Analiza lui Andrei Marga: Schimbarea Americii și a lumii

Avantajul unei abordări realiste a ceea ce se petrece în societate plecând de la soarta oamenilor, cu favorizările și îngrădirile ei, este că ea captează istoria și pragurile ei. Asumându-mi acest focus și operând cu date la zi, am descris schimbarea lumii (Criza și după criză. Schimbarea lumii, 2011), odată cu dificultățile Europei unite (The Destiny of Europe, 2012) și noua anvergură a Chinei ca supraputere (Ascensiunea globală a Chinei, 2016).

În jurul lui 2010 s-a trecut de la lumea instalată în 1990 – cu globalizare comercială, terapii de șoc, deschiderea frontierelor, prevalența capitalului financiar, intensificarea comerțului, relativizarea suveranității statelor, o supraputere solitară – la o lume restructurată – cu pluralizarea actorilor principali, reafirmarea statelor naționale, revenirea autoritarismului în democrații, ieșirea de sub controlul unor doctrine și modificarea dinamicii societăților. Am scris că schimbările ating o asemenea amploare, încât lumea intră sub conducerea unei „geometrii variabile a supraputerilor și puterilor” (Ordinea viitoare a lumii, 2017). În același timp, temele se schimbă (Stăpânirea complexității, 2023), încât conceptele moștenite trebuie revizitate. Orice noțiune învățată acum o decadă are nevoie de readecvări.

În fața noii situații, am spus-o cu ani în urmă, administrația Joe Biden a recurs la improvizația scindării lumii în „democrații și autoritarisme” și la globalism ca politică. Aceste opțiuni au șubrezit democrațiile și libertățile, au slăbit statele și au dus la războaie.

De astăzi, președintele puterii hegemonice a lumii, cunoscut pentru corectura sa a globalizării (vezi Donald Trump, Crippled America – How to Make America Great Again, Threshold Editions, Simon & Schuster, Inc., New York, 2015), s-a angajat să pună capăt ideologiei globalismului și să deschidă un nou orizont țării sale și altor popoare.

În prima sa declarație în contextul inaugurării, Donald Trump a caracterizat anii din urmă ca „patru ani lungi de declin american”. Aș adăuga doar că, în virtutea ponderii neobișnuite a Americii, a fost un declin în relațiile mondiale și în multe locuri din lume.
Simpla victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, din 7 noiembrie 2024, a pus deja în mișcare lumea în care trăim. S-a oprit un curs al lumii spre război mondial. Alunecarea democrației în cenzurarea alternativelor politice se oprește. S-a denunțat „noua corectitudine politică” și începe revenirea la respectul cetățeniei și minții deschise. Se condamnă folosirea „justiției” pentru lovirea rivalilor politici. S-a scăpat lumea de o abordare care a dus în înfundătura înlocuirii cooperărilor cu ostilitatea, a schimburilor cu sancțiunile.

Discursul inaugural de astăzi al președintelui Donald Trump, condus de motivul creării unei Golden Age în America, a conturat viitorul cu curaj și limpezime. Multe sintagme au sintetizat însă nevoi și aspirații mai larg răspândite ale timpului nostru. „ O națiune puternică, prosperă, liberă”; rolul major al „patrioților”; suprimarea „establishmentului corupt” și „restaurarea competenței” în administrație; trecerea la „revoluția bunului simț (the common sense revolution)”; stoparea inflației și a creșterii prețurilor în energie; „națiune manufacturieră”; să-i prețuim pe muncitorii și lucrătorii care întrețin societatea modernă; „întoarcerea la libertatea cuvântului în America (back to the free speech in America)”; restabilirea meritului în ascensiunea socială; abolirea persecuției oamenilor pentru opinii; câștigarea competițiilor, nu a războaielor; „restaurarea promisiunii Americii (restore America, s promise)” – astfel de sintagme rămân de la început în memorie aproape pretutindeni. De îndată ce discursurile se publică oficial, se vor putea face analize detaliate.
Peste toate, după ce trece în muzeu paupera filosofie a istoriei a lui Karl Popper – uimitor vehiculată și pusă în aplicare, căci America are în tezaurul ei istoric viziuni incomparabil mai echitabile cu faptele, cum este de departe cea a lui John Dewey – un fapt se lămurește. Acum, dilema amplu discutată în America deceniilor din urmă, „republică sau imperiu?”, capătă o nouă soluționare. Cu incomparabilele ei resurse, America este angajată să fructifice șansele unei relansări.

