
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, le-a reproşat reprezentanţilor FMI veniți la București că anul trecut au prognozat pentru țara noastră o creștere economică de doar 3,4% și un deficit de peste 4%, „ceea ce i-a făcut pe parlamentarii de opoziție să declame că am construit bugetul pe estimări nerealiste”. Conform ministrului, creșterea economică a fost, în realitate, de 7%, iar deficitul de 2,98%. „Anul trecut, șomajul a atins minimul istoric de după revoluție, iar tendința de creștere a numărului de locuri de muncă se păstrează și anul acesta, fiind cu peste 16.000 noi contracte de muncă în plus, în primele doua luni ale anului. Continuăm, de asemenea, să creștem, anual, salariul minim pe economie, așa cum a crescut de la 1.250 de lei la 1.900 lei, în doar un an. Am reamintit delegației FMI și că, anul trecut, prognozau pentru România o creștere economică de doar 3,4 la sută și un deficit de peste 4 la sută, ceea ce i-a făcut pe parlamentarii de opoziție să declame că am construit bugetul pe estimări nerealiste. În realitate, creșterea economică a fost de 7 la sută, iar deficitul de 2,98 la sută”, a declarat oficialul Guvernului. Misiunea FMI, prezentă în România încă de săptămâna trecută evaluează anual evoluţia economiei româneşti. După vizita de anul trecut, FMI, care nu are în acest moment niciun acord cu țara noastră, a elaborat un raport conform căruia măsurile de relaxare fiscală incluse în planurile Guvernului pentru perioada 2017 – 2020 ar putea majora deficitul bugetar până la 6% din produsul intern brut până în 2022. Cel mai mare cost fiscal, de 2,6% din PIB, îl va avea implementarea legii salarizării unitare, susțineau reprezentanții FMI. Olguța Vasilescu a avut și atunci o reacție dură la adresa organismului de la Washington. „Guvernul își va respectă programul de guvernare. Din câte știu eu, PSD și ALDE au câștigat alegerile în România, și nu Fondul Monetar Internațional. În al doilea rând, toate estimările care s-au făcut în ceea ce privește România de către Comisia Europeană sau de către FMI până acum au fost greșite (…) Dați-ne voie să ne luăm după comisia noastră de prognoza, care nu a greșit niciodată datele, și nu după FMI sau CE, care au greșit de fiecare dată”, a răspuns Olguța Vasilescu, într-o intervenție telefonică, la Antena3. La câteva luni după aceea, a urmat reacția la fel de vehementă a premierului de atunci Mihai Tudose. „Totuşi, sunt ditamai organismul şi lumea se uită la ceea ce spune Fondul Monetar Internaţional. De fapt ultimele două previziuni nu prea le-au ieşit. Eu nu i-am acuzat de rea-voinţă, dar să fie un pic mai atenţi”, a afirmat Tudose
Reprezentanții FMI au avut în această săptămână o întâlnire cu parlamentarii din Comisia de buget-finanțe. „Reprezentanții Fondului au venit să discute starea economiei române și a finanțelor statului. Da, am avut creștere economică, dar aceasta a venit pe fondul politicilor ultra-pro consum și nu pe căi sustenabile. Iar asta ne va costa foarte mult în viitor. Politicile din 2017 au fost complet dedicate creșterii consumului. Din ce bani? Din creșterea taxelor, din tăierea investițiilor statului și din datorie publică combinată cu explozia cheltuielilor cu salariile bugetarilor și asistența socială (inclusiv pensii). FMI-ul nu vine într-o țară de bine ce îi este. FMI-ul vine atunci când o țară are nevoie de împrumuturi și nimeni nu-i mai dă decât la dobânzi foarte mari. Atunci vine FMI-ul și îți dă banii. Dar, desigur, pune și câteva condiții. Condiții care vizează capacitatea țării de a-și replăti datoria contractată dar și care îi afectează indirect suveranitatea. Mai țineți minte discuțiile din Grecia din timpul crizei? Când se plângeau grecii că nu FMI face legislația, ci parlamentul. Problema e că dacă ai ajuns în halul în care ai nevoie de banii de la FMI, FMI va face legislația. Acum FMI-ul vine pentru că a crescut dramatic probabilitatea ca România să aibă nevoie de împrumuturile ei. Este o tatonare”, susține unul dintre membrii Comisiei de buget-finanțe, Claudiu Năsui. Conform acestuia, reprezentanții FMI-ului ne-au avertizat încă o dată despre situația dramatică a deficitului structural al statului român (adică a diferenței între cât cheltuie și cât încasează o țară corectat pentru factori pasageri și pentru momentul în care se află în cadrul ciclului economic). Statul va trebui fie să-și scadă cumva cheltuielile fixe, care sunt foarte greu de scăzut după ce au fost crescute. Fie să crească taxele pentru a face față acestor cheltuieli sporite și care au explodat în 2017.
Vaaaai , Pam … , dar ce deranj aveți pe tema asta ?
