Pomana miliardelor bugetare

Noua lege a salarizării va elimina tichetele de masă, va duce salariul minim la 2.500 de lei în 2022, cu 60% mai mult decât acum, va suspenda temporar actualizarea pensiilor de serviciu, va acorda vouchere de vacanţă la nivelul unui salariu minim brut garantat în plată, iar performanţa profesională va fi stimulată prin premii lunare de 5% din cheltuielile cu salariile, indemnizații mai mari pentru personalul care deține titlul științific de doctor.

Anul viitor, impactul bugetar va fi de 2% din PIB, adică 25 de miliarde de lei, iar în 2022 acesta va ajunge aproape de 60 de miliarde de lei. Proiectul prezentat de PSD prevede majorări etapizate ale lefurilor bugetarilor, cele mai consistente începând cu 1 ianuarie 2018. În sectorul bugetar, raportul între cel mai mic salariu de bază şi cel mai mare salariu de bază/soldă a funcţiei de bază/salariu al funcţiei de bază/indemnizaţie de încadrare/indemnizaţie lunară este de 1 la 12.

16.675 lei pe lună vor primi președinții celor două Camere ale Parlamentului și premierul, de la 1 ianuarie 2018. Aceeași sumă este prevăzută pentru Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Președintele României, cea mai mare indemnizație de bugetar

Salariații din sistemul de sănătate se vor bucura la 1 ianuarie 2018 de nivelul de salarizare corespunzător pentru 2022. Un medic primar va primi din 2018 un salariu de bază brut de 12.500 de lei, un medic specialist – 9.900 de lei, iar un medic rezident anul I – 5.700 de lei. Personalul din învățământ va beneficia de o majorare, de la 1 ianuarie 2018, de 50% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017. Totodată, vor crește cu 25% salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie/indemnizaţiile de încadrare ale personalului bugetar, cu excepţia celui din sănătate şi învăţământ.

Demnitarii, de la viceprimar până la președintele României, vor primi mai mult de anul viitor. Președintele, de exemplu, va avea cea mai mare indemnizaţie de bugetar, de 12 ori salariul minim brut garantat în plată. La un nivel de 1.450 de lei, şeful statului ar urma să câştige 17.400 de lei. Peste 5 ani, preşedintele României va câştiga 30.000 de lei. Președinții celor două Camere ale Parlamentului și premierul vor primi câte 16.675 de lei pe lună, de la 1 ianuarie 2018. Aceeași sumă este prevăzută pentru Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În 2022, sumele ar urma să fie de 28.750 de lei. Miniştrii vor fi avea o remuneraţie de 15.225 de lei, la un salariu minim de 1.450 de lei. Senatorii şi deputaţii vor avea o indemnizaţie brută de 13.050 de lei. Aceștia vor beneficia și de o sumă forfetară în acelaşi cuantum. În 2022, indemnizaţia ar fi de 22.500 de lei.

Șefii de birouri din DNA şi DIICOT, cele mai mici creşteri

În 2022, un judecător de instanţă supremă cu vechime de peste 20 de ani va câştiga un salariu brut de 26.250 de lei, iar unul de Curte de Apel, cu aceeași vechime, va încasa 23.000 de lei, în timp ce unul cu vechime între 6 şi 10 ani va câştiga maximum 20.800 de lei, în funcţie de gradaţie. Judecătorii de tribunal vor câştiga de la 17.147-19.850 de lei pentru cei cu vechimea între 5 şi 10 ani până la 22.500 de lei pentru cei cu vechimea de peste 20 de ani. De asemenea, în 2022, un procuror al Parchetului de pe lângă ÎCCJ va câştiga între 17.956 de lei la o vechime de 8-10 ani şi 25.000 de lei la o vechime de peste 20 ani. Pentru procurorii cu grad de Curte de Apel, salariile pleacă de la 17.113 lei la vechimea minimă de 6 ani până la 21.905 lei pentru vechimea de peste 20 de ani. Procurorii de tribunal vor primi de la 16.331 lei pentru vechimea minimă de 5 ani până la 18.905 la vechimea de peste 20 de ani. Procurorii cu grad de judecătorie sau judecătorii militari pleacă de la 10.637 lei la vechimea minimă de 3 ani până la 16.429 lei la vechimea maximă. Un procuror stagiar primeşte un salariu care pleacă de la 7.761 lei şi ajunge la 9.905 lei, în funcţie de vechime. De creșteri de 13% vor beneficia preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României, şefii DNA şi DIICOT. Prim-adjunctul procurorului general şi vicepreşedinţii şefului ÎCCJ vor avea o creștere de 11,5%, iar preşedinţii de secţii ai instanţei supreme şi adjuncţii şefilor DNA şi DIICOT, de 10%. Cele mai mici creşteri salariale sunt la nivelul procurorilor-şefi de birouri din DNA şi DIICOT, de doar 2%.

Șeful Statului Major al Armatei, prim-adjuncţii directorilor SRI şi SIE şi directorii STS şi SPP vor câștiga 10.880 de lei, în timp ce un soldat va avea 2.500 de lei. Un agent de poliţie va primi un salariu brut care pleacă de la 3.900 de lei şi poate ajunge la 4.087 lei.

100% reprezintă procentajul de spor pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.

Vouchere de vacanță, sporuri, compensări, premii de excelență

Bugetarii vor primi vouchere de vacanţă la nivelul unui salariu minim brut garantat în plată, iar performanţa profesională va fi stimulată prin premii lunare de 5% din cheltuielile cu salariile.

Totodată, se va acorda indemnizaţie de hrană anuală la nivelul a două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată. „Această măsură nu se va aplica personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană“, se arată în expunerea de motive.

Personalul care deține titlul ştiinţific de doctor va beneficia de o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul.

Personalul care, potrivit programului normal de lucru, îşi desfăşoară activitatea între orele 22.00 şi 6.00 va beneficia pentru orele lucrate în acest interval de un spor de 25% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul funcţie/indemnizaţia de încadrare, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru. Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru sau cea prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal şi în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut, munca prestată peste programul normal de lucru va fi compensată în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate, iar cea prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează va fi compensată în luna următoare cu un spor de 100%. Plata muncii se va putea face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de şeful ierarhic în scris, fără a se depăşi 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor, potrivit legii.

Proiectul prezentat de PSD arată că ordonatorii de credite pot acorda premii de excelenţă lunare pentru personalul care a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiilor sau autorităţilor publice, în limita a 5% din cheltuielile cu salariile în bani aferente personalului prevăzut în statul de funcţii, sub condiţia încadrării în fondurile aprobate prin buget. Personalul din sănătate, respectiv din unităţile de asistenţă medico-socială şi din unităţile de asistenţă socială/servicii sociale, care lucrează lunar în toate cele trei ture, poate primi un spor de 15% din salariul de bază, în locul sporului pentru muncă prestată în timpul nopţii. De asemenea, sporul de 15% se acordă şi personalului care lucrează în două ture, în sistem de 12 cu 24, în unităţi unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere în trei ture. Sporul prevăzut nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzute la art. 25 din lege. Totodată, munca prestată de personalul din unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, în vederea asigurării continuităţii activităţii, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se plăteşte cu un spor de până la 100% din salariul de bază al funcţiei îndeplinite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.