Șomajul tehnic și la bugetari: Jumătate cu jumătate

Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri seara, că guvernul are în vedere o reglementare care să prevadă intrarea alternativă în şomaj tehnic a angajaţilor de la stat. El a precizat că nu sunt vizate instituţiile implicate în lupta împotriva coronavirusului.

„Pregătim o reglementare în domeniu (domeniul public – n.r.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. (…) Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de încărcate şi unde nu putem să luăm astfel măsuri oarecum similare cu şomajul tehnic”, a declarat Orban la B1 TV.

„În alte sectoare publice ne-am gândit la un mecanism pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ţine oarecum şi de o evitare a riscului de răspândire a virusului, un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii, să spun, în două. Angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice, şi jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta este mecanismul pe care l-am gândit. (…) Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmează să fie implementată o astfel de măsură, dar deja măsura este gândită şi urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii şi de modul în care va fi structurată ordonanţa de urgenţă prin care vom stabili această măsură. Această măsură va fi valabilă nu numai pentru administraţia centrală, ci şi pentru administraţia locală şi pentru toate entităţile publice, inclusiv entităţile publice care nu sunt în subordinea Guvernului de la nivel naţional, entităţi publice care sunt în subordinea Parlamentului sau unităţi autonome”, a mai zis premierul.

Orban a menţionat că, în perioada de 15 zile, dacă va exista o persoană infectată, funcţionalitatea instituţiilor poate fi asigurată de ceilalţi angajaţi.

 „Șomajul tehnic” în instituțiile publice este o propunere asumată, a transmis și ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

„Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție.

În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, binențeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. “Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază.

Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată.

Pentru corectitudine”, a scris ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.

Liderul Pro România Victor Ponta îi  acuză joi pe liberali că „taie veniturile oamenilor” și ne întorc în 2010, după anunțul Guvernului privind șomajul tehnic pentru bugetari. 

„2020 se transforma, din pacate, in 2010 ! Pentru ca PNL este deja PDL ! Sa speram ca vor avea soarta PDL !(…) Singurele “solutii ” alr celor aflati la Guvernare sunt IMPRUMUTURILE si TAIEREA VENITURILOR OAMENILOR ! Ca si in 2010 sunt scosi in fata cativa milionari autohtoni cu conturi grase in banci, vile, bolizi de lux si yacht uri care ne explica cum “sufera” ei de la criza si cum trebuie taiate salariile tuturor / ca si in 2010 trebuie sa ne uitam doar la televiziunile “oficiale” care ne explica cum Guvernul si Presedintele isi fac treaba foarte bine – asa ca sa tacem din gura chiar daca noua ne este din ce in ce mai rau ! Pana si “laudatorii” sunt aceiasi din 2010 !

Ca si in 2010 vedem cum alte tari fac deja strategii pentru iesirea din criza, adopa planuri fiscale, dau facilitati , isi sprijina companiile nationale / ca si in 2010 noi aflam ca “in Romania nu suntem inca in stadiul acela” si ca “cerem voie Comisiei Europene” sa vedem daca ne lasa sa facem ceva pentru noi !

In 2019 ( fara sa anticipez Pandemia ) am spus de multe ori ca ne indreptam spre repetarea anului 2010 – pentru ca avem acelasi fel de oameni cu acelasi mod de gandire la Putere / am sperat ca gresesc – sau ca va fi totusi mai bine decat atunci ! Din pacate este deja mai rau!

Solutiile corecte sunt tot cele din 2012 – o alta viziune economica si sociala , promovata de un alt Guvern ! Singura diferenta pozitiva este faptul ca acum nu trebuie sa asteptam si sa suferim doi ani – putem sa facem schimbarea in 6 luni ! Depinde doar de noi !”, a scris Ponta pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

28 de Comentarii

  1. Procedura corecta in timpul starii de urgenta ar fi fost urmatoarea: nu somaj tehnic cu 75 sau 80 la suta din salariu pentru cei care stau acasa, ci o suma fixa si egala pentru toata lumea indiferent de ce salariu a avut si care sa reprezinte minimul necesar pentru subzistenta (hrana si medicamente), suma platita de stat din sustinerea financiara obtinuta din partea UE.

