
Avantajul unei abordări realiste a ceea ce se petrece în societate plecând de la soarta oamenilor, cu favorizările și îngrădirile ei, este că ea captează istoria și pragurile ei. Asumându-mi acest focus și operând cu date la zi, am descris schimbarea lumii (Criza și după criză. Schimbarea lumii, 2011), odată cu dificultățile Europei unite (The Destiny of Europe, 2012) și noua anvergură a Chinei ca supraputere (Ascensiunea globală a Chinei, 2016).
În jurul lui 2010 s-a trecut de la lumea instalată în 1990 – cu globalizare comercială, terapii de șoc, deschiderea frontierelor, prevalența capitalului financiar, intensificarea comerțului, relativizarea suveranității statelor, o supraputere solitară – la o lume restructurată – cu pluralizarea actorilor principali, reafirmarea statelor naționale, revenirea autoritarismului în democrații, ieșirea de sub controlul unor doctrine și modificarea dinamicii societăților. Am scris că schimbările ating o asemenea amploare, încât lumea intră sub conducerea unei „geometrii variabile a supraputerilor și puterilor” (Ordinea viitoare a lumii, 2017). În același timp, temele se schimbă (Stăpânirea complexității, 2023), încât conceptele moștenite trebuie revizitate. Orice noțiune învățată acum o decadă are nevoie de readecvări.
În fața noii situații, am spus-o cu ani în urmă, administrația Joe Biden a recurs la improvizația scindării lumii în „democrații și autoritarisme” și la globalism ca politică. Aceste opțiuni au șubrezit democrațiile și libertățile, au slăbit statele și au dus la războaie.
De astăzi, președintele puterii hegemonice a lumii, cunoscut pentru corectura sa a globalizării (vezi Donald Trump, Crippled America – How to Make America Great Again, Threshold Editions, Simon & Schuster, Inc., New York, 2015), s-a angajat să pună capăt ideologiei globalismului și să deschidă un nou orizont țării sale și altor popoare.
În prima sa declarație în contextul inaugurării, Donald Trump a caracterizat anii din urmă ca „patru ani lungi de declin american”. Aș adăuga doar că, în virtutea ponderii neobișnuite a Americii, a fost un declin în relațiile mondiale și în multe locuri din lume.
Simpla victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, din 7 noiembrie 2024, a pus deja în mișcare lumea în care trăim. S-a oprit un curs al lumii spre război mondial. Alunecarea democrației în cenzurarea alternativelor politice se oprește. S-a denunțat „noua corectitudine politică” și începe revenirea la respectul cetățeniei și minții deschise. Se condamnă folosirea „justiției” pentru lovirea rivalilor politici. S-a scăpat lumea de o abordare care a dus în înfundătura înlocuirii cooperărilor cu ostilitatea, a schimburilor cu sancțiunile.
Discursul inaugural de astăzi al președintelui Donald Trump, condus de motivul creării unei Golden Age în America, a conturat viitorul cu curaj și limpezime. Multe sintagme au sintetizat însă nevoi și aspirații mai larg răspândite ale timpului nostru. „ O națiune puternică, prosperă, liberă”; rolul major al „patrioților”; suprimarea „establishmentului corupt” și „restaurarea competenței” în administrație; trecerea la „revoluția bunului simț (the common sense revolution)”; stoparea inflației și a creșterii prețurilor în energie; „națiune manufacturieră”; să-i prețuim pe muncitorii și lucrătorii care întrețin societatea modernă; „întoarcerea la libertatea cuvântului în America (back to the free speech in America)”; restabilirea meritului în ascensiunea socială; abolirea persecuției oamenilor pentru opinii; câștigarea competițiilor, nu a războaielor; „restaurarea promisiunii Americii (restore America, s promise)” – astfel de sintagme rămân de la început în memorie aproape pretutindeni. De îndată ce discursurile se publică oficial, se vor putea face analize detaliate.
Peste toate, după ce trece în muzeu paupera filosofie a istoriei a lui Karl Popper – uimitor vehiculată și pusă în aplicare, căci America are în tezaurul ei istoric viziuni incomparabil mai echitabile cu faptele, cum este de departe cea a lui John Dewey – un fapt se lămurește. Acum, dilema amplu discutată în America deceniilor din urmă, „republică sau imperiu?”, capătă o nouă soluționare. Cu incomparabilele ei resurse, America este angajată să fructifice șansele unei relansări.
