Ofensiva statului proprietar

Statul român a devenit proprietar majoritar la șantierul naval de la Mangalia, aflat în derivă în administrarea coreenilor de la Daewoo, și în ultima vreme se adună tot mai multe luări de poziție legate de achiziția de participații și în alte sectoare, precum energie sau industria IT. De exemplul, este cunoscută intenția americanilor care administrează Fondul Proprietatea să vândă participația de 20% deținută la cel mai important producător de energie din țară, Hidroelectrica. Foarte interesată de această participație se arată Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), aflată în subordinea Ministerului Energiei.
La începutul acestei luni, Adunarea Generală a Acţionarilor SAPE a aprobat strategia de investiţii a societăţii. „Se aprobă direcțiile principale de acțiune ce vor sta la baza Strategiei de investiții a SAPE SA și se împuternicește Directoratul SAPE SA să întreprindă demersurile necesare în vederea elaborării acesteia precum, dar fără a se limita la consultări preliminarii în vederea evaluării impactului economico – financiar, tehnic și juridic pentru fiecare direcție de investiții în parte, realizarea de analize și/sau studii de fundamentare sau de pre-fezabilitate. Directoratul SAPE SA va informa periodic acționarul unic asupra demersurilor întreprinse pentru ducerea la îndeplinire a mandatului acordat”, se arată în decizia AGA. Mai multe surse din sectorul energetic au confirmat pentru Economica.net interesul SAPE pentru acțiunile FP de la Hidroelectrica. Cele 20% din compania energetică ar fi evaluate la 750 milioane de euro.
Ținta – industria IT
Industria IT este un sector total străin statului român însă situația ar putea să se schimbe în viitorul apropiat. Florin Luca, economistul șef al CEC Bank,  bancă deținută de Ministerul Finanțelor, a sugerat, în cadrul Forumului Economic Român, organizat de Finmedia, ca statul să intre în acționariatul marilor firme de IT prezente în țară sau să se implice în start-up-uri. „Cred că statul ar trebui să își asume riscul de a deveni acționar în mari companii și start-up-uri din industria IT făcând apel la cei mai de succes antreprenori români din domeniu. Industria IT și digitală este singura industrie unde România va putea să aibă o magnitudine internațională mai mare decât și le pot permite economia, diplomația sau armata sa”, a spus Luca. Acesta a pornit de la ideea că România se confruntă în acest moment cu o gravă problemă demografică, 5 milioane de concetățeni fiind plecați în străinătate. „Nu se știe câți se vor mai întoarce să lucreze în economia românească. Nevoile economiei românești pe termen mediu și lung nu vor mai putea fi acoperite din păcate de resursele umane pe care le va da țara nostră în mod organic. Pentru a avea forța de muncă de care avem nevoie va trebui să accelerăm procesul de atragere a românilor din străinătate și să deschidem porțile imigrației cât mai repede. Nu văd alte soluții”, a declarat Luca, la Forumul Economic Român.
Puțină istorie
După 1990, statul român a vândut masiv din industria sa. Până la momentul șantierului de la Mangalia, au fost însă două momente când statul a redevenit acționar consistent. Primul exemplu este fabrica de automobile de la Craiova. În iunie 2006, statul român a plătit 60 de milioane de dolari pentru 51% din producătorul auto de la Craiova, înființat în 1994 ca un joint-venture între Daewoo și autoritățile de la București. Afacerea a venit pe fondul unor mari probleme pe care coreenii le aveau la vremea respectivă. Ei au fost preluați de General Motors, dar fără fabrica din România. Uzina de la Craiova nu a stat mult în proprietate publică pentru că a fost cedată americanilor de la Ford. Un al doilea moment a fost însă fără voia statului. Este vorba de rafinăria Petromidia, activ vândut lui Dinu Patriciu în anii 2000. Privatizarea s-a făcut la pachet cu obligația lui Patriciu de a plăti în 7 ani datoriile istorice ale rafinăriei, de peste 600 milioane de dolari. Omul de afaceri român a vândut înainte de scurgerea acelor șapte ani participația la rafinărie către kazahii de la KazMunayGaz, transferând către aceștia obligația plății datoriei istorice. Kazahii au plătit însă doar o parte astfel încât să rămână acționari majoritari. Și statul s-a vâzut în postura de acționar a aproape 45% dintr-un activ pe care l-a vândut cu ani în urmă.
Cea mai nouă mișcare a statului a fost achiziția Șantierului DMHI Mangalia. În urma acestei proceduri, statul român, prin Șantierul Naval 2 Mai Mangalia SA, a devenit acționar majoritar cu 51% din acțiuni, în timp ce partenerul Damen Shipyards Group, din Olanda, deține deține 49% din acțiuni. Olandezii, în schimb, au preluat controlul operațional. Conform Ministerului Economiei, experiența și managementul olandez vor contribui la stabilizarea șantierului, fiind așteptată o recuperare durabilă și eficientă a activității. În calitate de acționar majoritar statul român va monitoriza evoluția în Șantierul Naval, pentru a se asigura în legătură cu revitalizarea obiectivului industrial.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Cifra de 5 milioane de români plecaţi afară e fantezistă. În realitate sunt vreo 3.
    Iar povestea cu imigraţia e dementă. Dacă statul vrea creştere demografică, n-are decât să interzică avortul (ca nea Nicu, care ştia el ce ştia) şi mai ales să susţină financiar familiile cu mai mult de un copil, în loc să arunce cu banii în pensionari.
    Pentru al doilea copil şi fiecare dintre următorii, familiile de etnici români (nu romi!) să primească o alocaţie de 1500 lei pe lună, de pildă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.