Romgaz ia locul americanilor în Marea Neagră

Transgaz

Compania de stat Romgaz a anunțat că a finalizat negocierile cu americanii de la Exxon pentru preluarea a jumătate din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Deep din apele adânci ale Mării Negre românești, se arată într-un anunț publicat la Bursa de Valori București. Se încheie astfel o etapă importantă în istoria explorării perimetrului amintit în sensul că americanii părăsesc scena, pe care au ocupat-o împreună cu OMV Petrom, și în locul lor vine statul român. De acum, OMV Petrom devine operatorul principal al Neptun Deep iar Romgaz se alătură unei noi afaceri în Marea Neagră, după cea în care i-a adus lângă rușii de la Lukoil, de explorare și exploatare a zăcământului Trident.

“S.N.G.N Romgaz S.A. și ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au finalizat negocierile exclusive și au ajuns la un acord cu privire la termenii și condițiile aferente achiziției tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, precum și cu privire la transferul operatoriei proiectului către OMV Petrom SA începând cu data finalizării tranzacției.

Acordul se va concretiza, după avizarea de către Consiliul de Administrație și aprobarea de către Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor S.N.G.N Romgaz S.A., în semnarea contractului de vânzare-cumpărare acțiuni. Condiționat de obținerea acestor aprobări precum și de îndeplinirea condițiilor suspensive prevăzute de contractul de vânzarecumpărare acțiuni, se estimează că tranzacția va fi finalizată în primul trimestru din 2022”, se arată în comunicatul Romgaz remis Buresi de Valori.

În Marea Neagră se derulează în ultimii ani trei investiții majore. În perimetrul Neptun Deep din platoul continental românesc al Mării Negre, OMV Petrom și ExxonMobil au descoperit rezerve potențiale de până la 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care consumul intern este undeva la 11-13 miliarde de metri cubi. Americanii de la Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG) împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL („Petro Ventures”) şi Gas Plus International B.V. („Gas Plus”) au primit aprobarea din partea Guvernului României, prin Agenția Națională pentru Resurse Minerale, pentru Studiile de evaluare a resurselor geologice și rezervelor de gaze libere aferente zăcămintelor comerciale Ana și Doina, care fac obiectul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (“Proiectul MGD”). Toate acestea au înghițit miliarde de euro și până în prezent nu s-a scos nicio moleculă de gaz din perimetrul câștigat de România în urma procesului de la Haga de delimitare a platoului continental şi a zonelor economice exclusive. Rușii de la Lukoil nu sunt mulțumiți de căutările de la Trident, iar OMV Petrom ține statul român în șah invocând legislația offshore neprietenoasă. Singurii care mișcă pe frontul perimetrelor atacate în ultimii ani din Marea Neagră sunt americanii de la Black Sea Oil & Gas, societate deținută de fondul de investiții The Carlyle. Recent, partenerii lor, Grupul Servicii Petroliere, societate controlată de românul Gabriel Comănescu, a început etapa de instalare a conductei de peste 120 de km, care va aduce gaze în România din platoul continental al Mării Negre.

Exxon a anunțat de câțiva ani că pleacă din Marea Neagră pentru că vor să se concentreze pe alte zone din lume unde pare că există potențial mai mare. Atunci, autoritățile române au avansat ideea ca în locul americanilor să vină cei de la Romgaz, companie deținută de stat. Doar că Romgazul nu are experiențe în largul mării. De asemenea, a apărut vestea că rușii de la Lukoil vor să plece, nefiind mulțumiți de potențialul perimetrului Trident. La fel a și în cazul Neptun Deep, Romgaz s-a arătat interesată de afacere, cerând mai întâ acces la camera de date pentru a vedea dacă merită să cumpere partea rușilor.

Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 5215 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Excelent! Acesta este viitorul României. Luați ÎNAPOI avuția acestui popor și mare grijă la clauzele Legii Offshore. Parcă nu este totul pierdut. Ghiara de oțel a serviciilor secrete românești a strâns de boașe pe câțiva prin lumea largă de le-au sărit ochii din cap. Felicitări! Romgaz trebuie făcută de 10 ori mai puternică decât este. Și va fi.

  2. Hidrocarburile sînt anorganice, vin din adîncul pămîntului, sînt fără sfîrșit.
    Toată treaba cu platforma și răscumpăratul este doar praf în ochii noștri pt scumpire.

  3. Sa scarpinat sasalaul cu mana dreapta la urechea stanga A pagubit statul Roman cu zeci de miliarde date la exxon pentru o sapca Acum Exxon si a indesat banetul in contul sau gras ,i a dat o sapca lui iohanus si acum pleaca siktirit ,tot el

  4. Afacerile paguboase le lasa americanii generosi, poolimii romane!”Spalati-va pe cap cu gazul pdin Marea Neagra „quasi-inexistent!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.