RATB fierbe şi prăjeşte

Noua organigramă a RATB este generoasă cu sinecurile politice. Aceasta este un exemplu de jaf din banul public. Organigrama instituției a trecut pe șest prin ședința din 30 iunie 2017 a Consiliului General, când a fost pusă pe lista suplimentară a proiectelor de hotărâri. Mașina de vot PSD – ALDE a aprobat-o fără dezbateri sau discuții. Șeful Serviciului de Control Financiar de Gestiune din RATB, Marcel Nicușor Furdui, a sesizat DNA și DIICOT cu privire la neregulile din RATB: ilegalități și abuzuri. El acuză conducerea RATB de încălcarea prevederilor legale economice și financiar-contabile, de complicități între conducerea regiei și persoanele care produc pagube însemnate, prin furturile de motorină și piese de schimb. Efectul acestor sesizări este anchetarea sa disciplinară.

Regia de transport public se află în subordinea Consiliului General și are o subvenție anuală de 515 milioane lei. Anul trecut, ANAF a obligat RATB să plătească 237 milioane lei, datorie aferentă TVA pentru gratuitățile acordate pensionarilor, veteranilor și angajaților municipalității pe cinci ani. Problema TVA pentru gratuități nu a fost reglementată, deși Gabriela Firea promitea în campania electorală transport gratuit pentru bucureșteni. La sfârșitul anului trecut, RATB anunța că nu mai are datorii la stat. Adrian Sorin Mihail (foto stânga) este inginer și lucrează în RATB din 1994. El a urcat pe scara ierarhică la fel ca orice alt angajat al regiei de transport public. În 2016, Mihail a ajuns consilier general PSD, funcție la care a renunțat după ce a fost numit director general interimar al RATB, în ianuarie anul acesta. Angajații erau mulțumiți de numire, fiind pentru prima dată când un om din interiorul regiei ajungea să conducă instituția. Multă lume și-a făcut speranțe după această numire, crezând că se vor îndrepta lucrurile în RATB, mai ales cele financiare. După votarea organigramei în Consiliul General s-au aflat și noutățile. Numărul funcțiilor de conducere a crescut considerabil. De la șapte directori până acum, s-a ajuns la 13. Expandată este și lista consilierilor personali ai directorului general, care a ajuns la 10 persoane.

Cine conduce destinele RATB

Regia de transport public a Capitalei are peste 10.000 de angajați și un buget de 121 milioane euro și alte 11 milioane euro pentru investiții. La aceste sume se adaugă 7 milioane euro pentru achiziţia de mijloace noi de transport în cadrul programului aprobat de 429 milioane euro, care include 400 de autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie. Licitația pentru primele 100 de autobuze va avea loc în luna august 2017. Odată cu numirea directorului general interimar, a fost numit și Consiliul de Administrație al RATB. Președintele CA este Dumitru Catană, general de brigadă în rezervă, fost director al Autorității Navale Române și fost ofițer în serviciul secret al Ministerului de Interne. El este membru în alte trei CA-uri ale unor firme din Voluntari și șef al Corpului de Control al primarului general Gabriela Firea.

Ionuț Cieocoiu este fost agent la Secția 7 Poliție și ulterior la Poliția Capitalei. Iuliu Gogescu a fost marketing manager la o revistă mondenă. În 2015, el a preluat firma Cris Plus Media, cu obiect de activitate „consultanță în management“. Imediat după preluarea firmei, Gogescu a obținut contracte, doar cu încredințare directă, cu mai multe primării din Ilfov și Giurgiu. Cea mai mare sumă a fost încasată însă de Cris Plus Media, în baza unui contract încheiat în septembrie 2015, de la Green City SA (n. red. – firmă a Primăriei Voluntari care se ocupă de salubrizare), de 28.884 euro, tot pentru servicii de consultanță financiară. Un alt membru al CA este chiar directorul general interimar Adrian Mihail. Din CA mai fac parte Mihai Petcu și avocatul Bogdan Alexandru Trifan; acesta din urmă, conform CV-ului, conduce o firmă de transport intern și internațional, SC TRF Spedition SRL, și este președinte al organizației ALDE Sector 6. Reprezentantul Ministerului Finanțelor este Ioan Ittu. El și-a trecut în declarația de avere venituri obținute din pariuri sportive între 12.000 și 15.000 lei anual.

