
Inițiativa „Drumului și centurii” (B&RI) a fost, pe bună dreptate, calificată ca un proiect al secolului XXI. Prin acest proiect, care aduce în actualitate legendarul „Drum al mătăsii”, China se afirmă ca o putere globală „prietenoasă” (soft) dezvoltând viziunea unei lumi a interdependențelor obiective și al conexării națiunilor suverane pe baza solidarității intereselor lor, dar și cu respectarea identității și agendelor lor naționale, în rețele infrastructurale pe care circulă, în același timp, bunuri și servicii, capitaluri și idei. Care sunt perspectivele proiectului cu pricina după preluarea efectivă a mandatului de Președinte al SUA, de către Donald Trump? Aceasta, mai ales, în ceea ce privește Europa (și în cadrul Europei / UE, România), unde „uraganul Donald” pornit Washington, va produce un tsunami ideologic și geopolitic de mari proporții. Iată întrebări, pe cât de legitime pe atât de urgente, la care se așteaptă răspunsurile adecvate.
NOI PRINCIPII, NOI POLITICI, NOI ALIANȚE
Pentru început trebuie menționate câteva din schimbările de principiu din politica externă americană care ne putem aștepta să apară după ce administrația Trump își va începe efectiv activitatea.
În primul rând, conceptul „să facem America măreață din nou” include ideea menținerii sau restabilirii supremației americane la nivel global, dar de astă dată nu prin crearea de alianțe așezate pe temelia unor valori comune, ci prin folosirea puterii militare, economice și tehnologice a SUA. Această putere nu urmărește crearea unei ordini globale cu instituții în cadrul cărora și prin care administrația americană să își exercite influența și să își promoveze agenda, ci să satisfacă nevoile de securitate ale SUA, prin mijloace directe, în afara oricăror structuri internaționale, a oricărui consens și a oricărei concertări între națiuni.
Deviza „împreună dacă se poate, singuri dacă este necesar”, adoptată, de regulă, de administrațiile democrate, va fi înlocuită cu deviza familiară republicanilor, „singuri, dacă se poate, împreună dacă este necesar”. De asemenea, puterea dreptului va face loc pentru dreptul puterii. Întrucât oricum dreptul, ucis de duble standarde, nu mai reprezenta de mult decât o acoperire pentru dictatul puterii, se poate anticipa că, logica și acțiunea puterii americane vor deveni mai transparente și astfel, negocierile vor fi mai ușor de purtat. În materie de valori nu se poate tranzacționa, întrucât nimeni neavând argumente, toată lumea are dreptate. Când este vorba despre împărțirea puterii orice negociere este posibilă.
Așa stând lucrurile, mai mult decât în trecut, SUA își va alege aliații în funcție de obiectivele sale, fără a se mai simți obligată să își aleagă obiectivele în funcție de compoziția alianțelor sale. Alianțele SUA vor deveni tot mai fictive, pe zi ce trece. Astfel, politica vechilor și chiar viitorilor aliați ai SUA față de China și, în mod particular, raportat la R&BI va fi neunitară, putând varia de la ostilitate absolută la susținere nelimitată. Va depinde în mare măsură de oferta concretă chineză ca susținerea să crească și ostilitatea să scadă.
Dezideologizarea relațiilor internaționale este partea bună a unei asemenea perspective. Partea rea este înlocuirea ipocriziei care pretindea că SUA este gardianul „ordinii mondiale bazate pe reguli” (reguli impuse de America potrivit intereselor ei și aplicate de la caz la caz, dar care mai permitea o anumită predictibilitate a evoluției raporturilor internaționale), cu cinismul unei dezordini asumate în care singura regulă respectată va fi regula puterii. Chiar și un sistem de duble sau multiple standarde, făcea necesară o diplomație multilaterală și un recurs minimal la instituțiile internaționale. Fără reguli și fără un minim interes pentru promovarea agendei americane în cadru multilateral, statele parte în raporturile cu SUA vor fi obligate să încerce a-și apăra interesele prin negocieri bilaterale. Partea bună a acestor negocieri este aceea că ele vor fi debarasate de opacitatea în care abordările ideologice ascundeau jocul de interese.
