Ce-am semnat până acum și ce beneficii avem

Obligați să cheltuim 60 miliarde dolari pe arme

La 2% din PIB alocare pentru achiziții pentru Armată, atât cât presupune angajamentul României în fața NATO, țara noastră trebuie să cheltuiască 50 miliarde euro (aproape 60 miliarde dolari) în 10 ani, în perioada 2017-2026, cel puțin după previziunile asupra creșterii PIB făcute de CNP.

Este o sumă enormă care a atras deja atenția celor mai mari producători de arme din lume, mai ales în condițiile în care sunt puține state în NATO ce mai alocă asemenea procente ca noi. În fapt, este notorie nemulțumirea (urmată de somații directe) a președintelui SUA, Donald Trump, la adresa aliaților europeni, cu precădere Germania, care au alocări subunitare din PIB pentru arme. Americanii alocă 4,6% din PIB.

În acest timp, „pot afirma fără niciun fel de rezervă că România va continua să aloce procentajul de 2%. Este o decizie a Parlamentului şi a Guvernului României de a continua să facem această alocare şi de a continua să ducem mai departe programele majore de înzestrare, dar şi de modernizare a Armatei Române“, potrivit ministrului Apărării, Mihai Fifor. Bani mulți, interes mare pentru vânzătorii de arme. La București „fac potecă“ nu numai americani, dar și germani, israelieni, olandezi, italieni. Toți vor miliardele pe care România le are de cheltuit pe arme. Iar lucrurile sunt deja în mișcare, unele contracte s-au încheiat, altele urmează să se încheie.

Succint, ce avem până acum: rachete sol-aer Patriot, din SUA, contract de 4,6 miliarde dolari (s-a plătit deja 1 miliard de dolari, în septembrie se plătește încă 1 miliard), transportor blindat trupe 8×8, 230 bucăți, 1 miliard de dolari, General Dynamics – Germania, lansatoare rachete cu bătaie mare, 1,5 miliarde dolari SUA (s-a plătit deja o primă tranșă).

Contracte de 7 miliarde dolari până acum. Și mai urmează. Din ce știm acum, făcut public de MApN, se vor încheia contracte pentru modernizare mașini de luptă, cumpărarea a patru corvete multifuncționale, rachete SHORAD, baterii de coastă și 3.700 de camioane militare și platforme mobile. În total, încă 3 miliarde dolari. Mai avem încă 40 miliarde pentru următorii ani.

Nouă ce ne iese?

În teorie, o mai mare siguranță asupra integrității teritoriale a României și descurajarea agresiunilor potențiale ale unor state ori entități ostile. Dar pentru că banii sunt miza reală a acestor achiziții masive, un fapt recunoscut expres de actualul președinte al SUA, care a tot repetat că în NATO este vorba despre bani, mulți bani, și care este acum cel mai bun agent comercial al Americii.

Ei bine, nu putem cuantifica plusvaloarea care ar urma să rămână în economie, la 50 miliarde dolari cheltuite. Ce știm acum este că transportorul 8×8 se va face la Uzina Mecanică București, corvetele se vor construi la Mangalia și cam atât. Sigur, dacă tot cumpărăm 3.700 de camioane, de 800 milioane dolari, am putea să ne gândim că, la Brașov, fabrica Roman are o istorie de jumătate de secol în domeniu și a lucrat chiar pentru Departamentul de Stat american, fabricând camioane pentru Irak și Afganistan. Nu există însă o strategie în acest sens. Nu există un studiu de impact, Ministerul Economiei, care gestionează politica de offset, nu scoate un cuvânt, avem doar declarații „încântătoare“.

„Majoritatea programelor de înzestrare pe care Ministerul Apărării Naționale urmează să le inițieze, în cadrul strategiei pe termen mediu și lung, se vor baza pe soluții dezvoltate în țară și, ca urmare, vor implica la maximum posibil industria națională de apărare, ceea ce atrage după sine și crearea de noi locuri de muncă înalt calificate, contribuind în mod direct la dezvoltarea economică a țării și, implicit, la atingerea obiectivelor strategice de securitate“, clamează MApN.

În 1989, industria de apărare naţională deţinea aproape 100 de întreprinderi cu circa 130.000 de angajaţi, exportul românesc de armament atingând cifra de 800 milioane dolari. În prezent mai funcționează 22 de întreprinderi cu capital de stat, din care 15 sunt grupate în cadrul CN ROMARM SA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1066 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Romania se afla in situatia lui Ceausescu cand cica lupta in ilegalitate. El se ascundea dar nu-l cauta nimeni. Asa si noi, ne inarmam dar nu ne ataca nimeni. Nu de alta, dar nici n-ar avea ce sa ne mai ia, ca le-am dat noi toate moka.