Ce urmează pentru lume? Să evaluăm, deocamdată pe scurt, ce vine.
Este clar că Asia își va continua dinamica, care a transformat-o în centrul economiei și politicii mondiale. China va continua dezvoltarea tehnologică, economică, socială, democratică și culturală, care a făcut din ea supraputerea inovativă de azi. Cu politică deschisă cooperării, Japonia și Coreea de Sud vor urca în importanță. Republicanii americani și creativa Chină vor gestiona mai bine contenciosul în jurul Taiwanului spre o rezolvare înțeleaptă. Iar Africa se va lăsa inspirată de șansele unei noi dinamici, folosind oportunitățile constelației mondiale.
Devine limpede că lumea creștină va putea să-și reafirme valorile fără comprimările din ultimii ani. Lumea islamică își va asuma noi inițiative. Este de așteptat ca, după ce creștinismul a lămurit relațiile cu sursa sa, care este iudaismul, și Islamul să ajungă la un acord cu celelalte religii monoteiste. Orice credință se va bucura de respect fiind devotată umanității din oameni.
Valul schimbărilor ce vin din America va atinge Europa. Uniunea Europeană de azi nu va putea rămâne la birocratism – o semnalează tot mai multe țări și cei mai mari economiști, sociologi, filosofi de pe continent. Nu vor fi nepărat noi exituri – chiar dacă „euroexit”, „frenchexist”, ”germanexit” sunt puse azi condiționat pe agendă. O regândire a Europei unite pe direcția reconstrucției instituționale va fi inevitabilă. Ea va fi salutară, împreună cu revenirea la proiectul fondatorilor, al „Europei națiunilor” și a „democrației”, și deschiderea spre creația din lume.
Lumea s-a schimbat, nicio țară nu mai este ca acum un secol sau o jumătate de secol, nici măcar ca acum câțiva ani. Se deschide posibilitatea eliberării de propagandă și ideologii, spre o discuție matură, cu argumente, în locul clișeelor. Se deschide posibilitatea de a discuta dosare ale istoriei care au fost amânate mult timp.
Aranjamentul de securitate european nu poate rămâne la ceea ce este. Nu este posibilă securitate proprie împotriva altor țări, ci numai cu ele. Propaganda ostilității din anii treizeci și reluarea acesteia la care asistăm în ultimii ani distruge Europa unită și nu rezolvă nimic.
Pentru România, valul american al schimbării ar putea îndemna la asumare competentă și devotată de sine și la reconstrucție – instituțională, economică, culturală. Se pot discuta, firește, multe aspecte. Între altele, este enormă cantitatea de falsuri ce se aruncă pe piață, adesea de „academici” de carton, care, în locul inovării, întrețin tenace simple clișee. O împrospătare a vederilor, concepțiilor, ideilor este necesară precum oxigenul – dacă se vrea smulgerea țării din apropierea locului ultim în Europa. Este vitală părăsirea „corectitudinii politice” a anilor de tristă amintire, cincizeci, practicată azi copios, doar cu semn invers: atunci se ataca americanismul, acum se atacă rusismul – atacuri care servesc interese meschine și nu duc înainte România. Este normal să ai puncte de vedere și rezolvări proprii, dar obsesia propagandistică nu aduce nimic bun.
„Revoluția bunului simț” s-a discutat demult în filosofie. Dar împrejurarea că acum este asumată de președintele supraputerii hegemonice a lumii are importanță practică enormă. Căci oriunde bunul simț se activează activ, este grijă și respect pentru individul care suntem fiecare.
O revoluție a bunului simț face practic din individ punctul de plecare și referința evaluărilor. Ea face posibilă trecerea de la democrația selectivă, la democrația integrativă și de la democrația mută, la democrația ca formă de viață – o trecere de care este atât de vitală nevoie astăzi.
Cu multe sunt de acord, tampeniile cu gen,diversitate… trebuiesc să fie uitate. Dar adevărul este altul. Societatea americană a început să-și pună întrebări, să facă comparații cu Europa. Mă refer la sistemul de pensii,medical,educație,infrastructură rutieră,feroviară, siguranță alimentară..
America se scufundă în datorii dar toate aceste sisteme sunt mult în urma Europei.
