(VIDEO) Guvernul, urecheat iar în Parlamentul European

Europarlamentarii a dezbătut luni sear, la Strasbourg, lalături de Comisia Europeană, situaţia respectării principiilor statului de drept în România, la solicitarea grupului PPE. Spre deosebire de precedenta dezbatere, când premierul Viorica Dăncilă a susţinut un discurs în plen, la discuţiile de luni nu este prezentă.

”Dezbaterea de astăzi nu este pe chestiuni tehnice” și nu aduce date noi față de noiembrie trecut și nici nu s-au înregistrat evoluții după raportul MCV de anul trecut, a spus Vera Jourova, comisarul european pentru justiție.

Comisia a spus foarte clar Parlamentului European că urmărește cu multă atenție și preocupare evoluțiile în legătură cu statul de drept în România, a afirmat Jourova care a dat un ultimatum României. ”România trebuie să revină urgent pe calea reformelor(…) Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor”, a mai spus comisarul pentru justiție.

”Am spus repetat că România trebuie să revină pe calea reformelor și trebuie să o facă urgent. Acest lucru înseamnă să meargă înainte, nu să dea înapoi. Comisia, și în mod deosebit dl Timmermans a comunicat cu premierul Dăncilă și cu experții de mai multe ori și au avut discuții constructive. Comisia a spus foarte clar că vorbele de dragul vorbelor nu sunt suficiente. Colegiul a discutat situația acum 2 săptămâni. Regretabil nu s-a ajuns la concluzia că România e pe calea cea bună. Dacă nu sunt progrese atunci Comisia trebuie să ia acțiuni”, a avertizat Jourova.

”Nu s-au făcut progrese în legătură cu recomandările din MCV. S-a erodat încrederea în urma unor ordonante recente și unor proceduri controversate de numire. Procedura numirii procurorului-șef european nu a ajutat lucrurile. Discuția este despre România să nu facă pași înapoi în ceea ce privește statul de drept și lupta anticorupție. E nevoie de consultări ale actorilor interesați. Orice acțiuni trebuie să fie compatibile cu recomandările europene. În legătură cu ÎCCJ și urmarea unei decizii a CCR în ceea ce privește completele de judecători ne punem întrebări cu ce e necesar. Aceste lucruri nu pot fi separate (…) Există un risc de ingerență în sistemul de justiție inclusiv în cazuri de corupție și acest lucru nu poate fi ignorat. În ceea ce privește numirile procurorilor cu rang de nivel înalt, echilibrele nu au fost respectate. Procedurile sunt controversate când vine vorba de numirea sefului DNA, procurorului general”, a adăugat Jourova.

Ea a făcut referire inclusiv la demersurile guvernului român care a consolidat secția specială de anchetare a magistraților.

”Toate aceste elemente ne suscită îngrijorări împreună și separat și ne arată o tendință ingrijorătoare. Situația este extrem de volatilă. Dacă nu se răspunde acestor preocupări, atunci CE va acționa cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție. Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor”, a conchis Jourova.

Europarlamentarul PPE Ingeborg Grassle a deplâns luni seara, în Parlamentul European, presiunile care s-au făcut împotriva numirii Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, la conducerea Parchetului European și a spus că, în aceste condiții, candidatul francez nu poate fi primul șef al Parchetului UE.

”România e la Președinția Consiliului UE și eu văd că aceștia nu sunt în sală. Iată nu am mai trecut printr-o astfel de situație cu statul de drept niciodată. Ar fi fost foarte bine dacă socialiștii și democrații s-ar fi delimitat mai devreme de România. Da, și guvernul e responsabil pentru ceea ce se întâmplă. Guvernul României e și victimă și făptaș. Vedem un președinte de partid care a fost condamnat și e o problemă despre care trebuie să discutăm. Vedem o Curte care se ocupă de caz și care e supusă multor presiuni. Am văzut ce s-a întâmplat cu doamna Kovesi. Acum e supusă unor presiuni foarte mari și unor acte de răzbunare. Aceasta e candidat pentru Parchetul European. Din păcate, Consiliului UE nu a venit cu niște sancțiuni. Candidatul francez nu poate să fie primul șef al Parchetului UE în asemenea condiții în care au fost făcute atacuri asupra candidatului României. Vorbim despre încrederea în Europa, în Comisia Europeană”, a spus Ingeborg Grassle.