RĂZBOIUL ECONOMIC ȘI EFECTELE LUI SPECIFICE
Ceea ce mai trebuie adăugat este preferința probabilă a administrației Trump pentru tranșarea rivalităților sale la nivel regional și global prin metodele războiului economic, mai degrabă decât prin cele ale războiului militar clasic. Aceasta este o sfidare, dar și o oportunitate.
De regulă, războiul economic nu poate fi chirurgical. El afectează nu numai puterea guvernelor, ci și viața oamenilor obișnuiți în ansamblul lor, precum și nivelul de securitate economică și socială al statelor terțe aflate în interdependență cu statele obiect al sancțiunii. Asemenea evoluții conduc, pe de o parte, la mobilizarea societăților vizate pentru autodepășire și dezvoltare prin forțe proprii (China are deja o bogată experiență și deține konw how-ul succesului în această privință), iar pe de altă parte, reorientează politica externă, comerțul și cooperarea economică a statelor în noi direcții și spre noi parteneriate, oferind noi perspective și noi șanse solidarității de interese. Or, solidaritatea intereselor constituie fundamentul R&BI.
Este probabil ca administrația Trump să facă eforturi pentru a evita noi aventuri militare, cu atât mai mult cu cât acestea ar reclama prezența americană departe de frontierele SUA. În schimb, securitatea Americii va fi văzută ca depinzând de controlul teritorial, mai mult decât de formarea și conducerea unor alianțe, fie că este vorba despre alianțele europene, fie de cele din regiunea indo-pacifică. Este o viziune care reabilitează geopolitica secolului al XIX-lea și îl apropie pe Președintele Trump de Președintele Putin, pe teren conceptual.
Asta înseamnă că SUA va încerca o creștere teritorială și abandonarea vechilor alianțe, simultan cu slăbirea vechilor aliați, astfel încât aceștia să nu aibă posibilitatea de a se transforma în noi rivali, precum și cu negocierile purtate cu vechii rivali pentru împărțirea sferelor de influență. Cu alte cuvinte, SUA se pregătește să termine ocupația Europei, dar vrea să lase în urmă pământul pârjolit, eventual la dispoziția rivalilor lor tradiționali.
CREȘTEREA ȘI DECĂDEREA NATO
Deviza NATO la înființarea sa a fost „America in, Russia out, Germany down”. După încetarea Războiului Rece, UE extinsă a părut că schimbă deviza pentru a avea „America out, Russia in, Germany up”. Administrația Biden a încercat să revină la deviza inițială, ceea ce a vrut să obțină prin războiul din Ucraina; până acum a realizat doar „Germany down”. Se pare că administrația Trump va avansa o deviză nouă: „America out, Russia out, Germany down”. Prima și ultima parte a acestei devize sunt deja în puterile Washingtonului. Partea de mijloc va fi subiect de negocieri. În spațiul lăsat se poate insera China cu B&RI.
Donald Trump ar putea să accepte și „Russia in”, cu condiția ca Rusia să valideze noua doctrină Monroe care ar include și un fel de confederație americano-canadiană, la care s-ar putea asocia și UK (inclusiv pentru a descuraja secesiunea scoțiană și eventual, nord irlandeză) generând un Trans Atlantic Commonwealth, apt a suplini dizolvarea vechiului British Commonwealth of Nations, tot mai mult transferat și dizolvat în BRICS. În aceeași viziune ar intra și extinderea suveranității SUA asupra Groenlandei și Canalului Panama. Argumentul suprem pentru care Rusia ar putea fi convinsă să nu se opună unui asemenea proiect ar fi desființarea NATO.
