Revoluția fiscală

Românii care au pierdut 50% din salariu

Angajații din sectorul de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale au fost plătiți în ianuarie cu 50% mai puțin decât în decembrie 2017, cei din zona fabricării produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului au avut lefuri mai scăzute cu 36,8% iar salariații care activează în sectorul servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) au încasat salarii mai mici cu până la 31%, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Scăderi între 15,0% şi 18,5% s-au consemnat în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria metalurgică, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), tranzacţii imobiliare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea altor mijloace de transport. Diminuări între 10,5% şi 14,5% au avut loc în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cercetare-dezvoltare, fabricarea produselor din tutun, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii. În întreaga economie, salariul mediu net a fost în ianuarie de 2.484 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 145 lei (-5,5%), în timp ce raportat la ianuarie 2017 câştigul s-a majorat cu 8%, cele mai mari valori înregistrându-se în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6.120 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1494 lei), potrivit datelor INS. Diferențele între ianuarie și decembrie se pot explica prin faptul că în ultima lună a anului se acordă tot felul de prime, drepturi în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici. Însă, PSD a promis că de la 1 ianuarie 2018, salariile vor crește cu 25% în sectorul public și cu 17% în zona privată.

Creșterile au avut loc însă la salariul brut, prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, dar și prin aplicarea legii salarizării unitare. Conform Statisticii, în sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: administraţie publică (+3,2%), sănătate şi asistenţă socială (+2,6%), respectiv învăţământ (+0,9%). Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale şi pentru performanţe), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi de aplicarea prevederilor legale, de realizările de producţie ori de încasările mai mari (funcţie de contracte). Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene (+10,2%), fabricarea băuturilor (+4,2%), construcţii (+1,3%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

3 Comentarii

  1. un articol plin de neconcordante,de erori!se confunda salariul cu venitul!,se compara salariul din ianuarie 2018 cu salariul
    + veniturile suplimentare (in general generoase in petrol)din decembrie 2017,se adauga si 25%(!) o promisiune de crestere inexistenta!(dar de ce sa nu inventam),rezulta o scadere frumoasa de 50%!!???

  2. această campanie de zgomote contra masurilor guvernamentale si parlamentare este o sabotare cu intentie a economiei româneşti, oamenii şi economia intra in panica din cauza zvonurilor si din reflex se blochează. deci presa este chiar o problema de siguranta natională. nu mai este o opoziţie ci o subminare, un sabotaj, o TRADARE .

  3. Un articol cu un titlu care mie imi miroase a manipulare grosolana. Pai mai neica Pam-Pam, in ianuarie angajatii au avut veniturile mai mici decat in decembrie 2017 datorita primelor de Craciun sau primelor de realizari de sfarsit de an, sau trimestriale, tichete cadou etc. Asa a fost, asa este si asa va fi intotdeauna. Somn usor la birou! Ai mai pus si un supra-titlu „Revolutia fiscala” ca sa priceapa oamenii ca datorita trecerii contributiilor la angajati unii dintre ei au fost platiti cu 50% mai putin. E frumos sa umblii cu cioara vopsita?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.