Petrom și Romgaz vor fi taxate mai mult

Deputații au aprobat marți un amendament la Legea pentru aprobarea OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementarii prețurilor la gaze care prevede un impozit mai mare pentru companiile care desfășoară activități de extracție și comercializare a gazelor naturale. Astfel, pentru prețuri mai mari de 85 lei/MWh impozitul va fi de 80% pe veniturile suplimentare, iar pentru un preț mai scăzut impozitul rămâne ca și până acum, la 60%. Piața de extracție de gaze naturale autohtonă este controlată în acest moment în mod covârșitor de două companii: OMV Petrom, controlată de austriecii de la OMV, dar și unde statul român are în jur de 20%, și de Romgaz, companie aflată în portofoliul Ministerului Energiei.

Veniturile suplimentare sunt rezultatul dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale. Dereglementarea preţurilor din sectorul gazelor naturale reprezintă procesul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale la clienţii finali. Potrivit expunerii de motive aceste impozite se direcţionează către bugetul de stat în vederea asigurării ajutoarelor financiare destinate acoperirii unei părţi din cheltuielile de alimentare cu gaze naturale ale consumatorilor vulnerabili de gaze naturale şi pentru reducerea deficitului bugetar. Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 prevede la art.201 alin.3 că Guvernul, cu avizul Consiliului Concurenţei, poate decide constituirea unui fond de solidaritate pentru susţinerea financiară a consumatorilor. Impozitul datorat asupra veniturilor suplimentare este de 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redevenţele aferente acestor venituri, precum şi investiţiile în segmentul upstream (investiţii de dezvoltare şi extindere a zăcămintelor existente, explorarea şi dezvoltarea de noi zone de producţie). Declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale se efectuează lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se calculează acest impozit.

Companiile s-au arătat însă îngrijorate de modificările aprobate de deputați. Într-un comunicat de presă, Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) susține că scopul modificării cadrului în care operează industria de petrolieră, pun în pericol sectorul şi investiţiile companiilor. Membrii ROPEPCA spun că, prin aplicarea impozitării suplimentare exclusiv la producţia internă, aceasta va fi defavorizată în raport cu sursele din import. ”Având în vedere dependenţa de o singură sursă de import – Federaţia Rusă – această formă de discriminare afectează direct şi securitatea energetică naţională. Această tendinţă este confirmată şi de cele mai recente cifre publicate de Institutul Naţional de Statistică: România a importat 537.000 tep de gaze naturale utilizabile în T1 2017, cu 332% mai mult decât în perioada similară din 2016, în timp ce producţia locală este în descreştere, companiile fiind nevoite să închidă sonde”, mai spun reprezentanţii ROPEPCA. Reprezentanții asociației susțin că liberalizarea preţului gazelor naturale nu este un fenomen care să justifice o taxă adiţională, ci reprezintă implementarea unui obiectiv asumat de România la nivel european pentru a trece la o stare de normalitate pentru o piaţă liberă şi într-un context de piaţă europeană unică. ”În plus, majorarea cotei nu este justificată în raport cu nivelul actual de impozitare a industriei în România”, adaugă asociaţia. Rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare raportate la venituri a crescut în România de la 15% în 2014 la 17,5% în 2016, media impozitării în Europa (exclusiv zăcământul Groeningen din Olanda care are un regim fiscal special) a scăzut de la 9,3% în 2014 la 7,9% în 2015.

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) are 19 membri ce deţin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare si producţie onshore din România, reprezentând pentru anul 2016 investiţii cumulate de 590 milioane de euro, o cifră de afaceri de 2.9 miliarde de euro şi 14.800 de angajaţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.