De partea cealaltă, eurodeputatul Josef Weidenholzer, reprezentant al socialiștilor austrieci în Parlamentul European, consideră însă că România a făcut progrese în privința statului de drept și și-a contrazis luni colegii eurodeputați care au criticat derapajele statului de drept din România.

”Față de cele spuse de antevorbitoarea mea în ceea ce privește președinția la Consiliul UE eu cred că (România -n.r.) a făcut foarte multe. E uimitor faptul că trebuie să avem această dezbatere urgență azi. În noiembrie am avut o rezoluție clară în ceea ce privește indepedența justiției în România. E nevoie de control și de supraveghere parlamentară asupra serviciilor de informații. Principiile comune ale statului de drept trebuie să fie discutate de toți. Doar așa Estul și Vestul pot să crească împreună”, a spus Josef Weidenholzer.

El a contrazis-o, astfel, pe colega sa Ingeborg Grassle, din PPE, care a deplâns presiunile care s-au făcut împotriva numirii Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, la conducerea Parchetului European și a spus că, în aceste condiții, candidatul francez nu poate fi primul șef al Parchetului UE.

Procedura dezbaterii este de Declaraţie a Comisiei Europene şi nu va fi urmată de adoptarea unei rezoluţii. Dezbaterea a prilejuit europarlamentarilor români un nou prilej să arunce cu acuzații.

Grupul PPE şi-a motivat solicitarea către Conferinţa Preşedinţilor, formată din preşedintele PE şi liderii grupurilor politice, prin campania dusă de statul român împotriva candidatului favorit al PE pentru funcţia de procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi, despre care menţionează într-un comunicat de joi că este „inacceptabilă într-un stat membru UE”.

Europarlamentarul Cristian Preda a criticat anterior absenţa premierului Dăncilă de la dezbateri, dat fiind că aceasta are luni pe agendă întâlniri şi declaraţii comune cu premierii Vietnamului şi ai Georgiei.

„Viorica Dăncilă nu va veni luni la şedinţa PE care discută despre dezastrul pe care l-a creat guvernul ei în ultimii doi ani. Preferă să se întreţină cu Nguyen Xuan Phucde.Cum? Nu ştiţi cine e Nguyen Xuan Phucde? E premierul Vietnamului. Un comunist e, desigur, un interlocutor mai facil decât vicepreşedintele Timemrmans sau decât parlamentarii europeni”, a scris Preda.

LIVE Statul de drept în România: dezbatere în plen

Eurodeputaţii vor dezbate luni după-amiază, alături de Comisia Europeană, situaţia respectării principiilor statului de drept în România.În noiembrie anul trecut, Parlamentul European şi-a exprimat preocuparea cu privire la recentele schimbări din sistemul judiciar, avertizând că ar putea pune în pericol separarea puterilor şi ar submina lupta împotriva corupţiei. Eurodeputaţii vor evalua acum în plen evoluţia situaţiei din România în ultimele luni.Dezbatere: luni, 15 aprilie, după ora 17.00 (18.00 ora României). Dezbaterea este al doilea punct pe ordinea de zi.

Publicată de Parlamentul European, Biroul de Informare în Romania pe Luni, 15 aprilie 2019

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

18 Comentarii

  1. Ce sa caute Dancila cand Romania este „reprezentata” de tradatorii neamului alde Preda, Macovei sau S. Muresanu?

  2. cine sa mai voteze la europarlamentare tradatorii si groparii neamului din usr, pndl, plm etc in frunte cu politrucuii sorosisti preda, zigfrid, monta, rares, morcovei si alte specimene antinationale?

  3. Cum asa?
    Viteaza si eroina nationala PSDista Veorica analfabeta nu mai are curajul sa mearga in Plenul PE si sa se ratoiasca la liderii de la Brussels?
    Ce facusi, Veorico, ti-a pierit glasul, sluga analfabeta!?
    Cred ca va aparea deseara la RTV sau la A3 si va citi dupa biletel cuvintele grele ale lui Dragnea la adresa celor de la Brussels care vor raul romanilor mandri si votanti de PSD!!!!!!!!!!!!

  4. cristian preda un tradator ordinar. Va veni momentul in care toti astia care tradeaza vor primi pedeapsa meritata.

