Polonia şi Ungaria avertizeză UE – fără concesii

Ungaria şi Polonia au avertizat, joi, că nu vor face concesii în disputa cu Uniunea Europeană, cerând excluderea mecanismului privind statul de drept din procedura de adoptare a bugetului comunitar şi a Fondului de relansare economică post-pandemie.
Asocierea mecanismului privind respectarea normelor statului de drept cu bugetul UE şi cu Fondul de relansare economică a fost o decizie „iresponsabilă”, a acuzat, joi seară, premierul Ungariei, Viktor Orban, după întâlnirea pe care a avut-o cu omologul său din Polonia, Mateusz Morawiecki.

Viktor Orban a subliniat că Ungaria şi Polonia consideră „inacceptabile” propunerile Uniunii Europene pentru depăşirea impasului. „Ne vom uni poziţiile şi interesele în această chestiune. Ungaria nu va accepta nicio propunere care nu este acceptabilă pentru Polonia. Practic, vom petrece următoarele luni luptănd împreună”, a subliniat Viktor Orban, conform agenţiei MTI.

Premierul Ungariei susţine că mecanismul propus de UE pentru sancţionarea statelor care nu respectă normele statului de drept este de fapt o „regulă a majorităţii”. „Şi, în contextul în care Ungaria are disensiuni cu alte state membre UE pe teme fundamentale, precum imigraţia, suveranitatea naţională şi problemele de gen, nu pot risca să ni se impună poziţii cu care cetăţenii Ungariei nu sunt de acord”, a subliniat Orban.

Liderul de la Budapesta susţine că Ungaria oricum nu pierde fonduri dacă nu va fi aprobat Planul UE de relansare economică, argumentând că sistemul este conceput pentru susţinerea ţărilor ale căror datorii suverane depăşesc valoarea PIB-ului. „Dar datoria noastră suverană este sub acel nivel”, a subliniat premierul ungar.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat miercuri Ungaria şi Polonia să renunţe la blocarea aprobării bugetului Uniunii Europene şi a Fondului de relansare, recomandându-le să conteste la Curtea de Justiţie a UE mecanismul privind statul de drept. „Uniunea Europeană aşteaptă undă verde pentru viitorul Cadrul Financiar Multianual şi pentru Fondul Viitoarea Generaţie UE. În mai, Comisia Europeană a prezentat planul de relansare Viitoarea Generaţie UE şi bugetul multianual. Şefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre au negociat zile şi nopţi în iulie şi au ajuns la un compromis”, a declarat Ursula von der Leyen într-un discurs rostit miercuri în Parlamentul European.

„Acum, două state membre au exprimat dubii. Cel mai bun mod de a avansa ar fi să eliminăm acele dubii. În iulie, toţi cei 27 de şefi de state sau de guvern au acceptat un nou mecanism de condiţionare pentru încălcarea normelor statului de drept care ameninţă bugetul UE, doar pentru acele încălcări. Este un mecanism adecvat proporţionat şi necesar şi este dificil să ne imaginăm că cineva din Europa ar avea o problemă cu acest mecanism. Însă dacă cineva ar avea totuşi dubii, există o procedură clară: se pot adresa Curţii Europene de Justiţie şi pot analiza toate detaliile noilor reguli. Acolo este locul în care sunt tranşate de obicei diferenţele de opinie referitoare la textele juridice. Nu pe cheltuiala a milioane de europeni care aşteaptă cu disperare ajutorul nostru. Le datorăm o reacţie promptă. Celor care, pentru binele nostru, au fost nevoiţi să închidă temporar restaurantele şi companiile. Celor ale căror vieţi sunt afectate. Celor care se tem pentru locurile de muncă, inclusiv în Polonia şi Ungaria”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

Ungaria şi Polonia, care au semnalat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, au blocat o procedură necesară adoptării Bugetului multianual comunitar şi Planului european de relansare economică.

Preşedinţia germană a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar, pentru a intra în vigoare, proiectul de buget multianual, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European şi de Consiliul UE. Votul în Consiliul UE este prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat recent, într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept. „Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie”, a transmis Viktor Orban în scrisoare. Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine „definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că „pot apărea abuzuri politice”.

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată. Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomadărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European. Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula „dublei majorităţi”).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

26 de Comentarii

  1. Europa trebuie sa fie doar UNIUNE DE STATE INDEPENDENTE.
    Trebuie desfintate organismele globaliste care atenteaza la dreptul popoarelor de a se conduce singure.

