Opinii ale analiștilor. Ce se va întâmpla cu prețul țițeiului după atacul Iranului? 

Contractele futures pe petrol abia au fost mișcate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, comercianții atribuind acțiunea slabă a prețurilor așteptărilor că acest conflict va rămâne limitat. În timp ce Israelul își cântărește răspunsul la atac, iată ce spun observatorii pieței despre perspectiva:

„Prima de risc” – Goldman Sachs

„Estimăm că prețurile petrolului reflectă deja o primă de risc de 5-10 dolari pe baril din riscurile de scădere a ofertei”, au spus analiștii Goldman Sachs Group Inc., inclusiv Daan Struyven, într-o notă. „Răspunsul potențial al Israelului la atacul Iranului este extrem de incert și va determina probabil amploarea amenințării la adresa aprovizionării regionale cu petrol.” Producția de petrol brut iranian a crescut cu peste 20% în ultimii doi ani, ajungând la 3,4 milioane de barili pe zi, sau aproximativ 3,3% din oferta globală, au declarat analiștii. Prin urmare, „dacă piața ar estima o probabilitate mai mare de reducere a ofertei din Iran, acest lucru ar putea contribui la o primă de risc geopolitic mai mare”, au spus ei.

„Inclus deja în preț” – ING Groep

„Piața a anticipat deja o formă de atac, iar pagubele limitate și absența pierderilor de vieți umane înseamnă potențialul pentru un răspuns mai măsurat din partea Israelului”, au spus strategii ING Groep NV, Warren Patterson și Ewa Manthey, într-o notă. „Cum va răspunde Israelul este acum incertitudinea-cheie.” Pentru petrol, „primul risc este ca sancțiunile petroliere să fie aplicate mai strict împotriva Iranului, ceea ce ar putea duce la pierderea între 500.000 și 1 milion de barili pe zi de petrol”, au spus ei. Alte rezultate posibile includ atacul Israelului asupra infrastructurii energetice iraniene sau blocarea de către Iran a Strâmtorii Hormuz.

„Spre umbre” – RBC Capital Markets

Răspunsul guvernului Israelului la atacul Iranului va determina dacă situația va duce la un război mai larg sau dacă riscurile de escaladare vor scădea, conform analiștilor RBC Capital Markets LLC, inclusiv Helima Croft. O ripostă israeliană semnificativă ar putea declanșa un ciclu destabilizator, au spus ei. „Într-un astfel de scenariu, credem că riscul pentru petrol nu este neînsemnat, având în vedere capturarea navei în Strâmtoarea Hormuz care a precedat atacurile cu rachete și drone”, au spus analiștii. Cu toate acestea, „dacă Israelul se retrage sau efectuează un răspuns minim, se pare că Iranul ar putea să profite de oportunitatea de a reveni la acest război în umbre.”

„Escaladarea este puțin probabilă” – ANZ Banking Group

„Faptul că atacul a fost atât de bine anticipat sugerează că orice escaladare ulterioară este puțin probabilă”, a spus Daniel Hynes, strategist senior pentru mărfuri la ANZ Banking Group Ltd. „Prima de risc geopolitic este, de asemenea, ridicată, deci nu justifică câștiguri suplimentare până când răspunsul Israelului la acest atac devine clar.” „Piața are nevoie să vadă dovezi suplimentare că oferta este mai expusă la riscuri înainte de a impulsiona prețurile în sus”, a adăugat el.

„Un oftat de ușurare” – Again Capital

„Piața petrolului poate respira ușurată, cel puțin pentru moment”, a spus John Kilduff, partener fondator al Again Capital LLC. „A fost multă cumpărare pe baza tensiunilor geopolitice săptămâna trecută, dar pe măsură ce povestea s-a dezvoltat, ceea ce nu s-a întâmplat a fost o reală escaladare a tensiunilor.”