Cererea lui Donald Trump ca statele NATO, puternic lovite de criza (în special, energetică) subsecventă decuplării de sursele de hidrocarburi rusești, precum și de finanțarea războiului pierdut din Ucraina, să își sporească cheltuielile de apărare până la concurența a 5% din PIB, echivalează cu un pretext pentru retragerea SUA din alianță, urmată inevitabil de dizolvarea acesteia sau transformarea ei într-un fel de instrument cu valoare limitată al unei politici europene comune de apărare, cu prea puțini dinți nucleari, lăsată, în fapt, la discreția Rusiei.
Asta va conduce către reînarmarea Germaniei, cu observația că, în prezent, Germania dispune de puține mijloace financiare și voința populară pentru a o face. Oricum, o asemenea opțiune va trebui negociată cu Rusia și cu Franța.
În atari condiții, Europa franco-germană / UE va fi obligată să caute sprijin economic și echilibru geopolitic în China. Într-un astfel de context, China va găsi un spațiu suplimentar de manevră, nu numai cooperarea economică sino-germană, atât pe piața chineză cât pe cea europeană, sporindu-și importanța strategică.
PILOȚII SUA ÎNTR-O EUROPĂ CU MAI PUȚINĂ AMERICĂ
Reorientarea priorităților americane către Oceanul Arctic și emisfera vestică, după tentativele deja cunoscute de trecere a atenției pentru Europa, pe un plan secundar, în favoarea regiunii Oceanului Pacific, context în care războiul din Ucraina se va încheia în favoarea Rusiei, va influența și politica românească.
O relativă relaxare în raporturile dintre Rusia și SUA va implica și o relativă dezangajare a SUA din estul și centrul Europei. Nemaiputând și nemaidorind să acorde acestei regiuni același nivel de atenție ca în trecut, Washingtonul va căuta „o navă pilot locală” care să îl remorcheze și să îl ajute a naviga prin apele destul de tulburi ale Europei centrale și orientale. Două state din regiune concurează pentru acest rol: Polonia și Ungaria.
Ambițiile de lider regional și înclinațiile către confruntare ale Poloniei, atât cu Rusia cât și cu Germania, nu vor fi pe placul Washingtonului care nu va mai avea vreun interes de a se război cu Moscova, fie și numai prin interpuși. Polonia, împreună cu statele baltice și eventual Ucraina, formează un bloc mult prea puternic pentru a nu dori să impună Americii o agendă geopolitică proprie. Administrația Trump va avea toate motivele să descurajeze formarea lui.
Ungaria, prin premierul Viktor Orban, pare a fi jucătorul regional cel mai apt pentru poziția de consilier legitim al SUA cu privire la politica americană în Europa de est. În condițiile în care aceasta este în relații cordiale pe scena europeană cu Rusia, Turcia, ba chiar și cu Serbia și Slovacia, cu care altădată avea relații tensionate, o țară ca România, în ultimele două decenii aliniată în totalitate la politica administrațiilor neoconservatoare americane, se va simți încercuită și prinsă într-un clește strategic ruso-maghiar.
În acest context, sigură pe sine, Ungaria va promova o politică revizionistă cu privire la Tratatul de la Trianon (încheiat la finele Primului Război Mondial), încercând să implice și SUA în demersurile sale vizând neutralizarea sau edulcorarea efectelor acestuia. Este probabil ca, deși relația Trump-Orban este foarte bună (net superioară celei dintre Președintele Trump și oricare dintre actualii lideri politici români), Washingtonul să nu vrea nici să fie prins la mijloc într-un conflict româno-maghiar, pe care să fie chemat a-l arbitra, nici să modifice raportul regional de forțe în favoarea acesteia Ungariei. Mai degrabă el va lăsa sarcina Rusiei de a stabili și menține status quo-ul regional.
ROMÂNIA LA RĂSCRUCEA DINTRE DRUMUL MĂTĂSII ȘI DRUMUL AMBREI
În asemenea condiții, România va fi obligată să se adreseze Chinei, inclusiv pentru o mediere între ea și Ungaria, precum și între ea și Rusia. Pe un atare fundal, vor apărea oportunități noi în ceea ce privește promovarea R&BI în România și în Europa centrală.
