Problema…

De aproape trei săptămîni, România se agită şi, împrejurul ei, într-o luminoasă comuniune, progresiştii din toate colţurile lumii. Iar această agitaţie e semnul unui dezastru. Pe care nimic nu-l va ma repara – şi pe care, de altfel, nimeni pare a vrea să-l repare.

Anularea unei alegeri pentru că discursul celui care ar fi putut s-o cîştige nu a plăcut bine-gînditorilor progresişti şi maniacilor integraţionişti arată că ceea ce se spera a fi democraţia e o vorbă goală de sens. România a intrat şi ea, ca unii dintre prietenii ei apuseni, în zodia democraţiei modulabile, adaptabile cerinţelor marilor marionetişti dinăuntru şi din afară. În 1968, cînd Brejnev a introdus noţiunea de „suveranitate limitată”, întreaga lume s-a revoltat; acum, idea de „democraţie limitată” nu tulbură pe nimeni.

Putem fi siguri că nici părerile fantasmagorice ale lui Călin Georgescu despre rolul de premergători ai civilizaţei pe care l-au jucat dacii şi nici excesele lui mistice nu i-au atras pe alegători, enervînd în acelaşi timp marile cancelarii ale lumii. Aflate în totală opoziţie una faţă de cealaltă, aceste reacţii au fost fără îndoială stîrnite de scepticismul candidatului faţă de structurile euro-atlantice şi de dorinţa lui de a vedea încheiat războiul din Ucraina.

Dat fiind modul de funcţionare autoritar al „partenerilor occidentali” ai României, e foarte puţin probabil că dl Georgescu ar fi reuşit, aşa cum promitea, să negocieze cu ei de la egal la egal. Însă doar faptul de a enunţa o asemenea idee e imposibil de suportat în cercurile înalte. S-a considerat aşadar că eliminarea lui Călin Georgescu din cursa prezidenţială e soluţia ideală pentru a se rezolva „problema”. Evident, se greşea.

Se greşea pentru că problema nu e Călin Georgescu. Problema e că mulţi alegători s-au recunoscut în ideile lui. Iar această identificare nu poate fi ştearsă printr-o hotărîre a Curţii Constituţionale. Problema e că aceşti alegători au văzut un adevăr în scepticismul lui Călin Georgescu faţă de structurile euro-atlantice. Problema, deci, e antipatia şi neîncrederea pe care aceste structuri au reuşit să le creeze.

Realitatea e că într-o Europă în care suveranismul cîştigă teren, votul din România a fost picătura care a riscat să facă să se reverse paharul, iar înţelepţii de la Bruxelles nu puteau să tolereze amplificarea dezordinii. Uniunea Europeană şi NATO devin din ce în ce mai autoritare, mai intransigente, impun în loc să discute, interzic sau obligă, de cele mai multe ori prosteşte, se substituie statelor, resping cu brutalitate orice opoziţie a popoarelor. Sînt poate 30 de ani de cînd celebrul disident Vladimir Bukovski, scăpat din temniţele KGB-ului, a spus că Uniunea Sovietică a fost deplasată în Vest. Încet-încet, realitatea se încăpăţînează să-i dea dreptate.

Ceea ce va urma riscă să fie cît se poate de interesant. Alegerile prezidenţiale vor fi organizate din nou, chiar dacă nu ştim cînd. E limpede că tot circul vremii din urmă ar deveni cu desăvîrşire inutil dacă lui Călin Georgescu i s-ar permite să candideze din nou. Va trebui, aşadar, să se găsească un motiv pentru a fi dat de-o parte. Că va fi un motiv ridicol, lucrul nu are nici o importanţă. Important e că, în acel moment, celor care au votat în favoarea lui pe 24 noiembrie le va fi interzis să-şi confirme opţiunea. În locul lui, li se vor oferi candidaţi convenabili – ceea ce, în ziua de azi, nu mai înseamnă decît un singur lucru: pro-europeni. Dacă acest lucru se va întîmpla – sau, mai bine spus, cînd se va întîmpla – vom şti că în România s-a instalat, cu sprijin euro-atlantic, un regim de dictatură. Desigur, o dictatură a binelui, aceeaşi care face ravagii în Occident, o dictatură a imbecilităţii amabile, consensuale, o dictatură zîmbitoare. Dar, totuşi, o dictatură.

