Românii îi recheamă pe francezi la Cernavodă

România a invitat oficial Franța să investească în proiectul de peste 6 miliarde de euro de construcție al reactoarelor 3 și 4 de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă după 12 ani de la retragerea din afacere a GDF Suez, actuala Engie. Invitația a fost făcută de către ministrul Economiei, Virgil Popescu, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti. ”Cu această ocazie, ministrul Virgil-Daniel Popescu a manifestat deschiderea față de investiții europene în domenii strategice precum cel al energiei nucleare civile și a informat despre instituirea unui Comitet de coordonare strategică inter-instituţională pentru implementarea Proiectului Unităților 3 și 4 – CNE Cernavodă. Partea franceză a apreciat viziunea comună împărtășită de guvernul României cu privire la importanța și dezvoltarea domeniului energiei nucleare civile”, susțin reprezentanții Ministerul Economiei.

Bucureștiul caută investitori din spațiul european după ce a renunțat la chinezii cu care încheiase un memorandum în 2019. Investiția, fiind uriașă, nu poate fi acoperită doar de partea românească, adică de Nuclearelectrica, societatea de stat care operează reactoarele 1 și 2. Astfel se urmărește o structură gândită cu foarte mulți ani în urmă atunci când mai mulți coloși energetici europeni, precum GDF-Suez din Franța, Iberdrola din Spania, Enel din Italia, CEZ din Republica Cehă și RWE din Germania, la care s-a adăugat combinatul siderurgic ArcelorMittal din Galați, controlat atunci de miliardarul britanico-indial Lakshmi Mittal, au fost atrași în acționariatul unei companii de proiect, EnergoNuclear, din care statul dorea să dețină peste 50%. În timpul negocierilor care au avut loc la finele lui 2010, investitorii străini au formulat și înaintat către Nuclearelectrica, sub formă unei poziții comune, două cerințe nenegociabile, și anume diminuarea cotei de participare a companiei de stat la capitalul social al EnergoNuclear sub 50%. Au mai cerut și vânzarea către investitorii străini a unei părți din energia produsă de Unitățile 1 și 2 de la CNE Cernavodă, până la punerea în funcțiune a Unităților 3 și 4, printr-un contract de preluare imediată/prealabilă a energiei. Bucureștiul a acceptat o diminuare a cotei părți, până la 40%, însă s-a confruntat cu primul exit din afacere – cehii de la CEZ au zis pas semnării prelungirii Acordului de Investiții. Au urmat apoi retragerile GDF-Suez, Iberdrola și RWE, astfel încât staul s-a trezit cu peste 80% din acțiuni și doar cu doi investitori, Enel și ArcelorMittal. Evident, că toată această construcție a căzut. S-a mers apoi pe varianta chinezilor de la China General Nuclear Power. Anul acesta, s-a renunțat la această colaborare, și la insistențele americanilor, aflați în conflict deschis cu Beijingul.

Actuala putere de la București caută investitori dar a și avansat ideea că ar putea încerca o investiție proprie doar în reactorul 3. O unitate de la Cernavodă are putere de 700 de MW și poate asigura aproape 10% din producția de curent a țării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Pentru ca nu ne-au lasat sa colaboram cu chinezii, americanii ar trebui sa ne construiasca reactoarele 3 si 4 GRATIS!!! Ce treaba avem noi cu razboiul lor? Yankeii ne mai sunt datori si cu autostrada Bechtel, pe care n-au facut-o. Strul de la ambasada ce parere are?

    • @Roman satul de e
      Chinezii nu au experienta altor state in construirea de reactoare nucleare. Au construit la ei, dar nici macar rusii care au multa experienta nu ofera securitate deplina, ce sa asteptam atunci de la chinezi? Ar trebui continuata colaborarea cu canadienii, nu in ultimul rand si pentru faptul ca este bine sa existe un standard unic, pentru a nu zapacii expertii cu carpeli de diverse proveniente dar si pentru a avea un mod unitar de abordare a problemei combustibilului nuclear, de la achizitie si pana la reciclare.

