Șeful „Doi și-un sfert”, fără botezul CSAT

Senatul a adoptat luni proiectul pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului Cioloș 76/2016 privind Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), eliminând obligativitatea ca șeful instituţiei să fie numit în funcţie cu avizul CSAT, precum și pe aceea ca el să fie militar.

Astfel, în urma modificărilor operate în Parlament, șeful serviciului secret al MAI este numit și eliberat din funcție de către ministrul de Interne, și nu de către prim-ministru, fără avizul CSAT, așa cum este prevăzut în prezent, și nu trebuie să fie cadru militar.

O alta modificare prevede că „finanțarea DGPI se realizează de la bugetul de stat, precum și din alte surse, constituite conform legii”.

Senatul este cameră decizională, astfel că proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

După cum bate vântul puterii

Șefii DGPI au mai fost numiți în trecut direct de către ministrul de Interne, până când Victor Ponta, aflat la putere, a decis să schimbe macazul. În 2012, Ponta a hotărât că aceștia vor fi numiţi şi destituiţi de premier, adică de el.

Acum cel care este acuzat că vrea să pună sub control „Doi și-un sfert” este liderul PSD Liviu Dragnea.

USR a acuzat săptămâna trecută că „prin amendamentele pe care PSD tocmai le-a introdus, practic Liviu Dragnea își face serviciu privat de informații”. „Forma inițială a ordonanței prevedea că decizia acestui serviciu și subordonarea acestui serviciu, DGPI, să fie față de primul ministru. Vedem că prin amendamentele introduse de PSD, practic subordonarea serviciului se întoarce la ministrul de Interne, ministrul de Interne în actualul Guvern fiind de notorietate că este o persoană foarte apropiată din casă, putem să spunem, domnului Dragnea”, afirma purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.