
România, alături de Turcia și Slovacia, se numără printre cele mai costisitoare piețe din punct de vedere al angajatorilor, costul total per angajat la fiecare salariu net de 1.000 euro implicând un plus de 75% în taxe și impozite, se arată într-o analiză companiei de consultanță Accace România. Aceasta a calculat costurile pentru condițiile standard de angajare pe scenariul unui salariu net de 1000 euro în 18 țări europene.
Obiectivul calculului este o analiză concretă a modului în care variază contribuțiile sociale și de sănătate, precum și impozitul pe venit în Bosnia și Herțegovina (Federația Bosniei și Herțegovinei și Republica Srpska), Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Croația, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Serbia, Turcia, Ungaria și Ucraina.
Pentru a avea o analiză eficientă și ușor de urmărit, specialiștii Accace au calculat cheltuielie pentru condițiile standard de angajare pe scenariul unui salariu net de 1000 euro, fără tichete de masă, fără copii, cu normă întreagă, excluzând toate beneficiile excepționale.
România, printre cele mai scumpe țări europene pentru angajatori: Peste 1.750 euro, costul total al unui salariu de 1.000 euro net
Potrivit analizei Accace, Turcia, Slovacia, Bosnia și Herțegovina, Estonia, Portugalia și Norvegia comportă cele mai mari taxe, impozite și contribuții sociale per angajat. Astfel, la fiecare salariu net de 1000 euro din Turcia, angajatorii vor plăti un plus de circa 800 euro, cei din România, Bosnia sau Estonia – peste 750 euro, iar cei din țări precum Portugalia și Norvegia – circa 700 euro.
Pe de altă parte, în Republica Srpska (Bosnia și Herțegovina) nu există contribuții de asigurări sociale ale angajatorului.
Când vine vorba de impozitul pe venit, Turcia, Polonia și Estonia sunt țările cu cele mai mari valori per angajat. Companiile românești, pe de altă parte, achită un impozit pe venit de circa 10% din contravaloarea unui salariu net de 1000 euro.
Există și deduceri suplimentare, însă acestea se aplică doar în anumite țări. De exemplu, în Cipru există Fondul de coeziune, Fondul de disponibilizare și Fondul de formare industrială – toate fiind incluse în contribuțiile angajatorului. De asemenea, se poate aplica Fondul de vacanță, în funcție de angajator. În Norvegia se aplică deducerea minimă standard (dobânda la împrumuturi), sau în Ucraina – taxa militară, care este considerată în continuare ca fiind temporală în conformitate cu legile în vigoare, însă în prezent nu există informații cu privire la momentul în care aceasta va fi anulată.
Pe de altă parte, costul real al unui angajat nu se rezumă doar la salariu și beneficii. Include de la recrutare, la impozite, asigurări, bonusuri de performanță, beneficii de pensionare sau la beneficii care țin de specificul țării și al industriei în care activează angajatorul.
Toate acestea sunt detalii prioritare pentru orice angajator care își construiește bugetul, fie că este vorba de un anteprenor pentru care controlul costurilor este esențial, sau o companie solidă, care are în vedere extinderea pe alte piețe.
Din ce vad și ce aud este greu sa trăiești în tara aceasta cu salariile din privat unde depinde accentul pe norme mari și munca multa.
un angajat de 1000 euro produce mult mai mult decat mia respectiva.
mi-au dat lacrimile de grija ,, investitorilor..!!cum sunt ei oblgati sa jongleze cu legea ca la o investiție de un coco , sa faca trei ..net …!
Alo,domnul jurnalist,dvs confundati bugetarii si tiitorii statului cu cei care se trezesc la 5 dimineata si trudesc pe plantatiile privatului pentru 400 sau daca patronul e cumsecade 500 de euro cu mare indulgenta.Avem doua Romanii ,una care o fredoneaza pe 1000 de euro,alta care trudeste pe 500 .La care va referiti?
daca este scump in Romania sa mearga sa recruteze in Germania, Norvegia acolo mana de lucru e ieftina…dar ka2-tii de la Accacea ce salariu au? 2550 lei brut? daca da este prea costisitor sa-i tina…
Cat tupeu au sparcaiturile astea! Citez: „România, o țară foarte scumpă pentru angajatori”, dar e perfecta pentru escrocherii si furaciuni din orice, e perfecta pentru repatrierea in tara mama sau ofshore a finantelor adunate din afaceri pe teritoriul romanesc!? Vor ca saracia sa cuprinda absolut orice cetatean din Romania, vor reforma „Sclaviei.ro” dictata in coordonatele lor!
Pentru „aia” care nu inteleg, nu s-a luat in calcul si doasarele penale de care se „bucura” angajatorul in cazul in care nu plasteste taxele pe salariu. Si ca sa intelaega si „boborul” ala care plateste salariile nu le plateste de la „mama lui” ci din banii care sunt achitati de clienti, iar daca clienti „uita” sa platesca „fraierul” trebuie sa aduca bani de acasa ca sa nu faca puscarie. In conluzie sa tot fi „salariat”, in asa conditii.
90 % din angajații de la privat au salariul minim pe economie!!..de unde ai scos mai omule salariul net de 1000 de euro?..da la bugetari poti vorbi de acest salariu de 1000 de euro!!..oricum suntem o țară unică în lume, analfabetul de la stat câștigă se două ori cât unul de la privat!!!..hai sictir…
Doamne, măi oameni buni, da’ prosti mai sunteți!!Voi chiar toți ați trecut de pe băncile “școlii” direct in pensie?..,
Firmele straine au foarte putini angajati ai lor. Sefii lor locali au facut firme de recrutare in care plata din buzunarul de la spate are si simbol de para-indarat. Poate nu stiti, dar firma mama plateste pentru salariatul-recrut salarii la nivelul supranationalei, dar la salariatii recruti ajunge 1/3 pana la 1/2. Restul intra in buzunarele de de popa ale directorilor proprietari recrutori.
@ smarandache – la firmele straine , asta cu buzunarul de la spate este mai dificila , gindeste-te in cine ar avea incredere pentru o sarsana de bani pentru 5-600 de angajati .
Analiza este o aberație. Majoritatea angajaților din privat fie de la firmele autohtone fie de la multinaționale au contractele înregistrate în REVISAL cu minimul pe economie adică echivalentul a aproximativ 300 euro net, diferența până la salariul negociat fiind dată din buzunarul de la spate, cum ar spune Jiji.
Saracii capitalisti se plang tot timpul, pe cifre procentuale si pe sume partiale, sa ascunda adevarul. Cheltuiala lor este suma bruta, aia pe care o scot din buzunare. Sa compari sume de 350 cu unele de 5x mai mari devine obscen. Astea-s comparatii pentru useristi, cei mai prosti oameni de pe Pamant. Ati mai auzit ceva despre Barna ?
Câți dintre romani au 1000 euro net?