Ce urmează pentru lume? Să evaluăm, deocamdată pe scurt, ce vine.

Este clar că Asia își va continua dinamica, care a transformat-o în centrul economiei și politicii mondiale. China va continua dezvoltarea tehnologică, economică, socială, democratică și culturală, care a făcut din ea supraputerea inovativă de azi. Cu politică deschisă cooperării, Japonia și Coreea de Sud vor urca în importanță. Republicanii americani și creativa Chină vor gestiona mai bine contenciosul în jurul Taiwanului spre o rezolvare înțeleaptă. Iar Africa se va lăsa inspirată de șansele unei noi dinamici, folosind oportunitățile constelației mondiale.

Devine limpede că lumea creștină va putea să-și reafirme valorile fără comprimările din ultimii ani. Lumea islamică își va asuma noi inițiative. Este de așteptat ca, după ce creștinismul a lămurit relațiile cu sursa sa, care este iudaismul, și Islamul să ajungă la un acord cu celelalte religii monoteiste. Orice credință se va bucura de respect fiind devotată umanității din oameni.

Valul schimbărilor ce vin din America va atinge Europa. Uniunea Europeană de azi nu va putea rămâne la birocratism – o semnalează tot mai multe țări și cei mai mari economiști, sociologi, filosofi de pe continent. Nu vor fi nepărat noi exituri – chiar dacă „euroexit”, „frenchexist”, ”germanexit” sunt puse azi condiționat pe agendă. O regândire a Europei unite pe direcția reconstrucției instituționale va fi inevitabilă. Ea va fi salutară, împreună cu revenirea la proiectul fondatorilor, al „Europei națiunilor” și a „democrației”, și deschiderea spre creația din lume.

Lumea s-a schimbat, nicio țară nu mai este ca acum un secol sau o jumătate de secol, nici măcar ca acum câțiva ani. Se deschide posibilitatea eliberării de propagandă și ideologii, spre o discuție matură, cu argumente, în locul clișeelor. Se deschide posibilitatea de a discuta dosare ale istoriei care au fost amânate mult timp.

Aranjamentul de securitate european nu poate rămâne la ceea ce este. Nu este posibilă securitate proprie împotriva altor țări, ci numai cu ele. Propaganda ostilității din anii treizeci și reluarea acesteia la care asistăm în ultimii ani distruge Europa unită și nu rezolvă nimic.

Pentru România, valul american al schimbării ar putea îndemna la asumare competentă și devotată de sine și la reconstrucție – instituțională, economică, culturală. Se pot discuta, firește, multe aspecte. Între altele, este enormă cantitatea de falsuri ce se aruncă pe piață, adesea de „academici” de carton, care, în locul inovării, întrețin tenace simple clișee. O împrospătare a vederilor, concepțiilor, ideilor este necesară precum oxigenul – dacă se vrea smulgerea țării din apropierea locului ultim în Europa. Este vitală părăsirea „corectitudinii politice” a anilor de tristă amintire, cincizeci, practicată azi copios, doar cu semn invers: atunci se ataca americanismul, acum se atacă rusismul – atacuri care servesc interese meschine și nu duc înainte România. Este normal să ai puncte de vedere și rezolvări proprii, dar obsesia propagandistică nu aduce nimic bun.

„Revoluția bunului simț” s-a discutat demult în filosofie. Dar împrejurarea că acum este asumată de președintele supraputerii hegemonice a lumii are importanță practică enormă. Căci oriunde bunul simț se activează activ, este grijă și respect pentru individul care suntem fiecare.