Pentru moment, politica externă maghiară este vizionară, creativă și curajoasă, dar suferă de un exces de ambiție care o împinge către „a lovi peste categoria sa de greutate” și, astfel, a se vulnerabiliza oferind așteptări și asumându-și roluri geopolitice pe care nu are capacitatea obiectivă de a le îndeplini. Totodată, cordialitatea relațiilor Budapestei cu capitalele puterilor globale, este de natură să nască invidii și rivalități locale, care să inducă amenințări la adresa stabilității în Europa centrală și orientală nedorite acestea din urmă.
De aceea, în final, Ungaria va fi obligată să realizeze asocieri locale apte a echilibra angajamentele ei globale cu capacitatea sa de operare reală, precum și interesele ei locale cu interesele actorilor globali. Pentru atingerea unor asemenea ținte, România este partenerul ideal în mod obiectiv.
Tot obiectiv, România este și cea mai importantă poartă a Chinei în Europa, ca și cea mai bună ancoră a Chinei în solul european.
Aceste observații conturează oportunitățile și necesitățile privind activarea suplimentară a R&BI în regiunea Mării Negre, de-a lungul Dunării și pe vechiul „Drum al chihlimbarului” care leagă Marea Baltică, de Marea Neagră și Marea Mediterană. China va trebui să transforme vechea intersecție dintre „Drumul Mătăsii” și „Drumul Ambrei” în obiect al unei noi strategii.
NOUA DOCTRINĂ MONROE ȘI DRUMUL GLOBAL AL CHINEI
În virtutea noii doctrine Monroe, SUA se vor opune prezenței chineze în America de Sud, taxând sever toate operațiunile comerciale derulate de China sau partenerii ei pe segmentele sud-americane ale noului Drum al mătăsii. Nu va mai exista, însă, o opoziție similară și cu privire la investițiile chineze operate pe traseele europene concepute sub egida B&RI.
Profitând de această situație, China va trebui să dezvolte un coridor de transport care să lege Marea Caspică, cu Marea Neagră și Marea Nordului, pe un traseu marcat de porturile Baku, Poti, Constanța și Rotterdam. Totodată, s-ar putea relua vechiul proiect referitor la construcția unui canal navigabil conexând portul polonez Gdansk cu portul românesc Galați. În paralel ar fi de realizat o conexiune via terra (șosea și cale ferată) între porturile Gdansk (la Marea Baltică) și Adrianopolis (la Marea Egee), traversând vestul Ucrainei, estul României și Bulgaria.
Probabil că administrația Trump, ca, de altfel, orice administrație americană, ar fi dorit să își reducă prezența și implicarea în Orientul Mijlociu, pentru a se concentra asupra rivalității cu China. Se pare, însă, că evoluțiile din acea regiune și logica politicii de forță a Israelului, vor obliga SUA să își consume energii esențiale în viesparul medio-oriental. Este de anticipat că acolo, vechi loc de confruntare dintre America și Rusia, se va întâlni ambiția SUA la o nouă măreție cu cea a Turciei neo-otomane la autonomie strategică, Ankara luând locul Moscovei în competiția cu Washingtonul pentru controlul lumii arabo-musulmane.
Aceasta va face ca absența puterii americane din Europa să fie și mai pregnantă. Deficitul de putere astfel apărut în Europa va trebui completat de cineva (categoric, nu doar de Rusia) și cel care va fi preferat de actorii UE va fi promotorul unei puteri soft, pentru care filosofia parteneriatului este preferată celei a alianțelor. Acesta este China.
Faptul se va petrece și în condițiile în care instalarea administrației Trump va încuraja așa numitele mișcări suveraniste europene să câștige sprijin popular și să vină la guvernare. Schimbarea este deja actuală în Franța, Germania, Austria, Polonia, Slovacia, Croația etc., și tinde să cuprindă și România. În aceste condiții, un proiect precum B&RI ar putea să devină un factor coagulant într-o Europă în pierdere de securitate, și să ofere o alternativă federalismului european confruntat cu euroscepticismul statelor membre ale UE.