  2. Toti tradatori! Ce-i intereseaza pe ei industria de aparare autohtona sau cea legata de aparare! Cumparam, e mai usor! Se deplaseaza domnii ministrii si ofiteri pe acolo, mai un spritz, mai o diurna! Noi ajunsesem sa fabricam cam tot ce era necesar pentru aparare in tara! Acum nu mai facem nici ghete sau uniforme! Vai de mama noastra si ne plangem ca pleaca tineretul afara!

    • Adevarat,cunosc si situatia tinerilor romani aici in strainatate.Pacat ca nici voi in tara nu investiti in viitorul romaniei.

  3. 1.Romania are nevoie acuta de inzestrarea armatei cu tehnica la zi.
    2.Trebuie asimilata si fabricata in Romania o buna parte din tehnica militara moderna.
    Sa nu fim numai piata de desfacere! Sa cumparam si din Europa de vest nu numai de peste ocean. Ne referim la raportul pret/performanta.

  4. NU ne-a obligat nimeni, s-a ambitionat Dragnea ca sa fie primit in vizita la Washington, la investirea lui Trump in functie!

    Uite cum si-a ASUMAT PSDragnea acest obiectiv:
    „Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, la prezentarea Bilanţului MApN pe anul 2016, că cele 2 procente alocate începând cu 2017 pentru apărare reprezintă Minimum ce trebuie respectat cel puţin în următorii 10 ani de către România.”
    Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că România nu a avut şi nici nu va avea „fluctuaţii” în respectarea angajamentelor asumate în plan european şi internaţional, iar acest procent din PIB trebuie alocat şi în anii următori.
    „2% din PIB reprezintă doar minimum ce trebuie alocat pentru apărare în următorii 10 ani”, a spus liderul PSD.’
    https://www.stiripesurse.ro/dragnea-2prc-din-pib-reprezinta-minimum-ce-trebuie-alocat-pentru-aparare_1182488.html

    Apare si in Programul de guvernare al PSD:
    http://www.psd.ro/media/stiri/liviu-dragnea-2-din-pib-reprezinta-doar-minimum-ce-trebuie-alocat-pentru-aparare-in-urmatorii-10-ani

  5. Cei 2% ar fi mai bine folositi de Tariceanu sa isi faca afaceri si case. Cam asta vrea sa spuna Cotidianul, un ziar de extrema coruptista.

  6. Traditia la Roman este si mai veche, la fel si modernizarea Romaniei, care nu a inceput acum o suta de ani asa cum un oaspete neinvitat clama in gura mare, pe care nimeni nu s-a invrednicit sa i-o astupe. Asa se intimpla cind activitatea de excelenta a romanilor este autodenigrarea.

  7. Aceasta se cheama subminarea Romaniei!
    Toti acesti indivizi care cheltuiesc banii romanilor pe astfel de prostii vor da seama!

    • vor da seama rusilor, ca nu importa de la ei, armele alea prezentate in desene si animatii!

  8. iar ne pricepem noi la toate (in comentarii), si la drept si la fotbal si la militarie si la poezie… uite noul om multilateral dezvoltat

  9. Nu este vorba de apararea tarii, asa cum scrie in articol si spune Trump, este vorba de bani, de banii ALTORA. Iar aici din pacata tot politicenii sunt pe aceasi lungime de unda, TOTI, de la PSD la PNL si Iohannis sustin sa le dam bani americanilor!! „America first”, romanii sunt deacord cu asta desi ar trebui sa spuna „Romania first”. Dar cand ai vocatia iobagului… Desi am scris ca PSD a vrut rachetele completez ca in mod cu totul previzibil (PNL si) Iohannis de data asta n-a obiectat si a promulgat legea fara s-o atace la CCR! Americanii cer imperativ ca inarmarea NATO sa se faca cu arme americane. Deci e vorba de „taxa de smecher” a sistemului mafiot american. Daca mai adaugam ca de cand suntem membrii NATO au murit aiurea in lume multi romani ptr interesele SUA dar niciun american n-a murit ptr interesele Romaniei, cred ca am spus cam tot.

  10. O mare prostie. Bani irosiți iresponsabil. Mai bine alocam suma pentru agricultură(irigații), mediu(combaterea poluarii), sănătate ș.a.Le facem jocul yankeilor. Cine dracu ne mai atacă?. Doar noi între noi, ca proștii!.

    • ba geo, tu esti i-diot congenital…cand a vrut neaparat in OTAN, Romania a promis si semnat niste treburi, pe care trebuie sa le respecte..sau, sa iasa din OTAN si sa se alature lui putina, frumosul de la mosckova…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.