O revoluție a bunului simț face practic din individ punctul de plecare și referința evaluărilor. Ea face posibilă trecerea de la democrația selectivă, la democrația integrativă și de la democrația mută, la democrația ca formă de viață – o trecere de care este atât de vitală nevoie astăzi.

Recomanda 29
Andrei Marga 638 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Folosind scuza de a nu vrea să ofenseze pe nimeni, “Corectitudinea politică” le impune oamenilor să le facă pe plac tuturor, toți trebuind să accepte noțiunile “Corectitudinii politice” ca pe un adevăr.

  2. La ceremonia de in investire a lui Trump, atat cei prezenti, cat si noul predeinte au rostit alocutiuni in care cele mai des folosite cuvinte au fost: Dumnezeu, Constitutia, SUA!! Nu vi se pare ca abordarea seamana foarte bine cu cea a unui om care a candidat la presedintia Romaniei? Cinstit sa fiu, nici nu auzisem de el inainte de alegeri. Fara sa me declar un fan al lui, cred ca totusi a venit timpul sa judecam lucrurile si cu propriile noastre capete si sa nu ne mai lasam mintiti si inselati de toti prostii si hotii care se inghesuie la conducerea tarii.

  3. Trump este un tipicar. Ii pune pe toti in cutiuta lor si sertarul lor.
    Ati auzit ca da liber la forat petrol si gaze. Da liber la industria de automobile pe benzina si motorina. Nu-l mai intereseaza poluarea si racirea globala. Adica nu mai are nevoie de litiu din ucraina . Si ce nu se spune Ameruca va lua locul Germaniei cumparand petrol de la rusi.

  4. În spiritul gândirii politice corecte, a admira pe cineva sau creația cuiva este o blasfemie, pentru că înseamnă a recunoaște inegalitatea dintre oameni. Ideea de a acorda premii pentru anumite merite este și ea condamnată pentru că premierea unora ar însemna „jignirea” și „punerea în inferioritate” a altora.
    Însuși președintele SUA, George Bush, opina că: Noțiunea de „corectitudine politică” declară ca interzise anumite subiecte, anumite expresii și chiar unele gesturi. Ceea ce a pornit ca o cruciadă în sprijinul politeții a degenerat într-un motiv de conflicte și chiar de cenzură.

  5. Strasbourg si Brussel = capitalele raului

    Schimbarea de la Casa Alba ingrozeste Uniunea sov-Europeana si aduce vind din pupa milioanelor de demonstranti europeni care vor trebui sa schimbe in bine si acest conglomerat globalist toxic = UE .

  6. maxtor: ca si in 1944, Romania condusa de grupuri infractionale organizate a intors spatele Presedintelui Trump, prin lovitura de stat ccr. Romania va fi data pe biletel rusilor ca si atunci. Presedintele Trump face ce a promis. Daca Romania este condusa de servicii de spionaj si romanii accepta, ce sa faca? Nimeni nu te poate ajuta daca nu te vrei, nu? In acest moment Romania este carne de tun. Tradarea vine de la institutiile soros ale Romaniei. Bucurati-va ca ati „ales”, romani!

  7. Dupa o lunga tacere a grait si domnul Marga. E bine, domn general, e bine. Asteptam un articol despre lovitura de stat, avand in vedere ca a stat la stat muncind si reformand sistemul de invatamant. Ce bine ca a renuntat la trimester? Alea chiar ca stateau in calea mediului universitar si impiedeau cadrele didactice din preuniversitar sa acceada la doctorate. Manualele alternative sunt precum statul parale, adica paralele cu paralepipedul. Da, stim. Au existat si-n perioada interbelia, tot cu continut woke si antinational. De, cine nu cunoaste istoria, risca sa o repete. Dspre noul si vechiul Trump am asteptari mici cu mustar si pupincuristi pregatiti din timp. In timp ce SUA se vrea tot mai mare, noi ne dorim sa fim mici, mici de tot ca sa ne putem strecura in gandurile presedintelui prospat si fastuos investit, ca sa-i mangaiem gandurile si sa-l stergem la fund cand se simte obosit. Hai cu vechituri. Noi vrem sa le achizitionam pe toate. Avem bani, in timp ce America e saraca lipita pamantului cu lipici din faina de ovaz afro americana.

