Sevil Shhaideh, martor în dosarul de corupție ce vizează Tel Drum

Propunerea lui Liviu Dragnea pentru funcția de prim-ministru, Sevil Shhaideh, nu are până în prezent nicio acuzație de corupție însă apare ca martor într-un dosar în care un ofițer de poliție judiciară de la Departamentul Național Anticorupție este acuzat că a scos din DNA documente referitoare la Tel Drum, firma despre care se spune că îl are în spate pe șeful PSD. Tel Drum este compania care reușit să câștige cele mai bănoase contracte derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală pentru județul Teleorman, “patria lui Dragnea”, adică 34,8 milioane de lei. Conform unor informații apărute pe blogul Sorinei Matei, pe vremea când ocupa funcția de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh a dat o declarație de două pagini la DNA în dosarul în care ofițerul de poliție judiciară Emil Manolachi ar fi scos din DNA informații legate de firma Tel Drum și care au fost date lui Valentin Preda, un apropiat al lui Dragnea. Preda a fost prins în timp ce intra în Ministerul Dezvoltării, condus de actualul șef al PSD și unde secretar de stat era Sevil Shhaideh, cu documentele procurate de la Manolachi și cu aparatul foto cu care s-au fotografiat respectivele documente.

Dosarul problemă

“După ce a luat aparatul foto, la orele 18.48, la aproximativ trei minute, după ce s-a despărțit de inculpatul Manolachi Dan Emil, inculpatul Preda Răducu Valentin i-a transmis martorului Dragnea Liviu Nicolae un SMS prin care îi solicita să se întâlnească în seara respectivă (18 februarie 2013, n.r.), motivând că vrea să-i prezinte “ultimele documente din Strategia Dunării”. Este mai mult decât evident, faptul că, în raport de împrejurările în care transmite acest mesaj – având asupra sa aparatul foto conținând un document secret de stat – motivul invocat de inculpatul Preda Răducu Valentin este unul menit a masca adevăratul scop pentru care acesta voia să se întânlnească cu martorul Dragnea Nicolae Liviu. Tot în seara zilei de 18.02.2013, orele 20.32, inculpatul Preda Răducu Valentin a fost contactat telefonic de martorul Dragnea Liviu Nicolae. La începutul discuției telefonice, martorul Dragnea Liviu Nicolae i-a transmis inculpatului Preda Răducu Valentin că nu se mai pot întâlni în seara respectivă, deoarce tocmai please de la Parlament și urma să meargă la o întâlnire. “Vali, n-avem cum să ne mai întâlnim, că acum am scăpat de la Parlament și merg la altă întâlnire”. După ce a primit acest răspuns de la martorul Dragnea Nicolae Liviu, inculpatul Preda Răducu Valentin l-a întrebat dacă se pot întâlni a doua zi până la ora 10.00. Martorul Dragnea Liviu Nicolae a fost de acord cu propunerea inculpatului Preda Răducu Valentin și a acceptat ca acesta din urmă să vină a doua zi dimineață pe la biroul său. “Dă-mi un telefon pe la opt jumătate și poate dai pe la minister, pe la mine, înainte să mergi la Parlament”. Aceste sunt extrase din dosarul în 3742/2/2014 în care sunt judecați Dan Manolachi și Valentin Răducu, având ca obiect divulgarea secretului care periclitează securitatea națională. Potrivit dezvăluirilor blogului Sorinei Matei, a doua zi, “în jurul orelor 09.25, autoturismul menționat a staționat în parcarea din fața clăridii în ca funcționează Ministerul Dezvoltării Regionale, din autoturism coborând inculpatul Preda Răducu Valentin, care avea în mână sacoșa cu aparatul foto”. În acest dosar au Liviu Dragnea a dat o declarație ca martor pe șase file, iar Sevil Shhaidei pe două pagini.

Cine este Tel Drum

Liviu Dragnea a respins de fiecare dată că se află în spatele Tel Drum. Despre acționariatul companiei nu se pot găsi informații pe Registrul Comerțului, însă ca persoane împuternicite figurează Petre Pitiș (director general), Floarea Neda (Director adjunct), Lucian Liviu Dobrescu, Petre Pitiș, Costache Mirela (administratori). Informații apărute în mass-media susțin că Petre Pitiș este un apropiat al președintelui PSD, Liviu Dragnea. Pitiș a fost implicat într-un dosar penal cu firma 3T Construct, o societate care ar fi abonată la bani publici în județele din nord, în special Suceava și Satu Mare. Senatorul PSD Valer Marian a făcut în 2012 o plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea, în care se specifică faptul că: „Dragnea ar fi exercitat, în mod direct sau prin intermediul lui Mircea Vasile Govor, presiuni asupra primarului municipiului Satu Mare, Costei Dorel Coica, pentru a atribui firmei 3T Construct Piatra Neamt, o lucrare în valoare de şapte milioane de euro din cadrul programului ISPA pentru apă şi canalizare în municipiul Satu Mare, în valoare totală de 108 milioane euro. Fostul prefect de Teleorman declara despre Tel Drum că a sifonat 1 miliard de euro și că ar fi sponsorizat campania candidatului la președinție Traian Băsescu. Și Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, declara că Tel Drum şi-a primit contractele în urma unor aranjamente guvernamentale care l-au implicat pe Dragnea. În 2006, în Registrul Comerțului ca acționari figurau Marian Fişcuci – 9,33%, Liviu Lucian Dobrescu – 43,99%, iar Mugurel Sorin Gheorghieş – 44%, toți trei fiind foști colegi de-ai lui Liviu Dragnea. Marian Fiscuci a donat către Partidul Social Democrat în 2008, 2009 și 2011, potrivit Expert Forum.

Sevil Shhaideh a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării mai 2012 până în mai 2015, când i-a luat locul lui Liviu Dragnea în fruntea ministerului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.