Proiectul care ajută Europa în criza energetică

Comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, a declarat într-un interviu pentru publicația azeră Trend că Europa a fost ajutată în această perioadă de criză energetică de proiectul Coridorului sudic de gaze. ”După cum știți, acesta este un proiect sprijinit prin planul nostru REPowerEU și prin noul nostru Memorandum de înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei cu Azerbaidjan. urmărește să își mărească capacitatea la 20 de miliarde de metri cubi anual începând cu 2027. Pe lângă sprijinul politic, acum explorăm împreună cu BERD și posibilitatea de a oferi sprijin financiar pentru a facilita extinderea acesteia”, a spus ea.

Coridorul sudic de gaze, alimentat de uriaşul zăcământ Shah Deniz II (din sectorul azer al Mării Caspice), are o lungime de aproximativ 3.500 de kilometri şi a început să funcţioneze la 31 decembrie 2020. Acesta este format din Trans Adriatic Pipeline (TAP), ultima sa secţiune, care leagă Gas Natural Transanatolio Pipeline (TANAP) la graniţa turco-elenă de la Kipoi, traversează Grecia şi Albania şi Marea Adriatică şi se opreşte în sudul Italiei.

Proiect privind creșterea rezervelor de gaze din Azerbaidjan

Simson a spus că UE este conștientă de faptul că operatorii de sisteme de transport (OST) din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia iau în considerare utilizarea infrastructurii existente și noi ca un nou coridor pentru importul de gaze naturale din Azerbaidjan.

„Europa Centrală și de Sud-Est se numără printre cele mai dependente regiuni din Europa în ceea ce privește importurile de gaze dintr-o singură sursă. În același timp, diversificarea aprovizionărilor, rutelor și surselor a fost îmbunătățită semnificativ în ultimii ani. , datorită politicii de infrastructură a UE, realizării proiectelor de interes comun în cadrul TEN-E și, în unele cazuri, sprijinului financiar prin Facilitatea Conectarea Europei și alte instrumente. Cu toate acestea, dacă există un interes pe piață, Comisia sprijină cu siguranță proiectele care ar putea ajuta și mai mult la diversificarea aprovizionării cu gaze în regiune”, a explicat comisarul.
De altfel, acest coridor este o oportunitate foarte bună pentru țara noastră de a scăpa de monopolul rusesc al importurilor. Companiile naţionale de gaze naturale din România şi Azerbaidjan semnează documentul pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024 după ce, la începutul lunii ianuarie a acestui an, a demarat exportul de gaze suplimentare către România.

Semnarea acordului are loc în contextul în care România participă la Reuniunea ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze de la Baku.

SGC s-a dovedit a fi o sursă crucială de aprovizionare cu gaz prin conducte pentru Europa.

Simson a subliniat că la apogeul crizei energetice de anul trecut, SGC s-a dovedit a fi o sursă crucială de aprovizionare cu gaz prin conducte pentru Europa.

„Volumele de gaz livrate către UE prin intermediul SGC în 2022 au crescut de la aproximativ 8 miliarde de metri cubi la 11,4, prin urmare cu peste 40% față de 2021. Azerbaidjanul s-a dovedit a fi un partener energetic de încredere pentru Uniunea Europeană în ultimii ani. Prin urmare, mă bucur să observ că extinderea SGC are un sprijin politic puternic din partea UE și a statelor sale membre. În calitate de Comisie, încercăm să facilităm procesul. Suntem în contact regulat cu toate părțile interesate implicate: guvernele de tranzit și țări de destinație, instituții financiare internaționale, companii. Desigur, pentru ca proiectul să meargă mai departe, sperăm și la un test de piață de succes pentru tronsonul Trans Adriatic Pipeline al SGC”, a spus ea.

Kadri Simson a remarcat că, în paralel, Comisia lucrează, de asemenea, în strânsă cooperare cu statele membre, pentru ca achiziția comună de gaz să devină realitate.

„Agregarea cererii va fi primul pas în acest proces și avem încredere că acest lucru va ajuta la asigurarea condițiilor optime de cerere pentru țările noastre de încredere”, a adăugat ea.

Gazoductul Transcaspic

Simson consideră că trebuie să existe toate condițiile pentru ca extinderea preconizată a SGC să fie livrată la timp până în 2027 și aceasta pornește de la perspectivele de producție.

„Ne uităm cu mare interes la posibile proiecte de cooperare în domeniul gazelor transcaspice și ne angajăm să ne angajăm cu toți părțile interesate relevante din regiune. Reuniunile ministeriale ale Consiliului Consultativ vor fi o oportunitate importantă pentru a face acest lucru”, a conchis comisarul UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Plavanul, am auzit aseara, ca contracteaza gaze din azerbadjean. De ce, daca avem resurse uriase in subsolul tarii noastre? Nu cumva e pentru ca luzerii politici au concesionat pe 40 ani cu drept de prelungire pana la 99 ani, sau au vandut ce nu aveau voie si acum, umbla cu vorbe sa manipuleze prin mincuini cetatenii din Romania?

  2. Corect spus,,Proiectul care ajuta Europa,,dar nu pe noi,populatia. Cata bucurie in articolele care descriu ce profit a avut OMV,cat a castigat statul roman de pe urma gazelor dar nici un cuvant despre amaratul de roman consumator casnic.Daca avem asa de multe gaze de mai dam si la altii,daca a scazut pretul la bursa ,de ce oferta la contractul de gaze de la ENGIE este de 0,26050 lei/kwh fara TVA mai mare decat in luna ianuarie [0,25107] Pret valabil pana in luna septembrie.De ce pretul in decembrie a fost de 0,25586 lei/kwh.Cine verifica ,cum sunt jecmaniti consumatorii casnici?

  3. Comisăreasa cu energia este o estoniană ce-a studiat istoria. Divorțată.
    O fi gazul ce-l aduc în Europa azer dar SOCAR, Romgazu’ lor, neavînd destul cumpără de la Gazprom. Oficial zic că-l importă da-l pompează în zăcămintele de petrol ca să le crească producția.
    „Minciuni și fraze-i totul ce statele susține” (M Eminescu)

  4. Sa-i multumim coalitiei monstruase pnlpsdudmrminoritati ca ne-au facut sclavi in tara noastra;bineinteles la indrumarea UE

  5. Diversificarea surselor de gaze e benefica pentru Romania ca si pentru Europa. Dependenta exclusiva de gazul rusesc a dus la actualul razboi din Ucraina. Piticul botoxat a avut curajul sa invadeze o tara independenta crezand ca Occidentul dependent de gazul sau nu va interveni. S-a inselat…Daca noi vom incepe sa exploatam gazele din Marea Neagra cu atat mai bine, pretul lor va scadea. Deja pretul pe bursa a scazut sub nivelul dinainte de razboi.

  6. Pai umbla vb ca Azerbaidjan sa fie cooptat în OTAN și UE. Oare asta sa fie o acțiune de parteneriat?
    Si cum naiba se face ca prețul este tot mai mare pt utilizatorul casnic? Și nu numai.

  7. Nu mai depindem de Rusia depindem de Azerbaidjan care depinde de Rusia. Important este sa ni se piarda urma prin intermediari ca rusii sa nu se prinda.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.