„Sancțiuni mai stricte” – A/S Global Risk Management

„Situția este fluidă și dacă Israelul semnalează că nu va riposta, tensiunile de pe piață vor scădea”, a spus Arne Lohmann Rasmussen, șeful cercetării la A/S Global Risk Management. Cel mai rău scenariu al pieței este închiderea Strâmtorii Hormuz, deși acest rezultat pare puțin probabil, a spus el. În schimb, „sancțiuni mai stricte asupra Iranului sunt probabile”, a spus el. „Sancțiunile conduse de SUA asupra Iranului sunt deja foarte cuprinzătoare, dar Iranul a reușit totuși să-și intensifice producția și exporturile în ultimul an.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Prețul petrolului este scos din șapcă, stabilit, de către cei ce conduc lumea. Nu e nici o piață!
    Parcă odată cu făcătura „criza petrolului” de la-nceput de ani 1970 au venit cu preț unic mondial. Tot atunci au venit cu preț unic mondial la orice resursă și marfă.
    Să nu uităm, petrolul, ca orice altp hidrocarbură, este de origine anorganică, minerală, vine din străfundurile pămîntului, se face continuu, este fără sfîrșit.

  2. Noul Opec este acum Rusia plus petrolistii din Golf. Ei sunt cei care dicteaza pretul barilului de petrol. Fostul bos America a fost scos din carti de anul trecut.

  3. Dacă petrolul ar fi de origine organică, din putrefacția materiei vi, nu s-ar găsi la asemea adîncimi chiar dacă unele pămînturi (plăci tehtonice) se scufundă iar altele se ridică deoarece petrolul e mai ușor decît apa. În loc de petrol, în acele puțuri, ar trebui să găsim apă.
    During one of our C.S.I.S. „International Nights” (1978) the Common Market Energy boss, M. Montibrial of France, told us that while petroleum was being marketed then for $20.00 per barrel or more, it cost no more than 25 cents per barrel at the well-head. There is our petroleum problem! We were paying more than $1.50-$1.60 per gallon, one 42nd of a barrel, at that time.
    OMV etrom zice că pe ei îi costă ceva peste $14 dolari pe baril. Chiar și așa, pînă la peste $0 de dolari pe baril, cît facturează după prețul mondia, e cale lungă.

  4. – A batut vreodata o…boare de vint fara sa creasca pretul carburantilor ? – invers n-am auzit.
    Tot „respectul” pt analisti, acesti FUNGI ai lumii banului carora nu le-a iesit nimic niciodata din mina, nu stiu unde sa-si mai ascunda banii, bancile sint doar pt noi votantii.

  5. ONU poate salva Omenirea.
    E greu să se ajungă la consens cu SUA, NATO, UE, Occidentul care,,numai banul îl vânează și câștigul fără muncă „.
    Simplu pentru oricare om ce are în mintea lui că toți să fie egali, liberi și să trăim că frați!
    Trebuie desființate NATO și UE care reprezintă crima organizată și legalizată împotriva lumii întregi, pentru interesele unor bolnavi mintali!
    De la dreptul de proprietate care reprezintă furtul se ajunge la războaie ce vor duce la dispariția vieții pe Pământ,că unică soluție pentru a nu se ajunge aici este limitarea averilor la un nivel de trai decent, sub câteva sute de mii de euro.
    Proprietatea fără limită este CORUPȚIE, CRIMĂ ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII !

  6. ONU poate salva Omenirea.
    E greu să se ajungă la consens cu SUA, NATO, UE, Occidentul care,,numai banul îl vânează și câștigul fără muncă „.
    Simplu pentru oricare om ce are în mintea lui că toți să fie egali, liberi și să trăim că frați!
    Trebuie desființate NATO și UE care reprezintă crima organizată și legalizată împotriva lumii întregi, pentru interesele unor bolnavi mintali!
    De la dreptul de proprietate care reprezintă furtul se ajunge la războaie ce vor duce la dispariția vieții pe Pământ,că unică soluție pentru a nu se ajunge aici este limitarea averilor la un nivel de trai decent, sub câteva sute de mii de euro.
    Proprietatea fără limită este CORUPȚIE, CRIMĂ ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.