Oamenii lui Niculae se cer la premier

Șefii combinatelor chimice deținute de Ioan Niculae au cerut o audiență la premierul Viorica Dăncilă “cu speranța” de a identifica împreună o soluție pentru reluarea producției în cele șase unități ale InterAgro, acum oprită. Solicitarea de audiență a fost trimisă deja pe adresa prim-ministrului în numele unităților de producție Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraș, Chemgas Slobozia, Ga Pro Co Săvinești, Viromet Victoria, semnate de administratori, dar și în numele lui Ioan Niculae, acționarul majoritar al InterAgro, care a semnat, la rândul său documentul. ”Vă solicităm respectuos acordarea unei audiențe în vederea discutării situației industriei chimice românești, aflată astăzi într-un impas major , în sensul în care niciunul dintre combinatele chimice semnatare ale prezentei solicitări nu mai desfășoară niciun fel de activitate de producție, necesarul de îngrășăminte pentru agricultura românească fiind asigurat aproape exclusiv din import”, se arată în scrisoarea trimisă premierului.
Oamenii lui Niculae susțin că întâlnirea cu premierul este decisivă pentru soarta imediată a industriei chimice din România(în afară de InterAgro, nu mai există decât un singur alt producător major de îngrășăminte – Azomureș, controlat de elvețienii de la Ameropa), care ar putea ajunge la fier vechi, pentru că, dacă nu se începe repede producția, instalațiile vor fi tăiate, ca urmare a limitelor procedurii de insolvență. De altfel, omul de afaceri a mai spus că ori reîncepe producția în acest an, ori închide definitiv ce e acum doar în conservare. “Menționăm că realizarea acestei întâlnıri este importantă având în vedere necesitatea de a decide, în perioada imediat următoare, reluarea activități pe aceste platforme industriale sau dezafectarea acestora”, se arată în cererea trimisă premierului.
În cerere, se menționează și contextul regional, care justifică de ce găsirea unei soluții pentru chimie să fie făcută repede. “În aceasta situație, având în vedere că România are un renume internațional în ceea ce priveşte producția de îngrășăminte chimice de calitate superioară, sperăm ca această întâlnire cu Domnia Voastră să permită identificarea unor soluții privind oportunitatea de reluare a activității de producție a combinatelor de îngrășăminte chimice în contextul actual al scăderii constante a prețului gazului natural pe piața europeană (piața de la Baumgarten, Austria) raportat la prețul gazului natural autohton influențat de recentele modificări aduse OUG nr. 1142018, modificări legislative prin care consumatorii industriali au fost excluşi de la posibilitatea de a achiziționa gazul natural la prețul de 68 lei/MWh, şi implicit excluşi de la posibilitatea vânzării de îngrășăminte chimice pe piața românească și externă la un preț competitive”.
Prețul gazului de la hub-ul Baumgarten Viena, care dă referința pentru toată regiunea central și est-europeană, într-adevăr, tot scade. Tranzacțiile bursei austriece se fac acum la 15- 16 euro/MWh, adică aproximativ 70 de lei/MWh. În urmă cu 2 luni, tranzacțiile se făceau la 19 euro/MWh. Pe bursa locală, se vând gaze la 75 – 78 lei/MWh. Faptul că gazul se ieftinește în Austria îi face încă și mai competitivi pe producătorii de îngrășăminte din țările vecine care ar putea inunda piața locală chiar mai mult decât o fac în prezent, cu atât mai mult cu cât industria locală este închisă iar evoluția pozitivă a agriculturii românești din ultimii ani a făcut să crească mult consumurile de fertilizatori. Datele INS arată că România are un deficit anual de circa 500 de milioane de euro din comerțul cu îngrășăminte,importurile făcându-se cu precădere din zone limitrofe ori din țări în care materia primă este foarte ieftină, precum Rusia ori Kazakhstan. În urmă cu 5 ani, eram pe excedent la comerțul cu îngrășăminte, iar în urmă cu 7-8 ani, acest excedent depășea 600 de milioane de euro.
Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul mai multor combinate chimice, a declarat recent că nu este beneficiarul plafonării prețului la gaze, așa cum prevede OUG 114. El a fost acuzat în mass media dar a și fost indicat de oamenii politici, precum Olguța Vasilescu, ca fiind marele câștigător al ordonanței zisă și a lăcomiei, care a stabilit prețul gazelor interne la 68 lei/MWh.  “Cu privire la OUG 114 și la tema care a tot fost vehiculată prin presă după prima variantă, cum că Interagro va primi gaze cu preț mic: pot să vă asigur că Interagro nu va primi nimic la preț subvenționat. În condițiile date de OUG 114 ar fi însemnat că niciun combinat să nu repornească. Noi, la nivel național, nu am importat niciodată mai mult de 35% din consumul total. Acum se prevede că producția internă repartizată fabricilor de îngrășăminte chimice să fie 5% și restul de 95% din import(????). Pe vremea lui Ponta s-a dat o lege care a dus la o creștere de 25% pe fiecare trimestru a prețului la gaze de la 45 lei Mwh până la peste 90 lei pe MWh (într-un an de zile respectiv 01.4.2013-31.03.2014). Am cerut o audiență la prim-ministru, care mi-a spus că nu ne mai interesează gazele, pentru că nu mai sunt ale noastre, ci sunt ale producătorilor privați (adică OMV/Austria). I-am spus atunci că industria nu are nicio șansă în acele condiții. Și am făcut un studiu cu banii noștri, pe care l-am dat tuturor autorităților. Cifrele erau așa: în decembrie 2012 consumul era de 18 miliarde mc gaze; în 2014 ajungeam la 15 miliarde mc, iar în 2016 la sub 12 mld mc gaze. A fost o scădere mai dramatică decât cea estimată în studiul Deloitte”, a spus Niculae.