    • Corect, numai că acest lucru trebuie coroborat cu amânarea ratelor bancare. Bugetarii cu salarii mai mici au rate mai micuțe iar cei cu salarii babane au rate babane. Logic era ca ratele din perioada de criză să se suspende și să se adauge la sfârșitul contractului. Dar asta presupunea că băncile ar pierde câțiva bănuți, ceea ce într-o COLONIE este total interzis.

  2. Să vezi ce se mobilizează profesorașii pe feisbuci! Ce petiții, ce proteste în fața ecranelor, ce revoltă în tastaturi, ce dezamăgiri (puțini știu că profesorașii urăsc genetic ciuma roșie, fiindcă ei e telectuali)!

    • Ce-ar fi ca profesorii sa inghete anul ca in mod legal daca se considera ca sunt in somaj tehnic nu au tinut ore sau comunicat cu elevii in aceasta perioada. Asa ca sper sa va bucurati cu totii pt maruntisul pierdut, pt ca n-ai inteles din text ca din 20-22 de zile se vor plati jumatate normal si jumate 75% adica 1/2S+1/2×75%…dar pt ca ura este atat de mare si dorinta:”Sa crape capra vecinului” va bucurati si va doriti ca daca voua va merge rau si altora sa le fie la fel, fara sa ganditi, fara sa intelegeti ca a sta acasa nu a fost a nu munci pt profesori ci de a face altfel orele sau comunicarea. Nu sunt profesor sunt inginer, dar gandesc logic. Nu m-a incantat niciodata sa stiu ca altii au probleme si nici nu ma vaiet, face parte din demnitate. Bucurati-va de raul altora, urati ca-i FOARTE CRESTENEASCA URA. Asa va invata Iisus? „Iarta-ne Doamne asa cum iertam gresitilor nostri”. „Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti” Poate vreti sa sarbatoriti Pastele urandu-va aproapele…

    • Măi tu samariteanule, care mă tragi de urechi! Nu profesorașii decid dacă se îngheață sau nu anul școlar! Eu am adus în discuție doar cum văd eu principiul solidarității! N-are nicio logică aducerea în discuție a lui Iisus în speța de fată! Iisus nu-i cu logica! Mi-am permis să te tutui pentru că și eu tot pregătire de inginer am, început studiile pe vremea patriotului Ceaușescu.

  3. In fotografia din capul articolului, nu par sa fie profesori sau invatatori, oricum impactul asupra lor din schema 15+15, nu va fi prea mare, pentru ca nu au salarii mari. Fotografia pare sa fie dintr-o administratie fiscala, sau dintr-un birou din ANAF. Aici s-ar putea sa vedem reactii sindicale, daca 15+15 e valabil si pentru ei. Doamne fereste, poza sa nu fie de la grefieri, procurori sau judecatori, 15+15 s-ar putea sa scoata dosare de prin sertare.

  4. ȘI … mărind salariile (100%) unui institut de cercetare într-un domeniu irelevant pentru momentul pe care-l trăim !

  5. Cum procedam ? Simplu
    Prima data ii invrajbim pe privati contra bugetari, apoi ii invrajbim pe unii bugetari contra alti bugetari. Intre timp, nu ne atingem de parlamentari si guvernanti, nici de pensiile speciale.

  6. Tot pe dobitocul ala de IT-ist il aveti?
    Chiar nu gasiti unul ca lumea, care sa rezolve problemele saitului?
    Am incercat sa fac o postare, prima si singura si ce credeti ca apare?
    :
    Trimiți comentarii prea repede. Încetinește ritmul.

    « Înapoi

    Care trimitere prea repede? Il platiti degeaba d-lor.