China este interesată să susțină un asemenea federalism, în condițiile menținerii drepturilor suverane ale statelor membre, cu evitarea transformării UE într-un hegemon global ca putere hard.
O astfel prezență chineză ar putea fi salutată chiar și de unele cercuri politice americane care nu ar dori să lase Rusia singură a dirija Europa, în condițiile retragerii concepute de administrația Trump.
În aceste împrejurări, dincolo de coridoarele de transport la care m-am referit, China va trebui să țină seama de faptul că statele UE vor avea să își rezolve criza energetică și totodată vor trebui să găsească soluții pentru finanțarea unui programe de reabilitare a economiei sale devastate de criza economico-financiară din 2008, de criza Covid 19 și de criza ucraineană. În cadrul B&RI se pot găsi răspunsuri adecvate pentru toate aceste sfidări.
Pe fondul descris, China ar trebui să își mai fixeze alte două priorități, și anume: i. asocierea politică a UE la R&BI (printr-un acord care să organizeze sinergia politicilor de dezvoltare ale UE cu proiectele concrete chineze, făcând din UE un coautor al acestora); ii. asocierea spirituală a cetățenilor europenei la R&BI, printr-un program de informare publică, sprijinit de o rețea universitară adecvată. R&BI trebuie să câștige mințile și inimile cetățenilor europeni.
În acest context se poate stabili și o cooperare aprofundată și sistemică în domeniul cercetării și progresului tehnologic. Ea ar putea asigura cuplului sino-european un avantaj stabil la nivel mondial în concursul creativității. Cine câștigă acest concurs va dirija istoria lumii în deceniile și poate secolele viitoare.
voi nu puteti acoperi nici peticul de langa bal(t)a-ton si de asta v-ati inmultit cu multime de țâg ani pe care i-ați maghiarizat cu succes, ca doar atata stiti, sa mințiți in numele domnului.
De unde stii tu astea despre chinezi? Nu poti discerne intre adevar si FakeNews cu care te hranest? Dupa cum insisti, se pare ca ai o fixatie cu chinezii.
De Liru Liru, crocodilu, satul, lu pusca, si cureaua lata, RIAS-ul e in control labil…Ne sunt prezentate proiectele revenirii la acele minunate vremuri cand Stalin si ILEGALII lui Roosevelt si Churchill puneau discretionar Planeta la cale…
@ shush,.. Măăăă, fraieru,.. Păi a fot la Timișoara care era parte din Ungaria, din imperiu bre.. Deci ai cam uitat că ai o țară de doar o sută și doi de ani,..Transilvania nu a fost niciodată rumania, și nici nu va fi..
„Primul oras luminat din europa a fost in Romania”
Primul oras luminat din lume a fost in Romania. Cat despre Edison nici o legatura cu becul, inventat de Domnul GENIU Tesla, sa dureze la nesfarsit. Edison era doar un corporate, cu ceva skill in inginerie, zero inovatie. Experimentul cu elefantul este d o cruzime inimaginabila si a fost facut profitand de inventia lui Tesla. Numai un corporatist poate fi atat de oribil ca individ, crud si arogant.
Ciolacu, CCR, Iohannis, UE nu se lupta doar cu poporul roman se lupta cu Dumnezeu, vrand sa ne transforme intr-o masa inerta care isi ia ”cunoasterea” de la jgheab si maine portia de virmi ai lui Ursulei…daca am fost ascultatori…
„baza solidarității intereselor lor, dar și cu respectarea identității” Si privesc intreistat cum UE de fapt lupta cu toata putere importriva respectului si a identitatii…voind sa ne transforme intr-o masa de gen fara origini/tara pt ca vrea o federalizarein care niste functionari sa dicteze si sa ne explice precum cei de la SNSPA si alti profi de pe la asa zise univ. ca noi poporul suntem fara IQ si ei pt ca sunt platiti bine pot sa hotarasca impotriva DEMNITATII si RESPECTULUI de APARTINATOR al poporului roman.
