Sebastian Ghiță, prins la Belgrad. Specialistul în IT, trădat de telefon

Sebastian Ghiță, care avea mandat de reținere pentru 48 de ore, urmează să fie plasat în arest preventiv două luni, în vederea extrădării, decizie luată de Tribunalul superior din Belgrad.

O instanță de judecătorie din Serbia a dispus, vineri seară, plasarea în arest preventiv a fostului deputat, Sebastian Ghiță, pentru o perioadă de două luni, în vederea procedurilor pentru eventuala extrădare în România, conform surselor citate de presa sârbă.
„După audieri, judecătorul a decis deţinerea lui Sebastian Ghiţă în vederea extrădării, în contextul circumstanţelor care indică riscul de a se ascunde sau a se sustrage procedurilor privind solicitarea sau implementarea extrădării”, a declarat Bojana Stankovici, purtătorul de cuvânt al instanţei, citată de agenţia Tanjug. Perioada de arest preventiv în acest caz este de două luni, a precizat Stankovici, conform ZF.


UPDATE: Sebastian Ghiță a fost dat în urmărire internaţională de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române după ce investigațiile au arătat că fostul deputat nu mai are pământ românesc sub picioare.

ACTUALIZARE:

Procuratura sârbă de decis, vineri seara, reținerea lui Sebastian Ghiță pentru 48 de ore pentru posesie de documente de identitate false, relatează agenția Tanjug.

Primele date de după darea sa în urmărire internațională au aratat că Sebastian Ghiță a folosit pe parcursul lunilor cât a fost fugar un număr de telefon cu prefix de Franța, au declarat pentru Cotidianul surse judiciare. Autoritățile franceze au cooperat cu românii în încercarea de localizare a numărului aflat în posesia fostului deputat. Așa se și justifică mulțumirile adresate prin comunicat oficial de către IGP autorităților din Franța.

Telefonul era activ doar la o anumită dată și într-un anumit interval orar stabilit de Ghiță cu interlocutorul, iar această metodă a îngreunat și mai mult localizarea. De-a lungul celor peste trei luni de la dispariție fugarul și-a schimbat periodic locația în mai multe state europene din proximitatea Serbiei.
Văzând acestea, autoritățile au trecut la filajul cunoștințelor care ar fi putut relaționa cu fugarul. Ținta care a dat rezultate a fost fratele acestuia. Faptul că se deplasa în Serbia nu era o noutate pentru că în această țară Sebastian Ghiță avea mai multe sucursale a firmelor din România.

Teamnet Grup este una dintre ele. Societatea are sucursale și la Istanbul și la Belgrad exact ruta pe care a folosit-o Alexandru Ghiță. Sursele citate au mai afirmat că telefonul lui Alexandru Ghiță a fost monitorizat și astfel s-a putut face conexiunea între cei doi.

Autoritățile au așteptat până când coordonatele telefoanelor celor doi au aratat că frații Ghiță erau în zone apropiate și așa s-a ajuns la capturarea lui Sebastian Ghiță.

Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost localizat și reținut de polițiști în cursul nopții de joi spre vineri.

Ghiţă a fost prins în Belgrad, Serbia, fostul deputat având o înfăţişarea schimbată şi documente false, de Slovenia. Era însoţit de fratele său, Alexandru Ghiţă.

Potrivit autorităţllor, extrădarea lui ar putea dura de la câteva zile la maximum o lună. Fostul deputat, căutat cu mandat de arestare în două dosare penale, a dispărut din ţară de aproape 4 luni, de sub supravegherea poliţiştilor de la Direcţia Operaţiuni Speciale.

Potrivit Ministerului Justiţiei, prin declaraţie de succesiune între România şi Serbia funcţionează un tratat din 18 octombrie 1960 între Republica Socialistă Română şi Republica Populară Federativă Iugoslavia privind asistenţa juridică. Documentul a intrat în vigoare în 6 februarie 1961.

Potrivit Tratatului, părţile se obligă să-şi extrădeze reciproc, la cerere, persoane aflate pe teritoriul lor, în vederea urmăririi penale, judecării sau executării pedepsei.

„Extrădarea în vederea urmăririi penale şi judecării se admite numai pentru infracţiunea pentru care, potrivit legilor ambelor Părţi Contractante, se poate da o pedeapsă mai mare de un an privaţiune de libertate sau o pedeapsă mai grea”, prevede documentul.

