PSD, proiect pentru oprirea privatizărilor

Un proiect de lege elaborat de senatorii PSD prevede interzicerea, pentru doi ani de zile, înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută. Actul normativ face referire și la operațiunile începute anterior intrării în vigoare ”prezentei legi”. Această prevedere nu se aplică operațiunilor post-privatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participațiilor deținute de stat s-a realizat. Statul este acționar minoritar la mai multe companii precum OVM Petrom, Telekom, Rompetrol Rafinare, E.ON, Enel etc.

În plus, proiectul de lege stipulează că statul român poate dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la societățile care desfășoară activități economice în domeniile: producția și comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri și vaccinuri, servicii medicale și paramedicale; industria alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră; producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică și energie termică; explorarea, exploatarea, extracția, producția și prelucrarea resurselor minerale; transportul, construcția și administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală și aeriană; captarea, tratarea și distribuția apei potabile și a apei pentru irigații; poștă, comunicații și tehnologia informației.

Proiectul senatorilor PSD mai arată că dobândirea de participații de către stat se face cu respectarea dispozițiilor privind ajutorul de stat, concurența și competitivitatea, mai precizează proiectul de lege.

Conform expunerii de motive, Constituția României obligă statul să asigure protejarea intereselor naționale în activitatea economică. Aceste interese sunt reprezentate, între altele, de participațiile pe care statul le deține la companiile și societățile naționale, la bancă și la diverse alte societăți. Toate acestea sunt entități economice la care statul deține acțiuni, ca acționar unic sau în diverse cote de participare.

“Declararea stării de urgență, instituită prin Decretul nr. 195/2020 al Președintelui României, încuviințată prin Hotărârea nr. 3/2020 a Parlamentului României, determinată de epidemia CO VID-19, a modificat substanțial regulile după care funcționează economia românească, atât în plan intern, cât și în plan internațional. În esență, valoarea participațiilor fluctuează într-un ritm și în direcții greu de anticipat, ceea ce poate duce la pierderi importante pentru acele companii și societăți la care statul român deține participații.

În aceste condiții, pentru protejarea intereselor naționale în economie, se impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului român astfel cum este deținută în prezent. În mod evident, efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă decât cea raportată strict la durata stării de urgență. De aceea, este necesar ca măsura interdicției să opereze pentru o perioadă mai îndelungată, de siguranță. Bineînțeles, în măsura în care se apreciază că efectele negative au încetat, ori că înstrăinarea participațiilor statului ar fi benefică protecției intereselor naționale în economie, tot printr-un act normativ cu putere de lege perioada interdicției ar putea fi scurtată. In mod corespunzător, aceasta poate fi și prelungită.

Pe de altă parte, tocmai ca urmare a fluctuației fenomenelor economice determinate de criză, statul trebuie să aibă posibilitatea de a dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la o serie de societăți din domenii de importanță strategică, corespunzător perioadei de criză. Acestea sunt justificate de interese fundamentale legitime ale statului și societății. Sunt deplin aplicabile prevederile legale privind ajutorul de stat, concurența și competitivitatea în ceea ce privește actele de comerț și activitățile care constituie monopol de stat. Această perioadă de doi ani va permite și măsuri prin care statul să-și reevalueze portofoliul de participații, să efectueze investiții și să-și eficientizeze prezența în acționariatul operatorilor economici care funcționează în sectoarele de interes economic strategic”, se spune în expunerea de motive.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Excelent!
    Astept si proiectul contra cheltuielilor aberante pe armamant casat.
    Sa aruci in zilele astea de pandemie 2 miliarde pe-o sapca doar ca sa-ti pui tu dosul „teutonic in jiltul lui Ceausescu se cheama TRADARE!
    Si cica Ceausescu a fost impuscat pentru genocid!

  2. Dacă pesediștii reușesc să treacă acest proiect de lege nu numai că-i votez, în perpetuitate, dar mă și înscriu în PSD, cu carnețel roșu și cotizația la zi!