Nu se vorbea degeaba despre înarmare în detrimentul pensiilor și sanătătii în Europa. Cu debirocratizare și o producție proprie de apărare Europa o să meargă înainte cu liberalismul social. Oranjgutanul s-ar putea să rămană cu marfa pe tarabă. Abia după ce mergi puțin prin lume începi să apreciezi ce ai acasă,în Europa.
Dar SUVERANISMUL de tip NATIONAL, ramane si in 2025 !
MISCAREA, de tip SUVERANISTA si NATIONALA, care a ramas PERMANENT fixata in mentalul NOSTRU colectiv, din istoria NOASTRA de peste 8.000 de ani.
Asta nu intelege autorul. Un suveranism national, de peste 8.000 de ani la noi. De doar 250 de ani la altii.
Dar SUVERANISMUL de tip NATIONAL, ramane si in 2025 !
MISCAREA, de tip SUVERANISTA si NATIONALA, care a ramas PERMANENT fixata in mentalul NOSTRU colectiv, din istoria NOASTRA de peste 8.000 de ani.
Dar SUVERANISMUL de tip NATIONAL, ramane si in 2025 !
@Doru P: ai un inceput de delir al cultului personalitatii lui Trump?Ai uitat ca a mai fost pres si nu a facut nimic..2016-2020
Hora ierbivorelor!
IGNORANTII sunt doar cei ce NU CITESC, NU STUDIAZA, NU INVATA nimic … bolborosind doar niste INEPTII inventate de mintea lor, cea incalcita si/sau dogmatica. Adica cei care se cred autostiutori (de fapt dilentati) si/sau atotstiutori (de fapt posedand cunostiinte extrem de rudimentare) … fara a avea nevoie de a se informa si de a cita (cu ghilimelele de rigoare) si dintre cei mai cunoscatori (decat ei) in diverse domenii.
NIMENI NU POATE FI ENCICLOPEDIST astazi (in epoca in care cunostiintele umane evolueaza in mod exponential) ! Doar o Inteligenta Artificiala de tip AI (precum Internetul) poate stoca si gestiona mare parte din cunoasterea umana de astazi. Din care poate cita oricine. Incercati si voi, in formularea raspunsurilor voastre, inainte de a DEBITA doar STUPIZENII proprii (de diletanti sau cu rudimente de cunoastere umana doar).
PS. Pe multi autori sau comentatori incerc sa-i combat CHIAR cu propriile lor citate ! Asta este AMUZAMENTUL meu !
Sa ma DISTREZ cu si despre INEPTIILE inventate si debitate de mintea lor, cea incalcita si/sau dogmatica ! Si sa le COMBAT, folosind doar date si citate reale si adevarate (concrete si obiective).
Un articol de înaltă ținută intelectuală și conștiință lucidă a interesului public. Andrei Marga este deja departe pe cursul operei și concepției proprii – ceea ce este datoria unui intelectual de calibru. Este bine că se profilează nu doar comentatori, ci și gânditori. România are anevoie de așa ceva, chiar urgent.
Ca o continuare logica a primului meu comentariu pe care l-am ciuntit zdravan, Lumea nu a fost niciodata in istorie „unipolara”, la fel cum nici „globalismul” nu a fost dupa 1989 „unipolar”, respectiv exclusiv „economic”…
Dl. Marga aratǎ din nou cǎ este un egolatru incurabil.
„Epoca de aur a Americii începe chiar acum. Din această zi, țara noastră va înflori și va fi respectată din nou în întreaga lume. Vom fi invidiați de toate națiunile și nu vom mai permite să se profite de noi. În fiecare zi a administrației Trump voi pune pur și simplu America pe primul loc. Suveranitatea noastră va fi recucerită. Siguranța noastră va fi restabilită. Iar prioritatea noastră principală va fi să creăm o națiune mândră, prosperă și liberă. America va fi în curând mai mare, mai puternică și mult mai excepțională decât oricând înainte. Mă întorc la președinție încrezător și optimist că ne aflăm la începutul unei noi ere palpitante de succes național, un val de schimbare străbate țara, lumina soarelui se revarsă peste întreaga lume, iar America are șansa de a profita de această oportunitate ca niciodată înainte.
În timp ce ne adunăm astăzi, guvernul nostru se confruntă cu o criză de încredere. Timp de mulți ani, o instituție radicală și coruptă a extras putere și bogăție de la cetățenii noștri, în timp ce pilonii societății noastre au fost distruși și par a fi complet în stare de degradare.” [din discursul lui Trump, de la investitura sa ca Presedinte al SUA].