Noua organigramă

Documentul de resurse umane al RATB introduce noi direcții, servicii și birouri, în total, circa 20 de poziții. Directorii au crescut de la 7 la 13, iar numărul consilierilor personali ai directorului general a ajuns la 10 persoane. „Jocul intereselor este vizibil prin multiplele transformări ale primei organigrame. Acestea au fost aprobate prin hotărâri ale CA, între anii 2015 şi 2017, și demonstrează interesele personale sau de grup apărute între timp faţă de înființarea unor sinecuri“, spune Marcel Furdui, șeful Serviciului Control Financiar și Gestiune al RATB. El constată că, în noua organigramă, Biroul Audit Public Intern și Serviciul Control Financiar și Gestiune, sunt doar opt posturi. „Activitățile de Control Financiar și Gestiune și Audit Intern sunt parte a managementului regiei și protejează managementul RATB împotriva riscurilor la care poate fi expus în activitatea depusă și în luarea deciziilor, pentru buna funcționare a regiei“, precizează Furdui într-o sesizare publică.

Conducerea executivă și personală

Potrivit documentului, directorul general Adrian Sorin Mihail poate angaja alți 12 directori, dintre care doi vor fi directori generali adjuncți. Director de exploatare este Virgil Chiru. Până la organizarea concursului pentru ocuparea postului, Chiru este unul dintre consilierii personali ai directorului general. Acesta este plătit, conform unor surse, cu 4.500 lei pe lună și are atribuții de coordonare a activității economice. Valeriu Bunea, consilier personal, a fost numit director general adjunct în data de 7 iulie 2017. Bunea este cel căruia i se impută prejudiciile create regiei după ce a dat afară abuziv 6 directori. Aceștia au câștigat în instanță procesele, iar RATB trebuie să-i despăgubească cu suma totală de 1,3 milioane lei. Cel de-al doilea director adjunct este Gabriela Vasile Olteanu, care figurează drept consilier personal al directorului general. Anterior, el a lucrat la firma de asigurări Omniasig, care a câștigat și anul acesta contractul de asigurare a parcului auto al RATB. Mihai Teodorescu este directorul comercial al regiei, fiul unui șef de departament la Societatea Națională a Apelor Minerale. Director Transport Electric este Geani Oprică Dabu, iar director mentenanță, Ileana Savu.

Director Transport Auto este Liviu Călin, fost șef la autobaza Titan. Director resurse umane este Dan Stănescu, care la data numirii era și consilier general PSD. El este și consilier personal al directorului general de la Romaero. Fiul său, Tudor, este și el consilier personal. Stănescu are la dispoziție 15 zile să se decidă ce funcție preferă. La votarea organigramei, el s-a abținut din motive de incompatibilitate. Stănescu afirmă că din această poziție va urmări eliminarea șpăgilor date pentru ocuparea unui post de șofer la RATB. Aurelian Andrei Popa Andrei, consilier personal, a fost director al Portului Constanța. Stelian Damov, membru ALDE, fost jurnalist TVR, este consilier personal. Andrei Creci este consilier personal și șef al Departamentului Juridic. Anterior, el a fost șef serviciu în Primăria Capitalei, poziție pe care a abandonat-o după ce DNA l-a acuzat de restituirea ilegală a unui teren de peste 15 mii mp, cu un prejudiciu de peste 3,3 milioane euro. Gheorghe Aron, pensionar, fost director general și director exploatare, este unul dintre cei dați afară abuziv de Bunea. Aron este consilier personal. Simona Popa este un nume care apare frecvent pe lista de membri CA, dar pe care nu a văzut-o nimeni. În prezent, ea este consilier personal. Până de curând, noul city manager al Capitalei, Sorin Chiriță, a fost și el consilier personal, deși era administrator special la RADET.

Organigrama aprobată pe şest, cu schema supraîncărcată

Salariile, cu acordul sindicatului

Un protocol semnat între sindicatul RATB și conducere arată că salariile de bază ale directorilor adjuncți variază între 6.300 și 6.700 lei. Pentru celelalte funcții de director, limitele sunt între 6.100 și 6.500 lei. La aceste sume se adaugă sporurile de conducere de 35% pentru directori și de 40% pentru directorul general. În plus, se aplică sporul de vechime și tichete de masă de 15 lei pe zi. Astfel, salariul unui director în RATB depășește lunar 10.000 lei. O altă cutumă în RATB sunt primele de merit, care se acordă trimestrial. Acestea sunt cuprinse între 3.000 și 10.000 lei. Dublarea numărului de directori este estimată la un efort financiar de sute de mii de lei.

Va urma

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.