  2. Afară cu ei, să se ducă la Moscova…dar să de-a banii luați din fondurile europene înapoi… să-i văd cu mâna întinsă la ușa lui Putin… eu zic sa înceapă să învețe rusa…

  3. La noi mercenarul iohanis nu spune nici „piss” , el este „setat” sa aprobe tot ce vrea inalta poarta si plateste miliarde de euro tributul cerut de acestia , INFUNDAND ROMANIA IN SARACIE SI SUBDEZVOLTARE DE 6 ANI DE CAND ESTE PUS DE ACESTIA IN FUNCTIE !!!!! ROMANII AR TREBUI SA SE TREZEASCA SA NU MAI ACCEPTE ABERATIILE SI MAGARIILE FACUTE DE ACEST IOHANIS SI ACOLITII LUI TRADATORI DE TARA !!!!!!

  4. Asta e,nu totzi adoptă pozitzia ” ghiocel” in fatza Uniunii și așteaptă ” directive” ptr.binele membrilor cotizantzi dar când e vorba de impărtzeală membrii se aleg cu firimituri,că de, cine- n parte ,parte-și face,un pic de opozitzie nu strică ,Orbanul lor nu-i Orbanul nostru ,slugoi merkelșparanghel\macronjunes.

  5. Polonia şi Ungaria dau ue lu UE, Romanika primește de la UE ue.

  6. Ramștainu e nervos doar pentru ca idolul lui, klown iohanis e ingrijorat ca multi romani gandesc la fel. Oricum, oricat incearca ursula sa o dreaga , ungurii si polonezii i-au prins la colt. O sa ne distram lunile astea.

  7. Ramștain, ei sa învețe limba rusă dar tu sa înveți sa scrii corect românește.

  8. Nu vreau sa fiu magar si sa gasesc o rima la „Ursula”, asa ca ma multumesc doar sa felicit conducatorii Ungariei si Poloniei care iata, inca o data, dovedesc patriotism si coloana vertebrala, nu ca alte tiritoare ! (ps : „planul de relansare Viitoarea Generaţie UE” ?? Ha ha ! Born dead !)

  9. Noțiunea de „stat de drept” nu are o definiție clară și fără dubii. Este un fel de moț de la bască. Dacă îl ai este nașpa, dacă nu-l ai iar este nașpa. Respect Orbán și Morawiecki.

  10. Conducătorii Ungariei si Poloniei sint patrioti ,motiv pentru care premierul României Ludovic Orban i-a atacat ieri la B1tv.Conducătorii României urăsc poporul.Iohannis declara ca el vrea guvern PNL -USR -Plus.Pe el nu-l intereseaza ce se votează,nu contează programul partidelor ,contează numai cei ce sint cei mai puternici antiromani

  11. Bravo polonezilor si ungurilor oameni cu singe in vine nu ca ai noștri din guvernul de mandoline stricate care nu știu decât sa se vândă si sa ne vândă pe noi pe la toate bordelurile politice din ue. Si din zuckermania.

  12. *„Şi, în contextul în care Ungaria are disensiuni cu alte state membre UE pe teme fundamentale, precum imigraţia, suveranitatea naţională şi problemele de gen, nu pot risca să ni se impună poziţii cu care cetăţenii Ungariei nu sunt de acord”, a subliniat Orban.*
    ROMANIA ESTE CONDUSA DE SLUGILE SOROS – SECURISTII INFILTRATI IN TOATE ORGANELE VITALE ALE ROMANIEI! D-AIA ATAT POLONIA CAT SI UNGARIA L-AU EJECTAT PE SOROS DIN TARILE LOR! TOATE „FUNDATIILE” SI „ASOCIATIILE” TOATE „TENTACULELE” SOROSISTE TREBUIE ELIMINATE ACUM, DACA VRETI SA SUPRAVIETUIM!
    BRAVO POLONIA SI UNGARIA!

  13. Sa nu zici ca te gandeai la Ursulla suge….ula.

  14. Auleou … pai si cum ramane cu cele 80 de miliarde ? Ne mai da, sau nu ne mai da ? Doamne fereste. Cu ce mai construim spitale ca afara si autostrazi ca afara ? Nemernicii astia de polonezi, pai ei cred ca sunt buricul UE ?

  15. Ce demonstreaza opozitia Ungariei si Poloniei ? Pai , demonstreaza, ca aceste doua tari ,au probleme in a se incadra in normele impuse, pentru a fi considerate state de drept. Altfel de ce le-ar fi teama ?

  16. Sunt curios sa aflu cum vad reprezentantii nostri ,parlamentari europeni ,situatia ; Cu cine s-a sfatuit presedintele despre aceasta problema ,daca s-a sfatuit,si cum justifica varianta pe care o va sustine.

