PSD a luat o decizie cu care nu este de acord (Video)

Vicepremierul și ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, cel al Transporturilor, Răzvan Cuc, și ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au demisionat din funcții în ședința CExN al PSD.

Joi seara, după șase ore de ședință tensionată, social democrații și-au exprimat, verbal, sprijinul pentru miniștrii care au anunțat că sunt dispuși să demisioneze, iar într-un final, cei trei au demisionat.

După ședința Comitetului Executiv Național, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, că Sevil Shhaideh și Rovana Plumb nu au putut fi convinse să nu demisioneze din Guvern, iar ”aproape toată lumea a plecat supărată”.

„S-a discutat despre programul de guvernare, s-a discutat despre situația în care sunt cele două colege ale noastre, despre faptul că PSD nu dorește și nu acceptă ca instituții care nu trebuie să aibă competențe în a influența decizii guvernamentale sau remanieri guvernamentale și în această lumină toți colegii au adus argumente pentru ca cele două colege ale noastre să nu plece din guvern. După ce, inițial, la începutul ședinței, cele două colege au spus că s-au hotărât să prezinte colegilor decizia de a demisiona din Guvern, După toate orele de discuții și după o discuție cu ele separat, în care toată lumea, în unanimitate, le-a cerut să rămână în Guvern, au fost întrebate a doua oară, la finalul întâlnirii. Și-au menținut decizia de a demisiona. (…) Au spus că în primul rând nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD să rămână la guvernare și să afecteze activitatea guvernamentală. Sevil Shhaideh a spus că vrea să aibă demnitate să nu mai fie acuzată că se agață de scaun. Același lucru a spus și Rovana”, a spus Dragnea.

Potrivit lui Dragnea, toți cei din CExN, inclusiv premierul, au apreciat „profesionalismul și calitatea de membri ai Guvernului” arătate de Rovana Plumb și Sevil Shhaideh.

„Aproape toată lumea din CExN a plecat supărată. Practic, nu voia să le lase să iasă din sală”, a relatat Dragnea.

Liderul PSD a afirmat că „Sevil a spus foarte clar că nu mai poate duce această presiune”.

„Ea și familia ei nu mai pot duce această presiune infernală „, a susținut Liviu Dragnea.

„PDS-ul a trecut astăzi printr-o cumpăna foarte mare. Şi destabilitatea PSD, care este un partid foarte mare, poate duce la instabilitate şi în ţară”, a mai spus Liviu Dragnea.

În ce-l privește pe ministrul Transporturilor, Dragnea a povestit: „Și Răzvan Cucu și-a prezentat demisia. Răzvan Cuc a avut o susținere foarte serioasă în CExN. Pentru mine a fost o surpriză plăcută. Și pentru premier. Sunt lucruri pe care le-a făcut și pe care nu le-a comunicat, din păcate. E un tânăr bun, capabil. A prezentat astăzi lucruri pe care nu le știam mulți dintre noi. Cum a găsit ministerul, a prezentat toate blocajele pe care le-a găsit în minister, atât în ceea ce înseamnă proceduri, cât și ceea ce înseamnă documentații necesare pentru a porni finanțările pe care le așteptăm cu toții. Dacă Răzvan Cuc ar fi găsit ministerul așa cum îl va găsi noul ministru al Transporturilor, astăzi, în România, roata se învârtea mult mai serios. Și, în schimb, pentru faptul că nu a reușit să comunice, pentru faptul că nu a putut să convingă că nu din vina lui au apărut întârzieri față de ce ne asumasem în programul de guvernare, și-a asumat el și asta arată că este un om de onoare”.

Premierul Mihai Tudose a spus, la rândul său, că, imediat după ce au primit citaţiile la DNA, Sevil Shaideh şi Rovana Plumb i-au prezentat demisiile, pe care el nu le-a acceptat și că nu are nimic să le reproşeze celor două.

„Atât Sevil, cât și Rovana, imediat după ce au primit citațiile la DNA, au venit să-și prezinte demisia. Le-am oprit, i-am sunat pe Liviu și pe alți colegi și am reușit să le oprim, tocmai pentru a nu fi un semnal de degringoladă în Guvern, dar cele două colege au ajuns la limita răbdării. În special Sevil o ține așa din decembrie. N-am absolut nimic (…) să le reproșez, ba mai mult (…), sper că Sevil va accepta să lucreze în aparatul guvernamental, fiindcă chiar este extraordinar de bună pe ceea ce face”, a afirmat Tudose, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.

Sevil Shhaideh a declarat joi seara că și-a păstrat decizia referitoare la demisia din funcție, pe care o luase deja cu o zi în urmă.

„Permiteți-mi să mulțumesc tuturor membrilor CExN pentru susținerea pe care am avut-o în această seară. Eu mi-am păstrat decizia pe care am luat-o de ieri (n.r. — miercuri), mi-am prezentat demisia și mi-am susținut-o”, a spus Sevil Shhaideh la finalul ședinței.

La rândul său, Rovana Plumb a declarat după Comitetul Executiv: „Am spus clar că am luat o decizie, nu la cald, am cumpănit (n.r. — demisia din funcție) și, pentru că sunt un om bun de partid și pentru că acest partid a câștigat încrederea a milioane de oameni prin programul pe care noi l-am prezentat, acest program trebuie în continuare să fie pus în aplicare. Nu am renunțat la demisie, demisia este un act unilateral și nu mă joc și sunt fermă în momentul în care iau o decizie. Am spus-o la începutul ședinței CExN, mi-am menținut-o. Vreau pe această cale să le mulțumesc tuturor colegilor și care au fost astăzi aici și celor de acasă care mi-au transmis mesaje și vreau să-i rog pe toți cei care sunt de bună-credință și își iubesc această țară să înțeleagă gestul nostru. Demnitatea este ceea ce ne rămâne”.

Întrebată dacă premierul Tudose a greșit atunci când i-a cerut demisia, Rovana Plumb a spus: „Eu niciodată de când sunt în PSD nu am discutat despre problemele partidului, pentru că în orice organizație există probleme. Întotdeauna am vorbit în partid, în forurile statutare. Nu m-am exprimat public, nu am acuzat pe nimeni. Sigur că de aceea nu mi-am exprimat punctul de vedere decât în cadrul CEX”.

Conducerea PSD a convocat o nouă ședință vineri la ora 13.00 unde se vor discuta despre înlocuitorii pentru portofoliile rămase libere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.