Iar cine incearca sa-si aminteasca de faptul ca-i roman si nu altceva este considerat pleava, ignorant
BA FRANELOR PRO EUROPA EXPLICATI
DE ce Dumnezeu a creat mai mult rase, mai multe popoare, mai multe limbi…
Daca era suficient sa fie o masa amorfa usor fluida ca genul pe care-l prmovati facea un singur tip de Om si un SINGUR ADN…nici nu mai o crea pe Eva…era doar un Adam care gasea tot ce-i trebuie in natura in afara de evolutie si urmasi…
Stâlpi de susținere a infrastructurii tehnologie de top Giganții High Tech Google , Facebook Microsoft YouTube sunt Pilonii de Bază a ce va însemna lumea de mâine … dacă ai cunoștințe in AI … s-au învestit miliarde …poate încă nu se văd rezultatele reale dar totul este pe cale să explodeze ..suntem intr-un moment extraordinar suntem in perioada când Edison a inventat primarul New York-ului si a luminat curtea cu becuri in plină noapte ……iar acesta a visat să aprindă tot New York-ul ….
un alt ego-ist care vrea sa manince din strachina altora… fomisti si primitivi… lumea nu se rezuma la sua sau la rusia sau la china… lumea sintem toti, impreuna. atita vreme cit nu se priveste situatia in mod unitar in sensul sa devenim mareti cu totii, pentru ca oameni traiesc peste tot, vor continua crizele, razboaiele, suferintele, exploatarea, minciuna, secretele… deci nu se schimba absolut nimic cu trump… o alta pierdere de timp…
Cine vorbeste despre „progresul” si „prosperitatea” chinei omite cu rea-credinta faptul ca in china numai „ai lor” sunt instariti si au acces la „munca” pentru ca sunt oligarhii partidului-tara, da? oamenii obisnuiti traiesc in corturi si manaca gandaci. china este im[partita in doua falii: oligarhii miliardari ai partidului si amaratii mancaturi de orice, inclusiv carne de om. Interesant este reclama pe care o fac unii chinei, inclusiv aiurelian care s einvarteste pe acolo cu „afaceri” (???) si ne prezinta inalta tehnologie si minunatiile copiate din tehnologiile vestice, fara sa arate tot ce se intampla acolo si ma minunez de cata admiratie au astia de nici nu se gandesc sa se mute acolo! Daca imi place atat de mult undeva ma mut acolo, nu incerc sa transform tara mea in china. Eu in Romania vreau LIBERTATE SI DREPTURI FUNDAMENTALE, CONSTITUTIONALE PENTRU TOT OMUL DE RAND. Toti avem loc sub SOARE atat timp cat este libertate. Noi suntem intr-un fel de dictatura maoista anarhica de 35 de ani.
‘China va trebui să dezvolte un coridor..’
Cel mai mult ma distreaza cand autori..ma rog..cetateni romani,dau de lucru Rusiei,Chinei,Turciei ,SUA ,etc
Si nu orice fel de lucru,ci indicatii pretioase,in buna traditie , pe care numitele tari sa le noteze
Poate un fapt imbucurător, dar incă doar din surse , este posibil schimbare majoră la vîrful și structurile UE. nU E NICI O GARANȚIE CĂ AR FI MAI BINE, DAR ORICUM URSULA ȘI CAMARILA EI TREBUIE SĂ PLECE.
Ce promoveaza pusca RIAS-ul? Trecerea la politica pumnului si pushtii PUTERNICILOR LUMII!!! De aceea nicio vorba despre ONU si celelalte organizatii mondiale pentru PACE!!! Unc chiuletzu a creat ONU, ne POT tzelu il demoleaza…
Varza murata raspritocita ideologic scoasa din Putin na…
Trump poate contribui la Pace daca retrage NATO…Daca nu reușește va avea un mandat eșuat, la fel ca primul mandat. In primul mandat s-a luptat cu China și cu Importatorii americani. De la care a luat taxa de 30 la sută ca sa îi dea producătorilor americani.
