Risipă! Câte tone de mâncare se aruncă

România generează în fiecare an 5 milioane de tone de deșeuri alimentare, totul în timp ce 5 milioane de români se află în pragul sărăciei, iar 66% din familiile din mediul rural nu își pot asigura hrana zilnică, susțin reprezentanții Lidl, care citează Food Waste.

Lipsa de conștientizare în rândul societății este un factor care contribuie la cantitatea de alimente risipită zilnic de către români. Dacă risipa alimentară ar fi o țară, ar fi pe locul al treilea la poluare, după SUA și China. Ar avea 33% din cantitatea totală de emisii, potrivit unui raport Green Peace. O soluție pentru estomparea risipei alimentare este Banca pentru Alimente, organizație înființată în anul 2016. Proiectul are drept misiune colectarea de la producători și companii private, inclusiv de la membrul fondator Lidl, alimente, dar și produse igienico-sanitare și de uz casnic și personal de strictă necesitate, care nu au ieșit din termenul de expirare și distribuirea gratuită a acestora prin ONG-uri partenere, către persoane aflate în dificultate (tineri cu dizabilități, femei maltratate sau traficate, familii defavorizate, bătrâni nevoiași).

Numai anul acesta, Banca pentru Alimente București a colectat în jur de 609.000 kg de produse, cu o valoare de piață de peste 7.945.000 lei. Produsele colectate au fost distribuite către peste 100 de ONG-uri care oferă sprijin copiilor, tinerilor, vârstnicilor, familiilor defavorizate, în total fiind peste 20.000 de beneficiari.

Anul acesta, proiectul Banca pentru Alimente a fost acceptat ca Proiect Partener FEBA în cadrul convenției Anuale FEBA 2019, în semn de recunoaștere internațională a activității desfășurate în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Uite asa beau si mananca parazitii din ONG-uri moca!Plus ce mai dau pe sub mana la restaurante,birturi,etc…

  2. daca n-avem nici un dram de minte,sa avem un pic de rusine ,sa nu aruncam in media,intoxicari gogonate in rural nu se arunca o firimitura putinul rupt de la gura merge la pisica,caine,porc,gaina, La oras lumea papa tot,ca la foamete. Arunca circa 50 de mii de imbuibati cam 50 de kile pe an Asta inseamna 2500 de tone pe an nu 5 milioane de tone.

  3. corect. Tarile arunca cam 5 miliarde de tone,carnati,mititei,sarailii,varza cu ciolan,icre negre,fructe de padure si de mare Cine si-a miscat curu in africa,etiopia, sahara,polu nord,baragan, teleorman a OPSERVAT ca aia arunca chiar 2 tone de persoana,inclusiv copii de tzatza si batranii cu picior in groapa. la mai tone!

  4. „In fiecare an 5 milioane de tone de deșeuri alimentare”! Cine spune asta,tocmai cei de la Lidl care citează Food Waste?
    1. Tocmai lidl trebuie sa priveasca in curtea lor sa calculeze cat arunca ei in fiecare tara unde au depozite si magazine.
    2. Aceste alimente colectate se pot transforma in combustibil concentrat pentru mijloacele de transport montan in perioada iernii(elvetia)!
    3. Fiecare depozit si fiecare magazin de alimente perisabile sa isi calculeze pierderile,sa nu mai dea cu noroi sau sea se agate de cetatenii care nu au surse necesare zilnic!
    In plus,sa ne amintim de calitatea painii si a alinentelor perisabile care au trecut si stat prin congelatoare apoi scoase la raft! Cat de mult se arunca din aceste produse modificate fortat prin congelare dupa procesarea initiala,nimeni nu spune! Hai sa dam cartile pe fata! Suntem mintiti,jicniti si manipulati prin orice metoda cand e vorba de afaceri!

  5. Stau in MAHALA BUCURESTEANA,cu blocuri vechi,anvelopate SI cu granit imperial pe scari.locuitorii mai cumpara opaine-n plus s-o dea la porumbei. Eu cumpar saptamanal 2 calupuri de parizer cu masline si-l dau la pisici

  6. ARTICOLUL mi-a deschis capul.IN ultima saptamana,fiind mort[de beat] n-am aruncat nimic.Obligat de statistica si ca cetatean responsabil. am cumparat 7 kile de produse,salam de sibiu,creveti decorticati,poale-n vrau,melci in aspic,si zdrand la tomberon. Precizez ca tot azi am loat ajutoru social.

  7. Cea mai mare parte din aceasta cantitate e aruncata de someri,boschetari si ratati.

  8. Aoleu ! Aici e munca nu gluma ! Pai va dati seama ce munca de Sisif , sa cantaresti 5 mil de tone ! Da’ cine sunt cantaragii si cum sunt platiti ? Hi,hi,hi! N.B. O cifra mincinoasa ! Gunoiul menajer , care se arunca nu este compus , numai din resturi alimentare ! S-or fi luat in calcul si cojile de cartofi si cotoarele de de mere, oasele , etc. Ce minciuna umflata , ce gogoasa, tipic romaneasca !

  9. Ceia ce se redistribuie , nu inseamna ca se arunca ! Inteleg, totusi , ca se arunca produse expirate , dar nu este vorba numai de astea !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.