PS. Pe cand un asemenea „discurs inflacarat” dar realist (suveranist si national), despre noua Epoca de aur a Romaniei, si la presedintii nostri ?
In decembrie 2024, nu s-a voit a fi.
In decembrie 2024, nu s-a voit a fi.
„Epoca de aur a Americii începe chiar acum. Din această zi, țara noastră va înflori și va fi respectată din nou în întreaga lume. Vom fi invidiați de toate națiunile și nu vom mai permite să se profite de noi. În fiecare zi a administrației Trump voi pune pur și simplu America pe primul loc. Suveranitatea noastră va fi recucerită. Siguranța noastră va fi restabilită. Iar prioritatea noastră principală va fi să creăm o națiune mândră, prosperă și liberă. America va fi în curând mai mare, mai puternică și mult mai excepțională decât oricând înainte. Mă întorc la președinție încrezător și optimist că ne aflăm la începutul unei noi ere palpitante de succes național, un val de schimbare străbate țara, lumina soarelui se revarsă peste întreaga lume, iar America are șansa de a profita de această oportunitate ca niciodată înainte.
În timp ce ne adunăm astăzi, guvernul nostru se confruntă cu o criză de încredere. Timp de mulți ani, o instituție radicală și coruptă a extras putere și bogăție de la cetățenii noștri, în timp ce pilonii societății noastre au fost distruși și par a fi complet în stare de degradare.” [din discursul lui Trump, de la investitura sa ca Presedinte al SUA].
PS. Pe cand un asemenea „discurs inflacarat” dar realist (suveranist si national), despre noua Epoca de aur a Romaniei, si la presedintii nostri ?
Articol impecabil pe tema schimbării. Aceșt Doru Popescu confundă orice cu orice. Craioven, cum zice, ia plagiatul drept citare. Nu știe că internetul e cultură, dar articolele se scriu de contributori, unii find ignoranți ca Doru Popescu. Internet fără cap propriu este tot zero.
Pagina de azi a cotidinul.ro s-a schimbat si ea ați observat articolele mai decente sînt promovate , mai umane parca.
Citez din altii, mai priceputi decat mine, in alte domenii decat al meu: COSMOLOGIE (astronomica, filosofica, mitica si religioasa). Pentru a da o greutate cat mai mare argumentelor mele, si a NU DIVAGA IN RIDICOL, precum altii !
Puteti incerca si voi, daca puteti ! Dar mintile auto-suficiente (NESTIUTOARE, NECUNOSCATOARE, NECREDINCIOASE in EVOLUTIA gandirii si cunoasterii umane), cat si cele legate cu lanturi dogmatice, NU POT REALIZA o asa INTREPRINDERE. In plus, cum pe Internet se regaseste cam toata biblioteca de cunostiinte umane de pana astazi … si stiind ce, cum si unde sa caut (posedand o biblioteca vasta lecturata, precum si o bibliografie stiintifica citita foarte mare)… raspunsurile mele cele realiste (bazate doar pe date concrete si obiective) le pot redacta in timp real. Si de aceea, pot corija orice neadevar, orice masluire si orice incercare sau idee falsa din gandirea si cunoasterea umana in timp util !
D’AIA !
Citez din altii, mai priceputi decat mine, in alte domenii decat al meu: COSMOLOGIE (astronomica, filosofica, mitica si religioasa). Pentru a da o greutate cat mai mare argumentelor mele, si a NU DIVAGA IN RIDICOL, precum altii !
Puteti incerca si voi, daca puteti ! Dar mintile auto-suficiente (NESTIUTOARE, NECUNOSCATOARE, NECREDINCIOASE in EVOLUTIA gandirii si cunoasterii umane), cat si cele legate cu lanturi dogmatic,e NU POT REALIZA o asa INTREPRINDERE. In plus, cum pe Internet se regaseste cam toata biblioteca de cunostiinte umane de pana astazi … si stiind ce, cum si unde sa caut (posedand o biblioteca vasta lecturata, precum si o bibliografie stiintifica citita foarte mare)… raspunsurile mele cele realiste (bazate doar pe date concrete si obiective) le pot redacta in timp real. Si de aceea, pot corija orice neadevar, orice masluire si orice incercare sau idee falsa din gandirea si cunoasterea umana in timp util !