Pana una-alta, vezi ca pe Luna se plimba un vehicul chinez, nu unul occidental.
Nici japonezii nu (prea) inventeaza, dar fac totul cu precizie robotica.
Europenii inventeaza si atat.
Inventia inventiilor in ultima suta de ani e dolarul fals.
Se poate și mai bine sau doar, se putea?
Pai la chinezi le-ati dat voie nu numai sa copieze totul, dar le-ati dat si proiectarea si technologia de productie sa vinda toate acareturile astea de larg consum si sa fie toti dependenti de ei acum, pe motivul ca si asa tot le copiau si contrafaceau totul.
Cam asa ceva visa si Ceausescu pentru fabricile lui comunuste, dar el si nimeni din est nu au fost alesii vestului pentru scopul asta global si mirsav.
Acum umiliti-va si saraciti toti la cheremul si prosperitatea chinezilor, ba mai vine si frica de razboi cu ei daca nu va conformati dominatiei lor economice.
Trump cere bugete militare de 5% pentru a satisface pe republicanii conectati la industria de razboi. In schimb ei trebuie sa accepte pacea in Ucraina. Razboiul le aducea profit si atunci trebuie ceva ca sa compenseze: aliatii si coloniile cumpara armament de 5%.
buna!
Cine sa gandeasca strategic,cine sa aiba viziune ? Ciolacu,Iohanis,Bolohan,etc. Noi avem doar niste pigmei ai politicii, care se tin de UE si NATO ca orbul de bat. Ei nu gandesc decat la fapte marunte,meschinarii,actiuni nedemocratice ,cum sa blocheze pe suveranisti,cum sa-si sporeasca averile ,in esenta niste puscariabili care au pus Romania la pamant.
POPORUL E MULTUMIT ! SE UITA LA TV SI ZICE ;FEREASCA DUMNEZEU DE MAI RAU. SI VEGETEAZA!
China are deja o bogată experiență și deține konw how-ul FURTULUI de idei (adevaratul know-how este al inventatorilor occidentali de la care ei fura cu „succes”, producand marfa prosta, mai mult, deteriorand imaginea adevaratului inventator si producator! Copiaza instructiunile producatorului occidental, la vanarea produsului copiat de ei, ieftin si prost, iar oamenii pagubiti si inselati fac plangeri impotriva inventatorului! VEDETI CA SUNT PLINE SITE-URILE DE VANZARI DE PLANGERI IMPOTRIVA TALHARIEI CHINEZILOR) în această privință !!! Niciodata China! De ce credeti ca Rusdia si China nu s-au inteles NICIODATA? Isis zambesc ‘in cutite”? Rusul este inteligent si inovativ din nastere! Chinezul nu. Poate fi un bun executant, insa copiile lor sunt sub orice critica! Cine produce inovatii si vrea sa le vanda „afara” imposibil sa nu se fi lovit de china voastra si mult iubita! Copiaza si consuma. Atat!
Un articol care nu se abate de la partipriurile,nu multe dar fixe,ale d-lui Severin
Era mult mai intelept,in opinia mea ,sa inceapa lecturile obligatorii,cu Manifest Destiny ,care ii punea pe masa argumente reale, decat speculatii de doi bani despre Ungaria si Polonia,tari cu multa gargara politica si putina incredere’macar in Polonia au p baza militara permanenta, Camp Kosciuszko,de 10.000 militari, o excepție de la principiul prezenței militare pe bază rotațională în flancul estic
Trebuie sa inteleaga ca domnia lui Trump va fi un fiasco anuntat
Romania e mai importantă și plină de resurse decât toate ,tocmai de aia a fost provocată criza politica,negocierile se vor face după,tot de cei care au venit în 89,daca Georgescu nu reușește să intre la putere,care sa speram e într-adevăr omul românilor și nu tot a celor veniți în 89
Gindire a la Putin, fără fisură !