  5. Atitudine demna : i-a sictirit ! Ia baunati voi la luna cit vreti !

  6. Dar cine este „grupul” PPE pe care il f … te grija fata de situatia statului de drept din Romania? Si de ce ar trebui sa faca act de prezenta primul-ministru al Romaniei la spectacolul nesimtit organizat de mentionatul grup? Tot felul de terchea-berchea oplositi prin P.E. isi fac de lucru, incercand sa convinga electoratul european ca merita sa fie alesi sau realesi, facandu-se ca nu observa reactia scarbita a oamenilor din majoritatea tarilor membre ale U.E. si nu numai.

  7. De ce sa participe cand PE este aproape dizolvat ca si=a incheiat mandatul !!! Si inca ceva pentru fraierul cristi !! Vietnamul a devenit placa turnanta a SUA in Asia de sud si sud-est !!

  8. Politichia romaneasca e saturata de mitici. MITÍCĂ, mitici, s. m. Persoană superficială și neserioasă. – Din n. pr. Mitică.
    Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink

  9. Statu de drept? Mai bine ar discuta senilii șpagagii ai lu Tajani situația statului de drept la Parlamentu European, unde s-a umplut de finanțați Soros. Vă dă el electoratu cîte una în băsănău că vă țineți de jmecherii, vă luați banu de la Soros sub formăm de finanțări ONG da pe de altă parte ziceți de Romania că e coruptă, javrelor!

  10. heheheh Cristian Preda, un umil Soros care mînăncă în pumni din ce îi scapă miliardaru printre degete. Ca ziar serios, Cotidianule ați putea să alegeți ca subiecte de articol, oameni nu legume umane.

  11. Ultimul cantec de lebada a unor cozi de topor din Romania si a unor fosile sorosiste din vest. Sper ca alegerile din mai sa mai schimbe din birocratii abonati la functiile parlamentului euopean de zeci de ani si care reprezinta alte interese decat cele ale unei Europe democratice.

  12. Statul de drepti inseamna oprirea anchetelor asupra lui kovesi, ca asa vor politicienii corupti ieuropeni? E nemaipomenita comisia europeana sovietica: colonia trebuie sa fie umila, ccr-ul sa ia deciziile hotarate la bruxelles, drepturile omului fiind un lux, romanii sa nu si le permita, tortionarii comunisti si securistii sa „paradeasca” in continuare pe cei care nu se supun.

  13. Voi sunteti intregi la minte de luati in seama toate porcariile strainataturilor? Bre,aveti o tara locuita de un popor de o natiune,faceti bre tot ce puteti sa le fie bine cetatenilor traitori in tara! Voi vedeti cata ura si haituiala verbala se arunca spre tara si conationali? Ia inchideti-le usa-n nas(inchideti gurile) si faceti reforme exact pentru natiunea romana si Romania! Cui nu ii convine…sa bata la poarta dar sa multumeasca cetateanului roman daca ii deschide!

  14. Marea dezbatere privind situatia din Romania cu 20 de persoane prezente in sala. Preda acuza guvernul, Grapini contraataca si o acuza pe Kovesi iar ceilalti 18 butoneaza telefonul sau asculta stirile la castile laptop-ului. Miroase a vacanta si no avem impresia ca vine urgia de la Parlamentul European.

  15. Nu mai pot eurodeputonții din PE de grija reformelor din România… În traducere liberă reformele în justiție înseamnă „fiți buni și acceptați abuzurile DNA făcute împreună cu SRI”, reformele din economie înseamnă „distrugeți-vă capitalul autohton că să-l înlocuim cu al nostru”, reformele din societate înseamnă „uitați de valorile voastre morale bazate pe tradiția creștină și înlocuiți-le cu ale noastre bazate pe LGBT”… Dacă asta înseamnă UE la ora actuală, atunci eu unul numai vreau să fac parte din această mizerie.

  16. Care Parlament EU ? Cu zece oameni din care opt , erau tradatorii romani , consacrati ? Si la o Ad. Gen. la bloc , sunt mai multi si mai are si caracter international , ca doar avem si arabi si chinezi printre noi ! Ce mi-e una , ce mi-e alta , tot un drk ! Strigoi sunt si colo si colo , deopotriva !

  17. Au fost cativa antiromani in sala. Mai multi chibiti se aduna la o partida de table in Cismigiu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.