D’AIA !
Nu sunt convins că are cele mai bune intenții..Am impresia că a sărit calu și cade pe dincolo in cap..Ar fi prea multe de comentat, insă e prea devreme, să vedem cum palmele și șuturile consilierilor o să-l treacă pe drumul corect..Azi, sunt cel puțin ingrijorat..
Ai dreptate, bade Charlie. Așa inși ca Doru Popescu greu de întîlnit. Insul copiază de pe siteuri și cărți și dă totul ca o cultură personală. Nu are loc cu op postare ci dă n-postări, ca un nevropat. Noroc că incorența mentală îl trăpdează. Vai de viața satului!
Mariuse, te-ai putea trezi din obnubilare. veză că profesorul Marga este contemporanist ca formație, cultură, angajament și a abordat lovitura de stat. Articolul Distrugerea constituțională a democrațiuei e elocvent. Nu pricepi, așa că somnu ușor!
N-am mai intalnit un asemenea Infante il ism Ana Ali Tic a Geo politics…
haos si perturbatii… ha ha ha ha ha ha in drumul spre nou visata ordine mondiala, scirsa in carti de cei ce nu stiu sa viseze lumea intru devenire, drumul se impiedica si cade in nas… nici macar drumul nu mai vrea ordine mondiala…iubitorii de ordine mondiala, noua sau veche, sa fie de fapt reala problema? din manifestarea prezentului asa se vede… ce fel de om sa fii sa te inchini unui viitor in suferinta si sa-l vrei adus in prezent?
„S-a denunțat „noua corectitudine politică” și începe revenirea la respectul cetățeniei și minții deschise. Căci oriunde bunul simț se activează activ, este grijă și respect pentru individul care suntem fiecare.”
bun-simț, substantiv neutru
1. Normă logică de apreciere, comună marii majorități a oamenilor.
„O revoluție a bunului simț face practic din individ punctul de plecare și referința evaluărilor. Ea face posibilă trecerea de la democrația selectivă, la democrația integrativă și de la democrația mută, la democrația ca formă de viață – o trecere de care este atât de vitală nevoie astăzi. Pentru România, valul american al schimbării ar putea îndemna la asumare competentă și devotată de sine [oare cum o definim ?] și la reconstrucție – instituțională, economică, culturală. {oaee cum se poate realiza ? si de catre cine ?]”. O utopie filozofarda !
Este aceeași mentalitate care a inspirat Inchiziția și l-a obligat pe Galileo Galilei să retracteze. Odată ce libera exprimare este băgată în cămașa dogmei a adevărului oficial, se ajunge la fanatism.
“At the time of Galileo, the Church remained more faithful to reason than Galileo himself. The trial of Galileo was reasonable and just.” [cf. J. J. Ratzinger, “Wendezeit für Europa? Diagnosen und Prognosen zur Lage von Kirche und Welt”, Einsiedeln-Freiburg, Johannes Verlag, 1991, pp. 59 e 71].
Folosind scuza de a nu vrea să ofenseze pe nimeni, “Corectitudinea politică” le impune oamenilor să le facă pe plac tuturor, toți trebuind să accepte noțiunile “Corectitudinii politice” ca pe un adevăr. . În caz contrar, vai de ei ! Viața, atât cea privată cât și cea publică, devine o șaradă golită de sens, în care prosperă iluzia și domnește teroarea. Este aceeași mentalitate care a inspirat Inchiziția și l-a obligat pe Galileo Galilei să retracteze. Odată ce libera exprimare este băgată în cămașa dogmei a adevărului oficial, se ajunge la fanatism de tip dogmatic”.
Romancierul și eseistul francez Pascal Bruckner a declarat „Corectitudinea politică e, de fapt, o negare a realității“.
Folosind scuza de a nu vrea să ofenseze pe nimeni, “Corectitudinea politică” le impune oamenilor să le facă pe plac tuturor, toți trebuind să accepte noțiunile “Corectitudinii politice” ca pe un adevăr. . În caz contrar, vai de ei ! Viața, atât cea privată cât și cea publică, devine o șaradă golită de sens, în care prosperă iluzia și domnește teroarea. Este aceeași mentalitate care a inspirat Inchiziția și l-a obligat pe Galileo Galilei să retracteze. Odată ce libera exprimare este băgată în cămașa dogmei a adevărului oficial, se ajunge la fanatism”.