 

 

Recomanda 53
Radu Portocala 16 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Deci domnule Portocală, dumneata ai fost judecat în 1977 de comuniști pentru înaltă trădare și, ca pedeapsă ai fost exilat în Grecia. Cine a pus o vorbă bună pentru tine? Ce-ai promis în schimb? Eu cred că nu ești decât o conservă.

  2. Iar pRostEști sub etichetă falsă, eduKKatule PERNICIOS !
    Și iar te-ai dat de gol, DELABRATULE, măR🤣g…
    ● Știi tu…●

  3. Dnu Portocala judecand dupa faptul ca peste 2 milioane de romani au votat CG in primul tur fiind pe locul 1, f multi romani au fost atrasi de „parerile fantasmagorice” cum ironic le considerati. Iar in turul 2 atat cat au fost lasati sa voteze romanii din diaspora l-au votat 80%. Asadar poate va corectati fraza….in rest nu putem spune decat ca lovitura de stat CCR-Iohanis a adus tara in dictatura sub obladuirea UE Nato. Avem actualmente niste oameni care nu mai vor sa plece de la putere si niste judecatori care au savarsit abuzuri cu Constitutia in brate. Cat despre asa zisele alegeri sau realegeri nu exista nici un anunt, deci deducem ca ramanem cu tandemul Iohanis-Ciolacu si adeziunea lor fierbinte la UE si NATO…

  4. Ce-o tot dați toți cu suveranismul? Idolul vostru e izolaționist ceea ce e altceva. Ce-ar face România singură? Ce-ar putea să negocieze Georgescu? Dacă nu faceți cum spunem noi nu vă dăm ce?

  5. Dacă România ar fi fost monarhie constituțională parlamentara nu mai eram în magiunul în care ne aflăm acum.

  6. @ raduca: Astia spala creierele, cultiva valorile europene: elgibitismul,imoralitatea, drogurile, distrugerea identitatilor natiomale, distrugerea credintei si a istoriei fiecarui popor.

  7. Aiurelile lui Georgescu de situează-n trecut, un trecut inert și fără miză însă aiurelile CE se situează într-un prezent pe cale de a deveni la fel de urât că promotorii lui și distrugător în sensul plenar al cuvântului.”Alea jacta est” spunea Cezar, azi, zarurile sunt aruncate pentru noi și avem de ales între un viitor pentru copiii noștri sau neantul brutal care se instalează-n Occident,

  8. Azi ,e mai cald cu un grad decat s-a anuntat la meteo.Aflu si cauza:rusii au ars cateva mii de nord coreeni ucisi in Kursk!Asda da onoare data celor care au murit pentru visele de preamarire ale lui Putin.Se pare ca urmeaza ceva si mai grozav:temperatura normala va creste cu 5 grade.

  9. De unde atata imbecilitate?Autorul face observatia delabrata ca,,Problema e că mulţi alegători s-au recunoscut în ideile lui.”Alegatorii aceia sut tocmai cei care vor sa dea foc la tara.Votand pe unul care reinvie ideologia criminala legionara.Vai si amar de votantii imbecili.

  10. Sa speram ca nu se va ajunge la dictatura. Sa speram ca romanii au dezvoltat anticorpii regimului totalitar trecand prin boala.

    N-o sa revina dictatura asa de repede dupa ce-am scapat de ea!!!

  11. Citez din articol ceea ce cred că e puțin pe lângă dar în final e aceeași linie „Problema e că mulţi alegători s-au recunoscut în ideile lui. Iar această identificare nu poate fi ştearsă printr-o hotărîre a Curţii Constituţionale. Problema e că aceşti alegători au văzut un adevăr în scepticismul lui Călin Georgescu faţă de structurile euro-atlantice. Problema, deci, e antipatia şi neîncrederea pe care aceste structuri au reuşit să le creeze.”. Cetățeanul român de cel puțin 15 ani așteaptă să apară cineva care sa fie de partea lui și a găsit acum un individ, un biped, un om care ar corespunde cerințelor cetățeanului care a așteptat. Problema nu e la Georgescu, problema e la politicienii romani care nu respectă nimic din ce scot pe gura, nu prezintă nicio garanție că se schimba ceva in bine in Romania, ba mai mult, când ajung in funcții, se pișă pe tot ce a fost în campania electorală și metehnele in practica politica continua nestingherit. Sa nu credeți că așa se întâmplă în orice țară de pe glob, în România e peste limita suportabilității.