Are dreptate Olguta dar poate ne spune cum se vede cresterea econonica in viata de zi cu zi a romanilor.datul din gura ca si datul din,stie dansa ce,nu cere mari eforturi.Pentru ambele nu este nevoie de multa inteligenta.Pana una alta cu toata cresterea economica
fluturata de conducatori intr-un an guvernul s-a imprumutat cu peste 10 miliarde de dolari.Si apoi cresterea economica a unei tari nu o face un guvern sau un partid preocupat sa-si salveze clientela politica.Crestera economica o fac firmele care produc bunuri materiale,medicii,institutiile de invatamant,institutiile de cultura,etc.nu amantele si rudele politicienilor plantate pe salarii grase in tot felul de comitii si comitete .Din pacate cele mai mari venituri in tara asta le au cei care din nepricepere,rea vointa sau interese meschine INCURCA LUCRURILE.
FMI= Foamete ,Mizerie pentru popor, lux pentru elite.
FMI= Mafia Internațională Financiară. Primul lucru pe care România ar trebui să-l facă pentru refacerea economică este de a întrerupe ori ce colaborare cu această organizație de tip mafiot.
Dl Dragnea ofera altceva contra voturilor?!!?
Vezi Teleormanul sarac si promisiunile dlui Dragnea la fiecare campanie electorala in Teloerman, sunt absolut aceleasi MINCIUNI ca la alegerile din 2016!
Macar FMI nu candideaza, NU promite si NU e votat!
Evident, atac la FMI, atac din partea geniilor semianalfabete din PSD-Teleorman!
Educatia financiara ar trebui inceputa de la cel mai inalt nivel, respectiv cel al clasei politice, pentru ca in Parlament se fac propuneri „habarniste”, a declarat, miercuri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la a 2-a Editie a Galei EduFIN.
„Ar trebui sa incepem (educatia financiara – n. red.) de la cel mai inalt nivel si anume cred ar trebui sa pregatim, sa Educam Clasa politica, in principal. Cred ca printre principalele locuri de unde sa incepem educatia financiara sau cultura financiara, pentru ca ma uit si in Parlament la multi dintre colegi care vin cu fel de fel de propuneri care mai de care mai habarniste – sa spunem populiste deja e depasit termenul – care nu au cum sa se incadreze in nicio logica, dar ca da bine undeva e de ajuns sa o promoveze si dupa aceea sa stai sa explici, sa ii faci sa inteleaga ca nu aceasta este logica. Si de la acest nivel cred ca ar trebui inceputa foarte agresiv o astfel de educatie financiara”, a spus el, precizand, pentru Agerpres, ca nu s-a referit la o anume initiativa, ci la general.
Citeam si eu putin mai devreme cele 3 studii facute la nivelul Romaniei, cifre naucitoare intr-adevar.
Sa ai 70% din populatie care nu a avut experienta datoriilor.
Un alt studiu spunea ca aproape 90% din populatie are un nivel redus de intelegere a problematicilor legate de bani sau intampina dificultati in a utiliza concepte financiare.
Un alt studiu spune ca 14% dintre romani sunt, practic, ANALFABETI din punct de vedere financiar si multe alte asemenea cifre care nu ne fac sa fim mandri”, a afirmat Teodorovici.(Doar 14%?!!)
care FMI? cel condus de o infractoare urmarita de justitia franceza ?
„Estimarile” FMI si UE sunt politice. Nu poate fi o concidenta ca de fiecare data cand tara e guvernata de PSD ei subestimeaza, iar cand e condusa de ai lor, PDL sau tehnoratati, ei supraestimeaza, adica sunt optimisti.
Cum interpretam, fara patima politica, Estimarile FMI?!
http://www.capital.ro/fmi-economiile-europene-sunt-in-cresteredar-guvernele-ar-trebui.html
Cititi articolul de mai jos, e ceva mai complicat decat sa ne luam dupa manipularile populiste ale politicienilor!
E valabil nu numai in Romania, FMI are CRITERII finaciare solide legate de Economia Tarii respective si a Regiunii sau chiar a Lumii(amintiti-va Criza din 2008-2009!) cand face Estimarule si Interpretarile, in timp ce Politicienii vizeaza numai VOTUL cetatenilor.
De, ce sa-i faci!? Suntem o biata colonie, nu putem sa multumim pe toata lumea…
Bine le-a facut daca chiar asa a spus.
In Romania daca merge ceva, repede se gasesc niste analisti platiti sa zica ca e rau ca se cresc salariile, dar nu zic nimic ca suntem coada europei.
Ca daca a crescut cu 4% anul asta economia, anul viitor va fi mai mica ca nu se poate altfel.
Si preventiv vin ei pe aici sa arate ca de fapt nu e foarte bine.
Sa nu uitam ca FMI-ul vine dimn tara care produce crizele mondiale. Ei acolo de ce nu sunt in stare sa dicteze.
FMI-ul este o institutie bine mascata, si iti da imprumut ca dupa aia sa te aiba la mana sa iti ia inapoi resurse naturale, terenuri, industrii si pe deasupra te mai baga si intr-o recesiune de toata frumusetea.
Cumva vi se pare ca America este o societate pe productie? China este pe productie, America este pe consum, servicii, speculatie, burse si au si ei cateva industrii pe ici pe colo, insa mult le-a suflat China si asta totul in numele profitului.
Deci da aici lumea a votat un partid nu FMI. Daca vota tot PDL, intelegeam ca aia chiar le-au supt ciorapii. Au luat 20 de mld euro sa aiba bancile lichiditati si la prosti le-au taiat salariile si marit TVA-ul.
Ar merita FMI o interdictie la vama!
Mai Pam, esti platit la numar de prostii scrise? Ti se vad si stelele si duhnesti a basism.