  2. Engie nu are experienta in constructia de reactoarelor nucleare. Atat Engie cat si Areva si EDF sunt companii controlate de guvernul francez. Areva si EDF se chinue de mai bine de 15 ani pentru ca sa construiasca doua reactoare nucleare unul in Finlanda si altul in Franta. Aceste reactoare sunt cunoscute ca „european pressurised reactors” (EPR). Costul celui din Finlanda a ajuns la 11 miliarde (in 2018). Pretul din contract a fost de 3 miliarde. Pana in 2018 beneficiarul platise peste 5 miliarde si degeaba. Reactorul din Franta (Flamaville) situatia este si mai oabla. Curtea de audit a Frantei a estimat in 2020 costuri de peste 19 miliarde €, adica de aproape 6 ori mai mari cele estimate initial (3.3).
    Doar in China francezii au fost in stare sa construiasca 2 reactoare EPR puse in functiune in 2018 si 2019. Componentele principale ale celui de-al doilea au fost fabricate in China (adica transfer de tehnologie). Constructia fiecarui reactor a durat mai bine de 10 ani desi contractul prevedea 4 ani. Compania care exploateaza cele doua reactoare este detinuta de statul chinez in proportie de 70%!
    In concluzie se vor construi doua reactoare la Cernavoda in vreo 10 ani, la preturi de cateva ori mai mari decat cele estimate in contract si cu componente principale fabricate China. Iar compania care le va exploata va fi controlata de francezi. Deh, afaceri liberal-mioritice!

  3. … „Ah, Sarrail, Sarrail, Sarrail / Noi ne batem şi tu stai” (1916)
    Ma amuza asteptarile unora din partea Frantei de azi, chiar si la peste o suta de ani dupa ăl-de-mai sus !
    Geopolitruci romani ! … de la 1870 incoace, Franta e neglijabila !
    Dupa Charles de Gaulle, Macron mai incearca o data sa se dea … „coq gaulois” …mais …

    • Iesim mai bine cu centrale clasice.Oricum ne ajung doua nucleare.Baietii de la mentenanta stiu de ce fug fara sa se mai uite in urma.

    • Francezii nu vor veni. Mai asteptam pe altii inca vreo 30 de ani. Cand altii iti fac agenda …

  4. In orice caz, „treaba” a mers repede ! Parca mai ieri a avut loc intilnirea de la Bruxelles, cu „cadoul” facut de UE, bineinteles la interventia macroului de Sena, lui Iohannis … pardon, Romaniei ! Lucrurile incep sa se lege … circuitul banului in natura devine vizibil …

  5. Si nu era mai inteligent sa-i cheme tot pe canadieni? Barem astia ar fi facut o treaba care s-a dovedit ca fiind sigura.
    Vad ca mai ramane sa-i chemam pe martzieni, ptr ca pana acum i-am chemat pe totzide pe Pamant……[Leo]

  6. Francezii astia erau ca investitia, nu cu partea tehnica! Dar de ce costa 6 miliarde? Etiopienii au facut o mare hidrocentrala pe Nilul albastru, care va avea o putere instalata de peste 6000 mgw, cu doar 4,5 miliarde! Si acolo e de lucru, munti mutati, turbine ultramoderne, milioane de metri cubi de beton armat, etc! Si acolo lucreaza tot firme straine! Cum drac in Romania ne pacalesc toti! Nu degeaba zic aia din Vest ca suntem corupti! Culmea e ca ne corup chiar ei!

  7. Orban cel Bun, a batut palma cu rusii,(investia este acoperita de Rusatom) s-a codit tanti UE, dar ungurul consecvent a convins batatia de la Bruxlles. Prin urmare, ungurii vor avea inca o centrala cu 2 reactoare facute de rusi. Basca, rusii pe langa faptul ca furnizeaza combustibilul nuclear, iti si recicleaza reziduurile, scapi si de contaminarea radiocativa. O fi gresit Orban cel Bun, o fi luat spaga de la rusi? Un lucru e cert, nu are limba maro.

  8. sa ia banii lui johanitza cu care a venit de la bruxeles.ca doar sunt 80.000.000.000 de euroi

  9. Cica statul roman nu poate sa asigire toata finantarea pentru 2 grupuri . N Ceausescu construia singur 5 grupuri , iar prietenii cu care ne-a binecuvantat revolutiunea , se strang cate 10 sa investeasca intr-un grup doua! ?
    E jalnic dar nu pot intelege cum de acum nu mai putem nimic , asta inseamna ca avem doar iluzia libertatii , in fond suntem colonizati si in sclavie , cu salarii si pensii mizerabile si cu pensionari speciali si bugetari ghiftuiti si jigoditi .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.