  17. polonia si hungaria nu vor sa stea drepti in fata lui Sorosh.
    Bravo lor. FIECARE Popor e suveran in tara lui.
    CONSTITUTIA Romaniei Suveranitate ARTICOLUL 2
    (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român.

  18. A existat un acord comunin luna iulie. Marile ‘democratii’ occidentale insa de pe o zi pe alta au dat peste cap acel acord, dand insa vina pe Ungaria si Polonia.
    Dreptul de veto este un drept fundamental consfintit in tratatul de baza al UE, si care acorda statelor care isi simt interesele lezate, o parghie legala, unanim acceptata, de as apara interesele.
    Termenii ideologici ca ‘statul de drept’, problematica gender sau restrangerea suveranitatii statelor membre NU sunt codificate in Tratatul de baza a UE. Nu exista in tratatul de baza al UE nici conditionarea fondurilor europene de acceptare migratiei ilegale, de renuntarea la identitatea nationala etc.
    Marii guralivi ca Tusk sau Weber acum cativa ani sustineau ca, conditionarea fondurilor europene de termeni ideologici este una gresita si contraproductiva. Astazi sustin contrariul, sunt promotorii retoricii sorosiste.
    Folosirea acestor noi inventii ca arma politica si de santaj impotriva unor state mai mici inseamna incalcarea asa ziselor norme ale statului de drept, la care fac referire statele globaliste majoritare in UE.
    Prin vetoul celor 2 tari se va merge pe executia bugetara anterioara, deci bani vor fi.
    A, ca tarile sudice, cu datoria externa de peste 100% din PIB, nu vor primii miliardele care provin din imprumutul contractat de UE, este o realitate. Nici Ungaria si nici Polonia nu are nevoie de banii luati imprumut de UE, intrucat situatia lor economica nu este de departe atat de precara ca a tarilor sudice.
    Ungaria de ex. primeste 4,1 mld euro de la UE, pe cand firmele straine, in majoritatea lor germane, scot din tara anual un profit de cel putin 6 mld euro.
    Drept urmare, problema nu este o problema de ordin financiar, ci una ideologica. Este si motivul pt care cele 2 tari vor rezista.

  19. Polonia si Ungaria refuza sa fie violate ideologic de establishmentul financiar globalist. Brave!

  20. Este șantaj pe față, o respectare a sfaturilor lui Șoroș de a lega ajutorele financire de condiționări politice,. Pe de altă parte sumele vehiculate nu existăă, ele vor fi imprunutate și date la mâna a doua, iar statele membre , care apucă prin green deal să absoarbă ceva sume, le vor plăti inapoi cu dobânda cu tot,. Deci bani pe gratis e o iluzie, nu există,.

  21. Pai eu mai prostut asa ce trebuie sa inteleg de pe aici?
    Daca Erdoganul Bozgoresc maine vine si arde carti in Piata Publica in Budapesta eu trebuie sa fiu in extaz, sa aplaud, vai ce patriot, ce curaj,ce curaj.
    Pentru unii de pe aici se pare ca dreptul de a fura este sfant.
    In Romania este dictatura ca santem obligati sa purtam masti dar in Hungaria ca se inchid ziare de opozitie si universitati, justitia se face la partid (ca pe vremea lui Nastase) acolo este libertate.
    Stau si ma intreb si eu cat sa fii de neted la minte sa aplauzi ca dementul asta ne incurca si noua socotelile.
    Daca nu ne-ar afecta si pe noi nici la basca nu m-ar durea de ceea ce se intampla in Ungaria si Polonia.

  22. Bravo lor! aceasta doamna si multi ca ea sunt analfabeti…altfel nu-mi explic faptul ca nu au citit Carta UE si tratatele de aderare…Felicitari „precizari”…istoria ii invata doar pe cei ce vor sa invete si nu pe cei care citesc pana inteleg…o putoare se scurge incet, incet dinspre UE

  23. @ tetea,. N-ai ințeles, sau nu ești corect informat.. In Ungaria nimeni nu a interzis nici un ziar și nici o universitate. Opoziția muribundă, disperată urlă că e din motive politice faptul că are publicați care evident falimentează din lipsă de clienți care pun botu..Iar universitatea lui Șoroș trebuiau doar să prezinte sursa de finanțare,.Atât.. Au preferat să plece,. Pricepi bre ?? Sigur ??

  24. mai ungure,mai polonezule,bagati-va ma mintile-n cap si acceptati statul de drept,care a avut asa mare succes in Romania!De ce credeti voi ca a fost numita tov.Kovesi sefa Parchetului European?Va asteapta vremuri grele…cu tovarasa…la butoane..!Wait and see…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.