  8. Suntem la un oas sa fim „dati” rusilor. 1944 reloaded. Romania, prin abuzul constitutional al clanurilor mafiote avide putere papusate de serviciile de spionaj, au inchis usa Romaniei. Arsenie: Romania va fi sfasiata in trei, intr-o noapte catre dimineata, intre Ungaria, Rusia si Bulgaria. Si mare foc va veni peste acestea. Continuati.

  9. @axon:

    Ca de obicei, esti pe alaturi. Nici europenii si nici Rusia nu au fost factorul principal in infringerea Axei, ci SUA. Nu Rusia livra cele necesare frontului tuturor celorlalte tari care luptau contra Axei ci SUA, dupa cum nu Rusia a ajutat la reconstruirea Europei dupa razboi ci tot SUA. Rusia nu a fost dorita de nimeni la Berlin ci doar tolerata acolo, din cauza epuizarii Europei si a deciziei politice. Deci nu se poate vorbi de expansiunea NATO dupa 1990. Nu pe rusi ii asteptau europenii din Est ci pe americani.

  10. Tare îmi este ,că poate ei vor reuși acolo în America să rezolve unele probleme,însă în UE sub influența globaliștilor fugiți de acolo ,aici către Europa ,se vor instala nori negri,își vor duce mai departe aceste blestemații satanice

  11. USA va recunoaste doar 2 secse:
    -lung si scurt,
    mu-ha/ha!
    (are legatura cu China politica asta….)

  12. Am văzut pe viu (in direct)investirea lui Tramp.
    In realitate am tras un pui de somn,dar lasa-ti cum zic eu de data asta.
    Lume multă și pestriță și mult frig.L-am văzut pe Ponta și pe Simion rezemați de un gard dârdâind din dinti.Nu știu dacă au fost invitați ori s-au dus de kiki.
    Și l-am văzut și pe Calin Georgescu ,pe care l-am recunoscut după armasarul alb rasa „suveranista”pur sânge.
    De cal se ingrijea Anca Alexandrescu ,îi mângâia coada in timp ce il alăpta de la o benzinărie Shell ,să nu rabde foame ,iar că să-l ferească de frig i-a crosetat ,cu mânuță ei un pulover cu manecute scurte din lana mioritica de țigăe in trei culori.
    Cam asta am reținut eu de la investirea lui Tramp ori poate că am visat .
    PS.
    Anca plangea cu plânsul ei diasporean fara sughițuri ,că sughițurile dau rău la tv ,pot fi confundate cu altceva.
    La un moment dat armăsarul a tras un part semn că era satul .

  13. Sa fie așa!!!
    Trump,vreo săptămână în urmă,a numit începerea războiului din Ucraina ca rezultat al extinderii NATO. Dăunăzi la ONU,reprezentantul chinez,a reproșat SUA, care învinuia China pentru ajutorarea rușilor cu armament. Chinezul lea răspuns,că dacă China ii ajuta pe ruși cu adevărat,Occidentul demult era învins, provocând in sala de ședință o liniște mortală..
    Apropo. Musafirii lui Trump,la inaugurare, au servit vinul Korbel Russian river Valley Natural..

  14. „O revoluție a bunului simț face posibilă o trecere de la democrația selectivă la cea integrativă ” .
    Asta înseamnă că se va trece la democrația participativă în locul celei reprezentative ??
    În democrația reprezentativă s-a format o clasă socială de aleși de care nu mai putem scăpa, ei sunt singurii care au autorizație să gândească, să decidă.
    Dacă apare vreun necunoscut , el este eliminat imediat cu ajutorul justiției (democratice, bineînțeles).
    Cam slabe speranțe !