Interagro, prin cele șase combinate pe car ele deține, are un consum total de circa 2,7 miliarde metri cubi de gaze anual, adică în jur de 30 milioane MWh/an. ”Prin OUG 114 ni s-au oferit 5% din producția internă, iar aproape 95% trebuie să luăm din import. Nu am ce face cu cei 5%, nu ne ajută la nimic. Spre exemplu, la Chemgas avem nevoie de 487.000 MWh lunar, iar ei ne-au repartizat 25.000 Mwh/luna la prețul de 68 de lei. Toate fabricile sunt oprite şi încercăm să le dăm drumul. Dar, din moment ce nu primim niciun metru cub de gaz românesc, nu putem să le pornim cu gaz românesc. Toate cererile noastre de a obţine oferte de la cei doi producători români au fost sortite eşecului. În mai puţîn de jumătate de oră primim invariabil acelaşi răspuns: nu avem cantitate pentru voi. Încerc să cumpăr din mai multe direcţii, inclusiv din partea de sud a României. Dacă Bulgaria va reuşi să facă interconectarea cu Turcia, pe fluxul înspre Bulgaria, sunt gaze cu preţ rezonabil, care vin din Asia Mică, din zona Azerbaidjan-Turkmenistan-Iran şi  chiar Turcia. Sunt cu preţuri mai bune, şi nu e vorba doar despre preţ, e vorba despre cantităţi certe respectiv siguranţa funcţionării pe o perioadă de timp. Aceste fabrici nu pot funcţiona o zi da, una nu, sau trei luni şi în a patra lună le oprim. Dacă însumam toate cantitățile repartizate de ANRE conform cantităților disponibilizate de cei doi producători români la 5 fabrici pe 6 luni nu putem lucra nici măcar cu o fabrică mai mult de 40-50 zile”, a mai spus Niculae.
Omul de afaceri susține că singura sa speranță este să găsească gaze din altă parte, nu din România, pe noile conducte de transport, cum este cea din Sud și care sperăm să includă și Bulgaria și România, prin care vor veni gazele din Marea Caspică. ”Fabricile din punct de vedere tehnic pot porni în orice zi. Nu am stat degeaba toată această perioadă. Nici nu am crezut vreodată cu adevărat că Ordonanţa 114 va rămâne în picioare, măcar pentru partea de industrie românească, că doar nu o să  devenim din nou noi românii producători când ei ne vor numai consumatori. Eram convins că, pe sistemul clasic românesc și cu un loby așa de agresiv din partea marilor companii străine, o vor omorî în faşă. Şi au omorât-o, chiar înainte de a întră în aplicare. De fapt, ei au dat că va întră în vigoare de la 1 aprilie, iar pe 29 martie  au omorât-o. Incaodata ne-am arătat nu numai lașitatea că și clasa politică ,,conducătoare” și că popor (străinii înving todeauna) dar și totalul dezinteres pentru economia și industria românească ( în ciuda faptului că în conformitate cu Legislația Europeană (Directiva 2009/73/EU din 13 Iulie 2009  articolele 46 și 47) Guvernul avea dreptul și obligația de a da o astfel de lege pentru salvarea unei întregi ramuri industriale, pe timp limitat.
Sper să văd în câțiva ani cum vor întră gazele din off-shore pe piața internă, pentru că la actualele reglementări nu este un preț viabil (sau este deja vândut la un stat  care anunță investiții în chimie de câteva miliarde de Euro într-un timp foarte scurt). Gazele nu vin către sectorul rezidențial/persoane fizice direct. Influență prețului la producători de 68 lei/Mwh va fi inexistentă la consumatorii finali, prețul va fi tot de 130-140 leiMwh, așa că paradoxul acestei Ordonanțe hulita și atacată de firmele străine va fi sută la sută în beneficiul firmelor de distribuție străine (că doar ei fac distribuție  în România în proporție de 99%).
Sau dacă prin toată această presiune pe care au făcut-o sinonimă cu șantajul, determinând închiderea fabricilor de îngrășăminte chimice România nu mai trebuie să importe ??? Toată lumea este fericită în România mai puțin românii”, a mai declarat Niculae.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Tovarasu` Pam, Niculaie are toate pacatele de pe lume, e fost securist, imbogatit de mafia pe care si tu o slujesti. Dar uiti ca fabricile astea dau locuri de munca pentru zeci de mii de oameni. Strainii care au cumparat obiective economice le-au falimentat, ori o fac chiar in prezent. Nu mai scrie mizerii si nu mai critica, ca nu te duce capul.

  2. @Vinatorul de p-li si p–de. SECURISMUL ESTE CEA MAI DIABOLICA CAUZA A NENOROCIRII IN ULTIMII 30 DE ANI A POPORULUI ROMAN….

  3. Vreti audienta, discutați la psd si vedeti cum au aranjat audienta la presedinte pentru doi infractori.

  4. Mai si tu puti a securitate. De-aia ai sarit ca ars! Probabil ca speli geamurile la vreo multinationala si putin iti pasa de ceilalti. Ori esti pensionar, iar odrasla ta pune marfa in rafturi la Hypermarket.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.