Octavian Calmîc: ”Vedem România ca o salvare pentru sistemul energetic din Republica Moldova”

Octavian Calmîc, președintele ANRE din Republica Moldova, susține că țara noastră este foarte importantă pentru Chișinău în ceea ce privește interconectările de gaze și energie electrică. ”Noi vedem România ca o salvare pentru sistemul energetic din Republica Moldova. Noi mizăm foarte mult pe expertiza competentă și implicarea nemijlocită a României în dezvoltarea tuturor proiectelor de conectări atât pe gaze naturale cât și pe energie electrică care sunt în derulare sau sunt în faza de proiectare și implementare. Și aici vreau să aduc sincere mulțumiri pentru acel efort pe care l-a făcut Transgaz prin intermediul companiei subsidiare din Republica Moldova în construcția gazoductului Iași -Ungheni-Chișinău, care este dat în folosință, este pus sub presiune și urmează să fie inclus în circuitul economic și de asigurare a securității energetice a Republicii Moldova pe gaze naturale”, a spus Calmîc în cadrul conferinței România – Hub Energetic European, organizată de către Cotidianul.ro.

Potrivit oficialului de la Chișnău, sunt trei interconectări înspre implementare. La o fază mai avansată este interconectare Isaccea – Vulcănești cu o construcție de linie aeriană de 330 kV spre Chișinău. Există și finanțare la această interconectare, de 270 de milioane, din partea mai multor finanțator internaționale, Banca Mondială, BERD, BEI. ”Vedem și o implicare mai largă. Cunoaștem că câteva companii din România care au participat la licitațiile anunțate în Republica Moldova și sperăm că vor fi și câștigătoare”, a mai spus Calmîc.

Un alt proiect de conectare este Suceava-Bălți care de fapt va asigura acel pod de legătură între două sisteme: sistemul fost sovietic și cel european. ”De fapt această legătură va fi asigurată prin aceste interconectări și va fi primul semnal de alipiere și trecere la un alt regim de lucru pe domeniul energetic. Trebuie să menționez că și noi am făcut mari progrese în tot ce ține de preluarea întregului pachet de norme în domeniul energetic, atât pe gaze naturale cât și pe energie electrică și pe resurse regenerabile. Au fost adoptate toate actele normative pentru crearea elementelor de piață, chiar dacă piața încă nu este funcțională pentru că avem un trecut. Cel puțin începând cu anul curent, la 1 octombrie 2021, intenționăm se punem în aplicare și elementele de infrastructură a unor piețe libere atât pe gaze naturale cât și pe energie electrică prin crearea întregului set de instrumente și participări. Și aici îi invit pe toți cei care au competențe și o cunoștințe în această sector să intervină și să participe în dezvoltarea acestora în Republica Moldova”, a mai spus Calmîc.

Oficialul de la Chișinău a mai menționat că există încă două linii de mișcare în Republica Moldova care ar fi de interes pentru potențialii investitori. ”Vorbim de crearea de capacități noi sau modernizarea capacităților existente în producerea sau cogenerarea de energie electrică sau energie termică. Deci guvernul intenționează ca în scurt timp să aprobe o hotărâre prin care în următorii patru ani de zile să se instaleze 400 de megawați în capacități pentru resurse regenerabile. Pentru fiecare tehnologie în parte sunt anumite cote, sunt instrumente de susținere sau de suport. Eu sper că Republica Moldova va fi intregrată prin intermediul României la piața europeană iar România trebuie să devină un jucător important în piața europeană în tot ce ține de sectorul energetic și de taxe securitate energetică”, a încheiat Calmîc.

Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 5228 Articole
Author

1 Comentariu

  1. La pomeni, oricibe se arunca dar cand e vorba de plata reala, toti carcotesc, se milogesc si dau inapoi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.