  3. Free Dragnea!
    Și cu aurul de la Londra ce facem? Îl donăm coroanei britanice!

  4. Nu nu numai sa se opreasca orice privatizare, mai ales cele din domeniul activelor energetice, dar sa „recomande” SIF-urilor sa cumpere orice participatie straina pusa in vanzare! Poate asa recuperam la capitalul romanesc o serie de active! Nu vedeti ca strainii ne lasa balta si pleaca? Acum e cazul reindustrializarii in domeniul medical, sanitar si alimentar!

  5. Nu pot sa cred!Tatal Hotilor,recte PSD ,vine cu „oprirea privatizarilor”?Ce mai ramasese de privatizat,ca imi scapa?
    Dupa ce Ali Baba Nastase si cei 40 de hoti au jefuit la blana tara asta,dupa ce SAFI ,FNI si alte scheme piramidale, au „pauperizat”(vorba lui Iliescu) poporul,dupa ce ca s-a furat literalmente tot ce insemna ferma de stat, acum venim cu iordane populisto-electorale?
    Sa jure lungul sir de nababi bugetari:Nastase,Tariceanu,Dragnea,Ponta,Basescu, etc., ajunsi multimilionari in euro din pozitia lui Lenin(pozitia aia cu sapca in mana), ca nu stiau ca privatizarea extractiei petrolului,flotei,combinatelor chimice,tuturor fabricilor demne de acest nume,ca hotia nationala numita Fondul Proprietatea ,etc ,e cah,ca regreta ,ca tot mai bine traiau in comunism…:))
    Mari pizivenghi,juri ca au in continuare consilieri israelieni !Maine cu ce alte tromboane mai vin?ca si maine e zi..

  6. Problema este ca nu pot vinde ei si viseaza ca vor ajunge iar la ciolan si vand ei la cei care acum ii consiliaza. Tot ce se intampla este ingaduit de Dumnezeu, asa ca sa lasam lucrurile sa curga. Dumnezeu in intelepciunea Sa nu lasa sa disparem fara a salva pe cei care sunt ai LUI.

  7. @Jardan Durais si taranistu. Putina decenta si un pic de bun simt nu dauneaza nimanui, caci despre patriotism nu e cazul, nu cunoasteti notiunea.

  8. @smarandache si cu ala de la Londra si cu cel de ”rasarit” trebuie intrebat mosierul de la BN.

  9. @Jardan Durais

    Poate nu știai, dar actul de desființare a industriei românești, acordul PSAL II cu Banca Mondială, acord ce conținea lista întreprinderilor de stat ce urmau să fie privatizate sau lichidate, a fost semnat de tRAIAN bĂSESCU în calitate de negociator șef din partea României cu Banca Mondială și mUGUR iSĂRESCU în calitate de prim-ministru. Faptul că s-a trecut la punerea în practică a acordului în perioada când prim-ministru era Adrian Năstase, moment speculat magistral de marinarul vieții, este altă mâncare de pește, acordul trebuia dus la îndeplinire odată semnat.
    Pînă și la bancă dacă te duci să ceri un împrumut, semnezi mai întâi un act și abia după aceea primești banii! Dacă ai aflat aceste aspecte, pe care le poți verifica, cine din protagoniștii enumerați are vina principală?

  10. @Jardan Durais

    Și încă ceva. Nu c-aș fi avocatul lui Adrian Năstase dar în calitate de prim-ministru a refuzat să semneze actul de înstrăinare al Petrom-ului trimițând documentul Parlamentului, chiar dacă nu era necesar. Și onor Parlamentul de la acea dată l-a validat. Poate peste 50 ani se va afla și istoria adevărată a acelor timpuri.

  11. Pai , mai este ceva de privatizat ? Ar mai fi pamantul arabil al tarii ! Da chiar , sa-l vindem la straini , ca noi n-avem nevoie ! Am vandut si jefuit toate bogatiile cu care ne-a daruit natura , bogatii care apartin de drept poporului si pe care nimeni nu are voie sa le instraineze ! Si asta se cheama democratie ?! Spunea cineva : „tara care are pamant are viitor” ! E singura bogatie inepuizabila a tarii . Ne batem joc de ea ! De fapt , ne batem joc de noi ! N.B. Am inteles ca se vor „privatiza” si hidroelectrica , termoelectrica si nuclear electrica ! Sa se privatizeze , noua nu ne trebuie ! Nu mai suntem stapani la noi acasa !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.