Premierul Chinei: România va fi tigru al Europei. Dacă toţi tigrii vor colabora, va fi o piaţă uriaşă

România va deveni un tigru al Europei şi, dacă toţi tigrii se vor reuni şi vor colabora, se va dezvolta o piaţă uriaşă, a afirmat premierul Chinei, Li Keqiang.

„Am ascultat prezentarea premierului Ponta despre economia României. Cred că România va deveni un tigru al Europei şi, dacă toţi tigrii se vor reuni şi vor colabora, se va dezvolta o piaţă uriaşă”, a spus premierul Chinei în deschiderea Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est.

Li Keqiang a arătat că este convins de potenţialul relaţiilor economice dintre China şi cele 16 ţări din Europa Centrală şi de Est, după ce premierii acestor ţări i-au prezentat perspectivele economice excelente ale regiunii.

El adăugat că Europa, în mod particular Uniunea Europeană, este cel mai mare partener comercial al Chinei, dar că, în cadrul relaţiilor comerciale China-UE, comerţul cu ţările din Europa Centrală şi de Est reprezintă doar 10%, iar volumul investiţiilor este şi mai mic, fapt ce constituie un potenţial deosebit pentru dezvoltarea acestor relaţii.

La Palatul Parlamentului are loc marți cea de-a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est.

Prima ediţie a avut loc la Budapesta, în 2011, iar cea de-a doua la Varşovia, în 2012.

Șefi de guverne din 17 ţări şi peste 1.500 de oameni de afaceri participă la acest forum.

Șefii de guverne au fost primiți la Palatul Parlamentului de premierul Victor Ponta, care au ajuns aici în jurul orei 8.30.

În holul de onoare, la primirile oficiale a participat și premierul chinez, cei doi întâmpinându-i pe oaspeţii oficiali.

România şi China au stabilit mai multe acorduri de colaborare pentru diferite domenii de activitate,   valoarea vehiculată fiind de 8,5 miliarde de euro.

„În această vizită, au fost semnate o serie de documente şi contracte şi pe lângă aceasta, o să fie semnate și alte contracte cu ocazia acestei vizite. În ceea ce priveşte suma, vreau să vă asigur că suma este uriaşă, fiindcă acuma, diseară, grupul de lucru dintre cele două părţi va discuta şi proiectele privind calea ferată rapidă şi în domeniul infrastructurii şi toate aceste colaborări şi proiecte vor depăşi valoarea şi suma care este iniţial stabilită pe contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, pentru că aş dori să aduc şi surprize pentru colaborare, pentru suma de colaborare”, a declarat luni premierul Chinei la Palatul Victoria, răspunzând  întrebărilor jurnaliștilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.