  15. Sa nu ne facem iluzii…Trump a spus ceva, dar mâine va retrage ce a spus azi…NU s – a împiedicat Războiul mondial…Absolut deloc. Războiul mondial este la orizont fiindcă NATO nu a dat niciun semnal că s – ar putea retrage. Ori expansiunea NATO după 1990 a fost semnalul că Rusia a pierdut cel de al doilea Război Mondial la masa verde si că România, de exemplu, a fost învingătoare, fapt neadevărat. Nu observ in Europa vreo schimbare in bine. Noi europenii am decis prin vot că am învins în al Doilea Război mondial. Iar pe Rusia o izolam că nu este de acord cu noi.

  16. Mările Schimbări
    1.Nu inchidem tik Tok
    2.Reinventare Facebook-ului
    3.Se oprește războiul din Ucraina (care avea audiență la nivel mondial cât are Gâdea intr-o seară când vorbește de urzici)
    4.Introducerea nationalismul mondial cu comandă internațională la nivel național
    5.Nu se va studia in manualele de biologie sexul neutru sau sexul neidentificat
    Se schimbă lumea ca a ieșit unul președinte unul care a mai fost :)))))) sa schimbat lumea când a plecat ala cu un pantof de un fel si altul de un fel ? Si a venit Ursula ? Sa schimbat lumea când a venit Orban premier ? Sa schimbat lumea când a ieșit macron președinte ?? Au fost alegeri in România și sunt aceași :)))) și la Televiziuni și in parlament se schimba dracu să va pieptăne :))))

  17. Bine spus Mărgelatu. A e vedea curtea, pe care i-a facut-o Trump lui Kim Jong Un, absolut fara nici un rezultat.

  18. Corect! Spune prostii cît casa. Daca pune taxe acestea se vor duce în preturi
    China exportă la greu in SUA.Alta prostie vrea să facă SUA o țară nufactiera. Imposibil. Cum sa faci concurenta cu China?!Ce om de afaceri e asta? Sau prostește lumea?!Cica forează să scadă prețul petrolului😆El are rezervele Rusiei sau golfului?!

  19. Am tot „papagalicit” pe-aici ca Marga ar fi fost cel mai bun candidat pentru președinție! Are opinii personale clare, ferme și neindoite de toxicul „politically correct”! Poziția lui privind Ucraina i-ar fi anulat avantajul agramatului si bombasticului CG, în același timp în care nimeni nu poate contesta europenismul erudit al lui Andrei Marga. Ar fi fost președintele care ar fi unit ambele tabere, cei care vor sa nu ne mai implicam în conflictul din Ucraina, sau cei care vor o Românie mai integrata în Europa. Și totul încadrat intr-un patriotism decent, nesforaitor! Din păcate, alții sunt candidații!

  20. Traim cu speranta ca macar o parte din ce isi propune presedintele Trump se va realiza. Daca vrea sa reuseasca MAGA, inceputul, cum a si spus-o in discursul sau inaugural, trebuie facut in educatie-invatamant. Nu poti redeveni natiune manufacturiera cand ai pierdut timp de 30 de ani forta de munca in ramuri intregi din economie. De la ace de gamalie la articole tehnice complexe sunt produse in China. Si este vina lor ca si-au transferat productia in China. Revenirea nu va fi instantanee pentru ca s-au inchis exploatarile de resurse, s-au demolat fizic companii, s-a trimis in somaj forta de munca cu multi ani in urma, s-a pus accentul pe migratie neselectiva adesea ilegala. Nu vorbim si de celelalte aberatii din capitolui de diversitate-incluziune.

  21. „De mâine vor fii doar doua genuri ,masculin și feminin” Declarația data în direct.Frumos,sper sa scăpăm de progresisti.

  22. Manifestul lui Trump

    Asumarea virtuții morale unice a Statelor Unite, discutabila in urma razboaielor neprovocate
    Afirmarea misiunii sale de a răscumpăra lumea prin răspândirea guvernării republicane și, în general, a resuscitării „modului de viață american” si credința în destinul rânduit divin al națiunii americane de a reuși în această misiune.

    Salvarea noastră este ca imperialismul american nu a reprezentat, nu reprezintă un consens american, practic dezbina națiunea
    Vom asista ca la teatru la războiul comercial a lui Trump cu celelalte doua superputeri actuale Presedentia Trump 2.0 va fi un fiasco mai mare ca prima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.