Revizuirea Constituţiei: „Amendamentul privind familia va fi rediscutat”

Comisia de revizuire a Constituţiei va rediscuta marţi amendamentul privind familia, a declarat la RFI deputatul PNL, Alina Gorghiu. Ea consideră că amendamentul privind căsătoria între „un bărbat şi o femeie” a generat o discriminare.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat miercuri un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între „un bărbat şi o femeie”, sintagmă care înlocuieşte cuvântul „soţi”, prezent în textul actual al Constituţiei.

Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, nu au ajuns la un acord joi în privinţa definirii căsătoriei în Constituţie. Ponta a spus că nu vede de ce actuala prevedere din Constituţie, care defineşte căsătoria ca relaţie între „soţi”, ar trebui schimbată, în timp ce Antonescu a subliniat că îşi menţine părerea iniţială privind definirea casătoriei ca relaţie între un bărbat şi o femeie.

Alina Gorghiu crede că „săptămâna viitoare, marţi, va fi reluată discuţia pe acest articol”.

„Vă mărturisesc că am fost unul din cei trei parlamentari din Comisia de revizuire a Constituţiei care s-au abţinut de la votul acestui amendament, cu un motiv foarte clar: eu n-am să spun că societatea românească este pregătită să reglementeze căsătoriile între cupluri de homosexuali, dar în acelaşi timp nu văd de ce am introduce o reglementare care înseamnă un pas înapoi faţă de textul actual aflat în Constituţie şi anume faptul că această căsătorie este uniunea dintre soţi. Pe de altă parte, avem mai mult decât suficient reglementat acest lucru în Codul Civil şi atunci nu mi se pare firesc să ridicăm la grad de principiu constituţional această formulare şi să mai şi discriminăm pe deasupra, pentru că din punctul meu de vedere, s-a generat o discriminare”, a declarat deputatul liberal.

În opinia Alinei Gorghiu, formula din Constituţia actuală, adică familia bazată pe căsătoria între „doi soţi” este „o formulă uzitată la nivel european, este o formulă care n-a generat nici un fel de polemică în societatea românească. 

Referitor la acest subiect, expertul Amnesty International (AI) Marco Perolini a declarat, joi, pentru Mediafax, că definirea familiei ca uniune bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie este problematică, ea putând duce la discriminare faţă de partenerii de acelaşi sex sau cei necăsătoriţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.