România pune mâna tot mai mult pe economia Republicii Moldova

Achiziția „Taromului” din Republica Moldova de către compania Blue Air întărește și mai mult prezența românească pe piața țării vecine. Este a treia mare privatizare pe care românii o câștigă, după achiziția Victoriabank, a treia mare bancă din Republica Moldova, de către Banca Transilvania, și preluarea Vestmoldtransgaz, operatorul național de transport gaze naturale, de către SNTGN Transgaz.
Pe piața vecinilor sunt deja prezente 1.746 de companii cu capital românesc, adică 15,4% din totalul întreprinderilor străine care activează în Republica Moldova, România ocupând locul unu în acest sens. Totalul investițiilor românești se ridică la 1,5 miliarde lei moldovenești, adică 76,6 milioane de euro. România este depășită la acest capitol de Olanda, Italia și Cipru, dar se află în fața Federației Ruse, țară care în ultimii doi ani a pierdut teren. Companii româneşti puternice precum Arabesque (bricolaj), Betty Ice ( îngheţată), Ion Moş (condimente), Preţuri pentru Tine (retail de îmbrăcăminte), Teraplast (tâmplărie PVC) sunt doar câteva exemple de businessuri autohtine care s-au extins în Republica Moldova. În plus, franciza lanţului de restaurante KFC din Republica Moldova este deţinută de aceiaşi antreprenori care contro­lează businessul din România, Nicolae Badea, Lucian Vlad şi Radu Dimofte. Retailerul Elefant Online și-a extins operațiunile în Republica Moldova, prin deschiderea unui punct de livrare (pick-up point) în Chișinău și a paginii web www.elefant.md. Reţeaua de magazine Casa Brutarilor şi Belforno, controlată de antreprenorul Dragoş Şerb, a deschis un magazin în Chişinău.
AJUTOR ENERGETIC
Republica Moldova este total dependentă de resursele energetice și din această cauză România a dat o mână de ajutor. Chișnăul a semnat recent un acord istoric, care, odată dus la final, va reduce dramatic gradul de dependenţă al ţării de energia electrică din Est şi va uni practic ţara cu România şi Uniunea Europeană. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Uniunea Europeană (UE), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Mondială au semnat pentru un pachet de finanţare de 270 de milioane de euro pentru a asigura interconectarea permanentă între reţelele electrice din Moldova şi România. Compania Moldelectrica, echivalentul Transelectrica din Republica Moldova, va construi o nouă line electrică de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcăneşti, localitate în sudul Moldovei situată aproape de graniţa cu România, şi capitala Chişinău, o staţie electrică de tip back-to-back de 600 MW în Vulcăneşti şi va moderniza staţia de la transformare de la Chişinău, care acum funcţionează la 330 kV, ca urmare a introducerii noii tensiuni de 400 kV. După ce aceasta va fi realizată, o parte din reţeaua de înaltă tensiune a Moldovei va funcţiona la 400 kV, aceeaşi ca în România şi Europa centrală şi Occidentală, iar Moldova va putea primi energie electrică din reţeaua românească. O altă legătură, de data asta, este gazoductul care pornește de la Iași și ajunge la Ungheni. De acolo, trebuie dus până la Chișnău. În felul acesta, Republica Moldova poate primi gaze direct din România, extinzându-și astfel sursele de aprovizionare, monopolizate acum de Gazprom. Un element important în această afacere îl reprezintă preluarea Vestmoldtransgaz de către SNTGN Transgaz, operatorul național de transport gaze naturale. „Mă aștept ca Transgaz să-și dedice atenția și energia pentru finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chișinău, care reprezintă pasul următor în dezvoltarea strategică a Transgaz. Relevanța implicării Transgaz în achiziționarea Vestmoldtransgaz este legată de finanțarea, construcția și exploatarea interconectării Iași-Ungheni în condiții de predictibilitate și siguranță. În plus, prin crearea premiselor necesare construirii gazoductului Ungheni – Chișinău, care va conduce la extinderea activității Transgaz în Republica Moldova, Transgaz își va reconfirma statutul de jucător regional”, a declarat Dănuț Andrușcă, ministrul român al Energiei, după semnarea documentelor tranzacției.
O mare parte din carburanții vânduți în Republica Moldova provin din România. Din cele aproape 650 de benzinării locale, 500 sunt stațiile de lanț, operate de companiile petroliere. Rompetrol, companie cu acționariat kazah, dar care a venit în Republica Moldova cu compania înregistrată în România, este principalul furnizor din țara vecină prin așa numitul sistem de vânzări wholesale. Mai exact, Rompetrol Moldova aduce carburanți de la Petromidia Năvodari și vinde carburanți tuturor actorilor prezenți pe piața molodovenească. În plus, rușii de la Lukoil vin cu carburanți de la Petrotel Ploiești. Așa se face că moldovenii se bucură de aceeași calitate a carburanților ca și românii.
PRIMA MIȘCARE PE PIAȚA BANCARĂ
Banca Transilvania a devenit la începutul acestui an acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare banca din Republica Moldova, având o participație de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. BT și BERD sunt acționari majoritari ai Victoriabank și parteneri strategici pentru  susținerea antreprenorilor și economiei Republicii Moldova. Este pentru prima oară în ultimii 10 ani când o banca din afară Republicii Moldova investește pe această piață, BT deschizând astfel drumul investițiilor în țară vecină. Banca Transilvania a anunțat în noiembrie 2017 planul de a investi în Republica Moldova, iar între timp a primit aprobarea pentru achiziție din partea autorităților de supraveghere din România și Republica Moldova – Banca Națională a României, Banca Națională a Moldovei și Consiliul Concurenței din Republica Moldova.
S-A VÂNDUT „TAROMUL”
Cea mai nouă informație din zona de achiziții vine din industria transporturilor aeriene acolo unde Blue Air, împreună cu un grup de investitori din Republica Moldova, a fost declarată câștigătoarea procesului de privatizare a companiei aeriane naționale a Republicii Moldova, Air Moldova. Valoarea tranzacției de vânzare–cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei moldovenești (61,6 milioane de euro), dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, care investitorul s-a obligat să le achite. Cumpărătorul, consorțiul Civil Aviation Group SRL, și-a asumat și obligația soluționării problemelor de operare și de dezvoltare a Companiei.

 

Recomanda
Cosmin Pam Matei 5228 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Blue Air asta e romanesc? Parea mai mulg ucrainean. Personalul este cu siguranta romanesc: hormonal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.