Pianista Alexandra Dariescu schimbă formatul tradițional de concert cu un concept unic în lume

Pe Alexandra Dariescu am urmărit-o recent într-o seară magică la Ateneul Român, apărând în faţa publicului într-o fascinantă rochie lungă, albă, într-un concert alături de Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, avându-l la pupitru pe Vasily Petrenko. Şi de această dată ea a uimit publicul cu muzicalitatea înnăscută a interpretării sale şi cu prezenţa scenică captivantă. Un punct culminant al acestui sezon 2017-2018 a fost premiera propriei sale producţii The Nutcracker and I, spectacol multimedia, realizat pentru pian solo, cu dans şi animaţie vizuală. Stagiunea 2017-2018 a marcat pentru Alexandra Dariescu şi debutul la prestigiosul Musikverein, împreună alături de Filarmonica Transilvania condusă de Gabriel Bebeşelea, cât şi debutul în Statele Unite, alături de Waterloo Symphony Orchestra şi Orchestre Symphonique din Quebec.

Alexandra se alătură programului european Young Leaders, organizat sub patronajul lui Jean-Claude Junker, preşedintele Comisiei Europene, un program inovator care şi-a propus să promoveze o identitate europeană prin atragerea celor mai promiţătoare talente din Europa.

Pianista Alexandra Dariescu inovează formatul tradițional de concert și atrage astfel audiențe noi, care poate nu ar fi intenționat să participe la un recital clasic. The Nutcracker and I, este un spectacol unic, modern, care îmbină muzica, dansul și tehnologia creând o experiență inedită și fermecătoare. 

Pianista Alexandra Dariescu inovează formatul tradițional de concert și atrage astfel audiențe noi, care poate nu ar fi intenționat să participe la un recital clasic. „The Nutcracker and I”, este un spectacol unic, modern care îmbină muzica, dansul și tehnologia creând o experiență unică și fermecătoare.

Ideea proiectului mi-a venit când un băiețel de 9 ani m-a întrebat ce îmi imaginez când interpretez muzica. I-am răspuns atunci că îmi imaginez tot felul de povești, dar întrebarea lui a sădit sămânța din care a fost creat spectacolul. Totodată, am gândit acest proiect prin prisma unei responsabilități personale, aceea de a face muzica clasică mai accesibilă generației tinere”, a mărturisit Alexandra Dariescu.

Demersul propriu-zis a constat în abordarea celor mai buni profesioniști din domeniul vizual și al dansului, discuții cu promotori din diferite țări pentru a vedea în ce măsură acest tip de proiect ar putea avea succes. Inițial, a fost produs un trailer, care putea oferi o viziune a spectacolului, întrucât introducea un concept ce nu mai fusese prezentat niciunde în lume. Tot procesul, de la alegerea muzicii, a partiturilor muzicale, a coregrafiei, la transpunerea personajelor reale în personaje virtuale – pentru crearea cărora au fost necesare peste 35.000 de desene executate manual – la adaptarea poveștii, s-a desfășurat sub coordonarea Alexandrei Dariescu pe parcursul a trei ani.

The Nutcracker and I, by Alexandra Dariescu, a fost lansat în decembrie 2017, în Londra, la Barbican’s Milton Court Concert Hall, biletele fiind epuizate în 10 ore. 35% dintre spectatori au fost sub vârsta de 31 de ani, un procent de 5 ori mai mare, raportat la media de vârstă a publicului din Marea Britanie. Publicul, atât cei mici cât și adulții, s-au declarat încântați de magia spectacolului, apreciind că este ceva cu totul nou și remarcabil.

The Nutcracker and I” va fi prezentat în România, cu sprijinul BRD Groupe Société Généraleîntr-un turneu ce va avea loc în perioada 19-26 noiembrie 2018, în Iași, Cluj, Sibiu, Timișoara și București.

Alexandra a găsit o rețetă inspirată pentru a atrage publicul tânăr către muzica clasică, venind cu o nouă perspectivă. Folosirea tehnologiei în proiecte culturale sau educative crește exponențial interesul publicului tânăr și are un impact mult mai puternic. Ne bucurăm că avem prilejul să sprijinim transpunerea pe scenele din România, în premieră absolută, a unei viziuni artistice care inovează lumea spectacolului clasic”, a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.