  12. Da, inteleg! Ti-ai pierdut puritatea si visul despre candidatul ideal care aducea schimbarea pura, canonica, mult dorita si in ton cu restul.
    “ Va trebui, aşadar, să se găsească un motiv pentru a fi dat de-o parte.”
    Mda, s-ar putea sa fie o problema de incadrare a faptelor. Cu putin curaj insa totul se rezolva. Cum spune mai sus, un telefon la Trump trebuie sa treaca intai pe la Putin pentru ca sa-ti explic: nu se poate unul cea si restul hais.

  13. Treziți-vă! Din punct de vedere al organizării sociale noi NU am ieșit niciodată din Epoca Feudală. Fosta nobilime s-a prefăcut în actualii oameni de afaceri iar noi, restul lumii, suntem scalvi pe diverse plantații; scalvi frumos îmbrăcați. Rețineți: cine nu este invitat să ia loc la masă face parte din meniu!

  14. Georgescu va fi presedinte. Nu au curajul sa-l impiedice. Nici nu a ajuns la Cotroceni si a bagat spaima in mafiotii care de 35 de ani fac legea lor in Romania.

  15. Totul este ca Trump sa ajunga sa-si ia postul in primire. N-ar fi de mirare ca Deep State ce conduce efectiv USA sa mai incerce sa-l elimine pe bune din nou? Poate a 4 incercare le reuseste?

  16. Dictaturile trecutului dispuneau de putere excesivă și voiau și mai multă, pe seama vecinilor.
    Acum se naște o dictatură cu deficit de putere și care va deveni tot mai slabă (adică înconjurată de vecini mai puternici).
    E puțin ridicol. E o farsă. Dar poate fi feroce.

  17. Să-l elimine pe domnul Călin Georgescu din cursa electorală? Pentru care motiv?
    Am mai spus că și dacă este eliminat, când voi fi în cabina de vot îi voi scrie numele pe buletinul de vot și voi pune ștampila pe acest nume. Sunt convins că mulți vor proceda ca mine. Puțin mă interesează că se anulează votul. Dar măcar să știe imbecilii pentru totdeauna că nu-i mai vrem.

  18. Revin si adaug : si poate ca aceasta „curatenie generala” trebuie inceputa, acum cit e recenta nemernicia facuta, tocmai cu ticalosii si ticaloasele de la CCR, care ar trebui, dupa ceea ce au facut, sa infunde puscaria.

  19. Lucrurile se vor schimba radical odata cu 20 Ianuarie 2025. Este suficient chiar si un telefon de la majordomul lui Trump si gunoaiele dambovitene se vor executa fara cracnire. Nu vor indrazni sa-l scoata din cursa pe CG.

  20. „Problema e că mulţi alegători s-au recunoscut în ideile lui” … Asta e o problema pentru EI, nu pentru NOI, cei ramasi normali, sanatosi la cap si cinstiti. Pentru noi trebuie sa fie o lupta, in care NOI trebuie sa-i stirpim (cum se spunea mai demult, de mici), pe EI.

  21. …nu mor caii cand vor cainii, nu conteaza persoana, ci idealul!…se va alege un om care sa continue ce a inceput georgescu…si atunci, vinovatii vor fi trasi la raspundere, indiferent unde s-ar refugia…

  22. Ce alegeri libere au fost pînă acuma cînd e fără putință pt unul din afara Sistemului să se-nscrie măcar pe liste darămite să-l ia media în seamă? Avem de ales între unul, canditat sau partid, preselectat și altul preselectat. Oricare iese, votul poate fi cinstit, e bun celor ce conduc din umbră oricare-ar fi fost făgăduințele, oricum nu le vor ține datorită moștenirii grele, situației economice, tensiunilor inernaționale și alte minciuni.
    Nu am fost la vot, nu merg de peste 20 de ani, dar am simțit ceea ce-am simțit la numita revoluție: bucurie și nădejdie din partea oamenilor, frică și disperare din partea unora. Numita revoluție a fost aranjată de la cap a coadă și de la coadă la cap de cei ce conduc de sute de ani. Chiar dacă treaba cu Călin Georgescu e tot aranjată, fie au sărit calul, fie l-au scăpat din frîu, au descătușat nădejdia din oameni iar asta le-ar putea pune pielea pe băț.

  23. Sa fim seriosi, lumea actuala este condusa de BOLSEVICI. Caci, bolsevicii ce promovau? INTERNATIONALISMUL. Iar sintagma lor calauzitoare era CINE NU E CU NOI E IMPOTRIVA NOASTRA. Stalin danseaza cazacioc in mormant, de bucurie. A INVINS!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.