Europenii: Cum a decedat? Cine este responsabil?

Europenii nu se lasă ușor convinși de explicații Arabiei Saudite cu privire la moartea jurnalistului saudit la consulatul din Turcia. Premierul olandez Mark Rutte consideră că este nevoie de continuarea anchetei în cazul dispariției jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, după ce Arabia Saudită a admis că acesta a murit în consulatul saudit de la Istanbul, relatează Reuters.

„Multe lucruri sunt în continuare incerte. Ce s-a întâmplat? Cum a decedat? Cine este responsabil? Mă aștept și sper că toate detaliile relevante vor fi clare cât de curând posibil. Continuarea investigației este necesară”, a declarat Rutte presei de la Copenhaga sâmbătă.

Şefa politicii externe a Uniunii Europene, Federica Mogherini, a apreciat că informaţiile care apar despre moartea lui Khashoggi sunt „profund tulburătoare, inclusiv încălcarea şocantă a Convenţiei de la Viena din 1963, privind relaţiile consulare”.

„Uniunea Europeană, ca şi partenerii săi, insistă asupra necesităţii continuării unei anchete riguroase, credibile şi transparente, care să elucideze corespunzător circumstanţele uciderii şi să asigure răspunderea completă a celor vinovaţi”, a declarat Mogherini.

Comunicatul ei, citat de Reuters, a fost urmat unei declaraţii similare a ministrului francez de externe, Jean-Yves Le Drian. Cancelarul german Angela Merkel a condamnat sâmbătă ”cu forţă” moartea jurnalistului şi consideră insuficiente informaţiile despre circumstanţele decesului acestuia prezentate de autorităţile saudite, relatează Reuters.

De partea cealaltă, președintele american Donald Trump, aliat al Arabiei Saudite, a catalogat credibilă explicaţia dată de Riad cu privire la moartea jurnalistului.

Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Yemenul şi-au exprimat sprijinul faţă de Arabia Saudită, după ce regatul a recunoscut sâmbătă dimineaţa, la mai bine de două săptămâni după dispariţia ziaristului Jamal Khashoggi, că acesta a murit în interiorul consulatului saudit din Istanbul în urma unui „lupte cu pumnii”.

Jurnalistul, editorialist al publicației The Washington Post și un critic al politicilor Riadului, a dispărut la 2 octombrie după ce a intrat în consulatul saudit la Istanbul pentru a obține acte pentru căsătorie. Arabia Saudită a recunoscut, la mai mult de două săptămâni de la dispariția acestuia, că jurnalistul a murit în cursul unei lupte în consulatul său din Istanbul şi a anunţat că doi înalţi demnitari au fost concediaţi.

„Discuţiile între Jamal Khashoggi şi cei cu care s-a întâlnit în consulatul regatului de la Istanbul (…) au degenerat într-o altercaţie, care a condus la decesul său”, a transmis agenţia oficială de presă a Riadului, SPA, citând Parchetul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

1 Comentariu

  1. Aoleu, da’ ce ingrijorati sunt europenii de soarta unui spion american!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.