O nouă discriminare salarială în sistemul sanitar

Cotidianul a atras atenția în urmă cu câteva zile asupra unei situații grave cu care se confruntă aproape 2.500 de persoane care activează în sistemul de sănătate din România, și anume biochimiștii, biologii și chimiștii din sănătate. Acestea au un salariu mai mic decât asistentul medical subordonat prin fișa postului și de trei ori mai mic decât medicul specialist cu aceleași atribuții la locul de muncă. Acum, publicația noastră vă prezintă un nou caz de discriminare: este vorba de situația a 11.000 de medici de familie. Aceștia se confruntă cu discrepanțe salariale majore față de medicii din spitale, nu li s-au majorat veniturile decontate de casele de asigurări de sănătate, în condițiile în care noul contract-cadru nu a intrat în vigoare.

Veniturile medicilor de familie sunt plafonate şi, de mai bine de un an, există o discrepanţă uriaşă între salariul unui medic care lucrează la stat şi cel al unui medic de familie. Salariul unui medic dintr-un spital public este astăzi egal cu veniturile unui medic de familie, din care acesta trebuie să suporte cheltuielile de întreţinere a cabinetului, plata materialelor de curăţenie şi a altor consumabile, utilităţile, salariul asistentei, taxele şi impozitele. “Efectele acestei imense iresponsabilităţi şi sfidări le resimţim astăzi, dar le vom vedea cel mai bine mâine. Medicina de familie a devenit o specialitate neatractivă. Medicii tineri pleacă în străinătate sau din sistem. Peste 14.000 de medici şi 28.000 de asistenţi medicali au emigrat în perioada 2009-2015. Peste 500 de comunităţi, în special rurale, nu au medic. Ceea ce se întâmplă nu este o joacă. Criza medicilor de familie se va agrava”, a declarat recent deputatul Antoaneta Ioniţă.

Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 5101 Articole
Author

6 Comentarii

  1. medicii de familie , acești oameni în plus .Ce să facă? Să îți dea o trimitere la medicul specialist? Nu mai bine în locul lor, policlinici cu medici specialiști și în policlinică un sigur medic generalist care să-i îndrume pe cei care nu știu de ce suferă către specialist?Căci pentru o durere la picior, fiecare om nu se va duce la dentist, ci la ortoped!

  2. Medicul de familie, cu tot respectul pentru medici, dar unii peste 80% sunt cam lacomi. 1.Avem parinti in varsta, si daca nu dau cel putin 10 lei la fiecare vizita la medicul de familie nu se uita la ei. 2. Le-au marit salariile la medici, la SMCU Carol Davilla din Bucuresti, sunt medici de diferite specialitati, nu chirurgi, care ridica lunar de la 30.000(treizeci de mii) de lei in sus, au ridicat si 50.000 de lei(cincizeci de mii). Iar cand sunt de garda DORM DE RUP. In saloane nu prea intra, le este frica sa nu se contamineze, mai putin cand li se umple cardul de salariu. Poate ar fi necesar ca Ministerul sanatatii sa dea publicitatii ce trebuie sa-i faca unui pacient un medic si asistentii, ca sa stie si pacientul, daca tot trebuie sa-i spaguiasca pe medici si asistente, de ce spun asta, pentru ca unii dintre ei nici tensiunea nu o mai iau, nu mai vorbim de alte activitati pe care trebuie sa le faca medici dar le fac asistentele, pentru ca ei au nevoie de somn si ziua si noaptea. Daca ii chemi noaptea in salon pe medici, tipa urla, fac ca toate cele. Cine a luat decizia maririi salariilor medicilor a fost un idiot(DRAGNEA SI OLGUTA), pentru ca, ei spaga tot iau dar si salariul foarte mare in raport cu munca depusa.

  3. „scriitorul” de trimiteri care medicii specialisti pt ca el nu-si asuma nici un diagnostic sau nu stie, doar face transcrierea gratuita a retetelor prescrise de medicii specialisti. Daca bolnavul nu si le cumpara pt ca nu poate astepta zile intregi o programare la medicul de familie cand are o problema acuta. Stupiditatea stupiditatilor, de ce pe baza cardului pacientul trebuie sa faca naveta si sa ”umple” lista de consultari a unui medic de familie pt ca nu se elibereaza de medicul de la urgenta/specialist reteta gratuita? Ce face un bolnav la miezul notpii cu febra caruia i s-a prescris un antibiotic? Il cumpara de la o farmacie sau aspeapta zorii zilei sa ceara programare si dupa ore sau zile sa se trateze? Cadul de sanatate si contributia la sanatate sunt o mare FRAUDA, pt ca asiguratul nu beneficiaza de asistenta medicala, analize, etc. desi plateste anual mii de lei. Ar fi cazul sa angajati tehnoredactori in loc de medici de familie la care se mearga luna de luna bolnavii cronici si hipocondrii ca sa-si ridice retetele gratuite, trimiterile la analize/controale de specialitate…oricum dermatologul cere plata consultatiei, chiar daca ai trimitere, pt ca au cautare pe piata specialitatilor medicale…

  4. Nu vâd unde este discriminarea. Un biolog, un chimist sau un biochimist face o facultate de 4 ani și poate profesa. Un medic după 6 ani de facultate, adică o dată și jumatate căt un biolog sau un chimist abia are dreptul la la rezidențiat adică alt examen monstru după care alți cinci ani de rezidențiat și examen de madic specialist adică în sfârșit caleți parafa după 1 . Deci alaturarea celor două profesii este nepotrivtă. Deși în spital Toți chimiștii sau biologii își spun medic biolog, sau medic

  5. Mai nene, ma lasi cu medicii de familie (cei mai slabi din sistem) care incaseaza fara sa faca consultatii. Pana la aparitia cardului de sanatate, furau cot la cot cu farmacistii si-i bateau la fund pe medicii specialisti care faceau operatii. Un sistem mai corupt decat sistemul sanitar este cel politienesc si juridic. Huuo!Medicul de familie te programeaza la consultatie peste o saptamana si pana atunci mori la UPU! In loc sa se faca policlinici de stat pe cartiere cu program non-stop, platim medicii de familie care cand ai nevoie sunt la ski la Balea balta. HUUO!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.