Proiectul este completat de un audio book care conține povestea Spărgătorului de nuci, adaptată de Jessica Duchen și povestită de Lindsey Russell, pe parcursul celor 15 aranjamente muzicale. În plus, acesta conține o cărticică a poveștii cu ilustrații ale personajelor din spectacol.

Alexandra Dariescu și-a integrat propriul vis în această poveste extrem de iubită, în care se vede re-imaginată în personajul Clarei: de la fetița care visează, la pianistul concertului. Pe scenă va fi un pian mare, la care va interpreta Alexandra Dariescu, și o balerină în spatele unui ecran de pânză. Animații digitale deosebite, desenate și create de Yeast Culture sunt proiectate pe pânză și aduc povestea la viață. Acestea dansează în ritmul muzicii interacționând cu pianista și balerina. Cea mai iubită muzică de balet, a lui Ceaikovski include piese precum Dansul Zânei Prunei de Zahăr, Dansul Arabic, Dansul Chinezesc, Pas de Deux și Valsul Florilor în 15 aranjamente de mare virtuozitate ale lui Mikhail Pletnev, Stepan Esipoff, Percy Grainger și trei variante noi de Gavin Sutherland.

Director artistic și producător: Alexandra Dariescu
Regia: Nick Hillel
Balerina: Désirée Ballantyne

Director de artă și animație: Adam Smith. Coregrafia: Jenna Lee
Producator tehnic: Sander Loonen. Video design: Yeast Culture

Pianista româncă Alexandra Dariescu, desemnată recent drept „unul dintre cei 30 de pianiști sub 30 de ani cu o carieră spectaculoasă în viitor” (International Piano Magazine), uimește publicul din întreaga lume prin simțul său muzical nativ și prin prezența ei scenică fermecătoare.

De la Royal Albert Hall, în Londra, la Concertgebouw, în Amsterdam, până la Carnegie Hall, în New York, tânăra pianistă este elogiată de International Piano Magazine, BBC Music Magazine sau revista Forbes şi celebrată de public şi critici, având în discografie trei CD-uri înregistrate solo şi două cu Royal Philharmonic Orchestra din Londra, respectiv cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

Alexandra s-a născut la Iaşi şi a început studiul pianului la vârsta de 7 ani cu Mihaela Constantin şi Cornelia Apostol. La vârsta de 17 ani s-a mutat în Marea Britanie unde a studiat cu Faye Mercer la Pocklington School, Mark Ray, Nelson Goerner, Alexander Melnikov şi Dina Parakhina la Conservatorul Regal din Manchester, Ronan O’Hora şi Imogen Cooper la Guildhall School of Music din Londra, cu Sir Andras Schiff în Elveţia şi USA, cu Dimitri Bashkirov şi Menahem Pressler în Elveţia şi Phillippe Cassard în Franţa.

În anul 2013, Alexandra Dariescu devine prima pianistă de origine română care concertează la Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra. Cea mai tânăra muziciană distinsă cu Medalia Custodele Coroanei, Alexandra este ”Ambasador Special al României“, deţinând paşaport diplomatic şi concertând în întreagă Europa, în America de Sud, America de Nord, Africa de Sud şi Asia. Dedicată proiectelor de educație şi caritate, Alexandra a ajutat la strângerea de fonduri de peste 500.000 de lire sterline pentru programul Tinere Talente în România, Goodwill Children’s Homes, Ataxia, Hospices of Hope în Marea Britanie şi Children of the Andes în Columbia. Alexandra este membră a Consiliului Fundaţiei Adept, organizând în colaborare cu ICR Londra prima ediţie a Festivalului Transilvania la Londra, în prezenţa ASR Prinţul Charles.

Alexandra Dariescu este Artist Onorific al Conservatorului Regal din Manchester şi preşedinta Fundaţiei Music în Lyddington în Marea Britanie.

Pianista a fost decorată joi, 31 mai, cu Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, de către Majestatea Sa Margareta a României pentru măiestria sa muzicală, remarcată necontenit în România și în străinătate, unde s-a impus ca unul dintre cei mai apreciați tineri pianiști cu un repertoriu bogat și dificil. S-a remarcat prin prezența sa generoasă în cadrul activităților publice ale Coroanei unde a contribuit la împlinirea evenimentelor muzicale și, de asemenea, la susținerea publică a valorilor și principiilor Coroanei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.