Polonia, aproape de o decizie fără precedent

Disputa dintre Comisia Europeană și Polonia, pornită de la adoptarea legilor ce extind influența politică asupra Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii, se apropie de o premieră – activarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, care suspendă dreptul de vot în CE pentru statul acuzat de încălcarea valorilor fundamentale ale UE. Oficialii europeni au anunțat că acest lucru se va întâmpla pe 20 decembrie, iar președintele Franței și cancelarul Germaniei au dat mână liberă Comisiei. „Avem principii clare ale statului de drept și, dacă Comisia va considera necesar, Germania va sprijini procedura“, a spus cancelarul Angela Merkel.

La Consiliul European de săptămâna trecută, noul premier al Poloniei, Mateusz Morawiecki, a încercat să-i convingă pe liderii europeni că legile justiției nu violează valorile democratice. În cele din urmă, Morawiecki a sugerat că încercarea sa a eșuat. „Sunt ferm convins că statele suverane – și Europa trebuie să fie o Europă a statelor suverane – au dreptul absolut de a-și reforma sistemul judiciar“, a spus Morawiecki. El a arătat că se bazează pe sprijinul altor state membre în disputa cu Bruxelles-ul, inclusiv pe o înțelegere cu Franța și Germania. „De la începerea acestei proceduri a Articolului 7 și până la finalizarea ei vom discuta cu siguranță de mai multe ori cu partenerii noștri.“

Procedura Articolului 7 presupune emiterea unui avertisment pentru încălcarea valorilor fundamentale, decizie votată cu majoritate calificată. Al doilea pas este ridicarea dreptului de vot al statului respectiv în Consiliul European, decizie ce necesită unanimitate. Or, premierul Ungariei a anunțat că se va opune unei asemenea măsuri.

Disputa dintre Polonia și Bruxelles, la fel ca și aducerea Poloniei, Ungariei și Cehiei în fața Curții Europene de Justiție pentru neacceptarea cotelor de imigranți, anunță, în viziunea presei britanice, o reconfigurare a UE post-Brexit. Ascensiunea naționaliștilor în Polonia, Ungaria, Cehia și Austria, imprevizibilele alegeri din Italia (unde populiștii au prim-planul), contrastează mult cu planul președintelui Franței de a crea un buget al zonei euro, un Minister de Finanțe și un Parlament al țărilor euro și cu planul Berlinului de a înființa un „FMI european“, încât soluția poate fi apariția unui „parteneriat continental“, așa cum era numit de unul dintre foștii consilieri ai lui Emmanuel Macron. Este vorba despre o formulă care va oficializa actuala stare de fapt – un nucleu dur al UE și o periferie. La periferie, cele patru libertăți ale UE (libertatea de circulație a bunurilor, serviciilor, capitalului și a forței de muncă) se vor aplica în funcție de interesele „centrului“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

5 Comentarii

  1. Urmatoare tara va fi Romania,pe pariu!Urmariti situatia din Polonia,ca nici nu stiti ce pierdeti!

    • Ce urmează? Polonia pierde dreptul de vot în CE. Și? Prioritățile le stabilește periferia sau centrul?
      A votat vreodată România împotriva centrului? În cazul nostru prindem doi iepuri, scăpăm de mascaradă și de securiști.

  2. Urmează România pentru legile justiției. Cu cea mai mare viteza spre faliment. Ordinul Moscovei a fost executat.

    • Cu cea mai mare viteza UE sa va dezmembra, Vladimir Ilici ! Spre marea disperare a ong-istilor, tfl-istilor si usr-istilor, de fapt unii si aceeasi palmagii ai strazii… Desigur ,ma refer la inspirata alegere a acestor Paria din Hisarlik de a intinde palma, exact ca cersetorii ! Urmariti cu atentie ce face Polonia, pentru ca nici nu stiti ce pierdeti. Si polonezii au slugile lor , tfl-stii lor, cersetorii lor , cozile lor de topor, ale UE si ale lui soros in actiune, dar o vor lua cu totii la Maslin in Bot. Multa UE!

    • Vladimir, spune-i lui papleaca ala ca vorbeste prostii, si decat sa bata campii aiurea pe net, mai bine sa puna mana pe-o scula si sa munceasca. Daca n-are, i-o dau eu pe a mea, ca-s baiat bun!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.