Renate Weber, declarație surprinzătoare despre cota de refugiați

Cifra de 6.000 de refugiaţi care ar reveni României nu este exagerată, a declarat la RFI eurodeputatul Renate Weber, membră a grupului ALDE din PE.
Renate Weber e de părere că 1.700 de refugiaţi nu reprezintă o ofertă generoasă din partea României. „Cu siguranţă, nu, pentru că numărul celor care astăzi sunt deja în Europa este foarte mare. Pentru că este o situaţie cu totul excepţională, aş vrea să folosim termenii în mod corect, nu vorbim de imigranţi, vorbim de persoane care se consideră ele cel puţin solicitante de azil politic, deci refugiaţi cărora li se aplică prevederile Convenţiei cu privire la statutul refugiaţilor (…). Deci cota pe care România o spune, dacă ne raportăm la numărul total al acestor persoane, nu cred că este generoasă. Este cota aceea care i-ar fi revenit la propunerea iniţială a Comisiei, când însă nu discutam de refugiaţi, atunci chiar discutam de imigranţi”, a declarat Weber.

Întrebată dacă ar trebui să-şi schimbe România poziţia în criza imigranţilor, aceasta a spus: „Poziţia României ar trebui schimbată strict în sensul în care ar trebui să înţelegem că faptul că noi avem astăzi capacitatea efectivă, prin centrele acelea care există în România, de a adăposti 1.700 de oameni este o chestiune în timpuri normale. Câtă vreme însă ai în Europa o criză umanitară de nivelul celei actuale, fiecare ţară cred că trebuie să se replieze din mers şi astfel de locuri de primire cred că pot fi create din mers. Mie nu mi se pare, sinceră să vă spun, cifra de şase mii exagerată, în raport cu populaţia pe care o are România, în raport cu faptul că evident pentru cazarea acestor persoane Uniunea Europeană va contribui şi ea financiar (…). Deci sunt condiţii temporare, sunt condiţii excepţionale şi în raport cu această situaţie excepţională cred eu că ar trebui acţionat”.

Renate Weber consideră că a greşit şi Comisia Europeană, pentru că nu s-a consultat cu statele membre înaintea stabilirii cotelor obligatorii de imigranţi. „A fost o greşeală şi din partea Comisiei. Şi preşedintele Comisiei, Juncker, dar şi domnul Tusk, care este preşedintele UE ar fi trebuit să facă mai mult înainte de anunţarea unei decizii, aceea cu privire la cotele obligatorii, ar fi trebuit să facă mai mult în materie de consultare. Consultările nu întotdeauna se pot face în spaţiul public, ele au o notă de confidenţialitate şi din păcate, ei nu s-au angajat în astfel de discuţii cu diverşi lideri, decidenţi politici din statele membre ale UE sau nu cu toţi, poate cu unii, dar sigur nu cu toţi”, a spus europarlamentarul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.