Peisaj după Băsescu

Epoca Băsescu sfârşeşte foarte urât. Se putea altfel ? Comparaţia pe care am mai făcut-o cu Vodă Mavrogheni pare depăşită de o realitate şi mai deraiată, de un peisaj prea accidentat. Cine era Vodă Mavrogheni ? Un fel de Traian Băsescu de la sfârşitul epocii fanariote. Unul care nu vorbea bine nici o limbă, vorbea doar „limba porturilor” (Ionnescu-Gion). Fantasc, cinic, criminal. Furând ţara pe rupte, făcându-i pe boieri sa fugă care-ncotro, aruncând în aer tradiţia, exasperându-i pe turcii care-l puseseră pe tron şi care au sfârşit prin a-i tăia gâtul pe Dunăre.

Povestea cu ofiţerul acoperit candidat la preşedinţie îl plasează pe Traian Băsescu în seria care-l defineşte : ar fi un Caligula, un Nero pentru fragilul stat român. Circul pe care l-a promovat insistent pe tema ofiţerului acoperit este un atac în toată regula la fundamentele statului român, stat care-l întreţine pe marinarul nepotrivit în Palatul Cotroceni de vreo zece ani, cu cheltuieli imense în raport cu nivelul jalnic al prestaţiei personajului. Susţinut însă de partenerii „strategici”. Şi cine ar fi acel ofiţer acoperit ? Culmea, cel mai puţin probabil, Victor Viorel Ponta. Cu tot dosarul citit în Parlament şi tipărit deja de senatorul Valer Marian. Pe care dintre apropiaţii săi, cineva care a comis greşeala de-a i se confesa, vrea atunci să-l toarne Băsescu ? Şi o întrebare ajutătoare : cine ar putea lua din puţinele voturi „băsiste” ale Elenei Udrea ?

Călin Popescu Tăriceanu, abonat dubios şi unfair (campania electorală n-a început încă !) la televiziunea puşcăriaşului Dan Voiculescu, ne ia din nou de proşti. Şi insistă cu şmecheria propagandistică ieftină a suspendării lui Băsescu. Parcă zisul Tăriceanu a ajuns la putere, la Palatul Victoria, cu marinarul la braţetă. Şi tot el ne-a lăsat o situaţiune catastrofală, deşi a domnit în cea mai euforică perioadă economică postdecembristă. Între altele, a cedat în chip obscur, împreună cu Mihai Răzvan Ungureanu, moştenirea Gojdu. Dar lista e lungă şi ea merită să fie detaliată în lunile următoare, campania electorală invită la asta.

Micuţul televizionist Robert Turcescu a devenit un fel de erou naţional. Toată lumea şi-a dat cu părerea în legătură cu abisala sa aventură. Unde au mers atâtea ipoteze, mai merge una. Ce ziceţi dacă Robert Turcescu trebuia inculpat într-un dosar de corupţie şi, aflând aceasta de la sursele sale (un fost ministru al Justiţiei – Monica Macovei ? Cătălin Predoiu ? –, cum se lăuda în atacul imund pe care-l lansase pe B1 TV la adresa procurorului Eugen Iacobescu, împreună cu Ion Cristoiu şi Grigore Cartianu, în dosarul Bercea Mondial), a produs o mascarada patetică pe care o crede aptă să-l ascundă sub o perdea de fum ? Sperăm că „organele” nu se vor lăsa intimidate de o asemenea „manoperă” şi vor proceda conform legii.

Apariţia pe ultima sută de metri a lui Teodor Meleşcanu în competiţia prezidenţială ne aduce, în fine, un candidat care are profilul pentru o atare demnitate. Are CV, are o vârstă respectabilă, experienţă majoră în diplomaţie, a trecut prin toate partidele şi candidează pentru a doua oară. Cum el pare a fi un autentic ofiţer acoperit, bineînţeles că nimeni nu-i va pune nici o întrebare. Şi, în orice caz, nimeni nu va primi nici un răspuns. Pace vouă ! Atât Tăriceanu, cât şi Klaus Iohannis au o problemă. Care se poate agrava în săptămânile următoare. Prin jocul „hazardului”, Teodor Meleşcanu poate ajunge chiar în turul doi. Şi nu e de crezut că tânărul „Păturică” Victor Ponta va câştiga împotriva lui. Un preşedinte necopt şi iresponsabil de 42 de ani ? Adică vom avea miniştri de 18-20 de ani sau chiar minori ?

Vom trăi şi vom vedea. Pentru că fiecare zi, după modelul deja mecanic, ne va aduce tiribombele şi durerile ei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.