În tratat se menţionează că extrădarea nu are loc în cazul când persoana a cărei extrădare se cere a săvârşit o infracţiune de natură politică, o infracţiune pur militară (care constă exclusiv în încălcarea obligaţiilor militare) sau o infracţiune de presă.

De asemenea, extrădarea nu are loc dacă persoana a cărei extrădare se cere este, la data primirii cererii de extrădare, cetăţean al Părţii Contractante solicitate sau infracţiunea este săvîrşită pe teritoriul Părţii Contractante solicitate.

Informaţii iniţiale indicau că nu există un tratat de extrădare, estimând la o lună termenul în care Sebastian Ghiţă ar putea fi adus în ţară.

”În urma activităților investigative complexe și a informațiilor furnizate de Direcția Operațiuni Speciale și Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, în cursul acestei nopți, în Belgrad, a fost localizat și reținut inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian. În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare documente false care prezintă însemnele unui stat din UE.

În prezent se derulează procedura legală în astfel de situații”, precizează IGPR.

Ministrul de Interne: Sebastian Ghiţă era însoţit de fratele lui, care avea documente reale

Sebastian Ghiţă, localizat şi reţinut în Belgrad, era însoţit de fratele lui, care avea documente reale, în timp ce fostul parlamentar a prezentat documente false, a declarat, vineri dimineaţă, ministrul de interne, Carmen Dan.

„Autorităţile sârbe au avut toate informaţiile în aşa fel încât să îl poată reţine. Procedurile de extrădare sunt specifice, în acest moment statul sârb, prin poliţie, derulează proceduri specifice în sensul că vor întocmi un dosar penal pentru că a prezentat documente false. După finalizarea acestor proceduri, urmează procedura de extrădare care se derulează prin Ministerul Justiţiei. În momentul în care va fi finalizată procedura de extrădare, poliţia română se va deplasa în Serbia şi se va ocupa de activităţile specifice de însoţire, de aducere în România. În acest moment, el este sub autoritatea poliţiei sârbe”, a declarat Carmen Dan.

Ghiţă a dispărut în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, fiind pierdut de poliţiştii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă au fost emise două mandate de arestare în lipsă.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat pe 15 martie că informația potrivit căreia Sebastian Ghiță ar fi fost localizat în Serbia nu este corectă și i-a îndemnat pe polițiști să își facă treaba.

El a precizat că a solicitat informații despre acest caz înainte de ședința de bilanț a Ministerului de Interne, la care a participat.

„Am întrebat, chiar înainte de a intra în ședința respectivă. Se pare că informația la cald nu este cea corectă. Nu vreau să intru în amănunte, este treaba dânșilor și chiar îi îndemn să-și facă treaba și să prindă nu doar pe Sebastian Ghiță, ci pe oricine este declarat fugar și trebuie să vină să răspundă în fața legii”, a spus Grindeanu.

Premierul a arătat că informația conform căreia Ghiță ar fi fost localizat în Serbia a venit pe surse neoficiale.

„Nu a dat Guvernul această informație, nici Ministerul de Interne, cel care gestionează această situație. Înțeleg că a venit de pe niște surse neoficiale, care până la ședința respectivă nu s-au confirmat”, a adăugat șeful Guvernului.

Curtea de Apel Ploiești a respins, pe 3 aprilie, contestația formulată de fostul deputat Sebastian Ghiță față de decizia Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă pe numele său.

Instanța a dispus arestarea preventivă a lui Ghiță și pentru constituire de grup infracțional organizat. Potrivit deciziei postate pe portalul instanțelor de judecată, magistrații au respins ca nefondată contestația fostului deputat.

Tribunalul Prahova a dispus, în data de 15 martie, emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță în dosarul în care acesta este cercetat de DNA Ploiești pentru trafic de influență, spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat.

Citeşte şi Ghiţă a contestat noul mandat de arestare preventivă în lipsă

De asemenea, pe 5 ianuarie, un complet de la instanța supremă a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, după ce acesta a dispărut și nu s-a mai prezentat la IPJ Prahova, încălcând astfel termenii controlului judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foști șefi din Poliție și Parchete.

Citeşte şi Soția lui Sebastian Ghiță, după arestarea acestuia în Serbia

Citeşte şi Carmen Dan: Sebastian Ghiță se află în sediul Poliției din Belgrad

Citeşte şi Eugen Nicolicea, după prinderea lui Ghiţă

Citeşte şi Andronic: Cu fratele nu se întâlnea ca să se pupe

Citeşte şi Băsescu: Eroarea fatală a lui Ghiţă...

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.