  7. Ieri, Guvernul a anuntat marirea cu 100% (nu este o gluma!) a salariilor bugetarilor care se ocupa de problemele minoritatilor (?!?!), si cu 30% a bibliotecarilor!!!! Mai sunt si alte domenii pe care nu mi le amintesc. Dv. ce credeti, oamenii astia au toate tiglele pe acoperis? Sau, daca intelegeti ceva, spuneti-mi si mie, ca nu reusesc sa ma „prind” deloc!!

    • Ai citit vreo OUG în acest sens sau doar a scos Lucovid niște sunete pe gaura gurii?

    • @Smarandache

      „Parlamentul a modificat Legea privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, astfel incat salariile personalului din cadrul Institutului pentru studierea problemelor minoritatilor nationale se vor majora cu 100%, iar angajatii Bibliotecii Academiei Romane cu 30% mai mult.”
      „Legea a fost publicata in Monitorul Oficial, urmand sa intre in vigoare din 9 aprilie.”

      ziare.com/politica/parlamentari/parlamentul-a-decis-majorarea-salariilor-pentru-unii-angajati-de-la-stat-cu-cresteri-si-de-100-la-suta-1605762

  8. Revin cu completari la postarea anterioara (informatie preluata dintr-un articol): „De acelaşi tratament beneficiază şi angajaţii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – I.S.C.T.R., Autorităţii Rutiere Române şi Autorităţii Navale Române, ale căror salarii vor fi mai mari cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2019, începând cu luna mai.”

    • Dă și un link de unde să citim articolul vieții, dacă vrei să fii credibil!

  9. Eu ca un handicapat ce sunt nu prea ma pricep la „artimetica” si nu inteleg faptul ca daca stai 15 zile acasa din 30 de zile adicatela 50% din timpul normal de lucru, de ce nu primesti la sfarsitul lunii doar 50% din salariul brut lunar? Adica primesti 50% din brut plus 75% din brut(fara sporuri) pentru timpul cat o arzi liber acasa (alte 15 zile)si te uiti la tv cu super-star-uri gen Violeta Alexandru/Orban/Rarutu, Vela (comnantu „action”) si ultimul pe lista, cu voia dumneavostra, Johannis! Succesuri liberali si mai imprutati vreo 20 de miliarde de euro pentro o aterizare usoara la 2 m sub nivel!

  10. Gata, ați supt destul, lipitorilor! Ar trebui să rămâneți în șomaj tehnic până la pensie.

  11. Stimati oameni politici, Stimate Victor Ponta,
    Renuntati la postarile voastre pe FaceBook-ul individual. Folositi tribuna Parlamentului unde luarile voastre de pozitie raman consemnate oficial si sunt vazute de tot poporul, spre luminarea sa.

  12. ca sa vezi cum (nu) gandesc orbanii. o sa dea iar o ordonanta proasta, aceasta va fi atacata in instante de catre bugetari si vom plati iar salarii reintregite cu dobanzi si penalitati , bugetarilor. iarasi mergem pe linia populista, daca sufera unii trebuie sa sufere toti, dupa cum ne spunea citu si violeta. oare n-ar fi fost mai bine sa caute ei solutii sa sufere cat mai putini. ca parca asta e treaba lor. sa caute si sa gaseasca solutii. desigur , e simplu sa tai. nu-ti trebuie multa scoala si nici nu te obosesti gandind.

  13. Dezbina si cucereste, functioneaza perfect. Au fortat reducerea motoarelor in privat si i-au bagat in somaj, „solidaritatea” despre care tot auzim se traduce prin somaj la bugetari, dar nu la toti, astfel toata lumea se cearta, toti iau foc. Orbanii si Ciolacii nu vor fi afectati. Cei mai mai bugetari, stau linistiti, partidele vor fi in continuare finantate de la buget, parlamentul, guvernul nu pot sa intre in somaj, normal. „Solidaritatea” va fi doar intre mediul privat si profesori. Stie cineva ca si preotii au salariu de la buget ?

  14. Domnilor, macar o data trebuie sa-i dam dreptate lu’ Sica ! La chestiile astea cu somajul nimeni nu poate contesta ca se pricepe, se aude ca are chiar un doctorat pe tema somajului, cu un stagiu practic si experienta „profesionala” in domeniu, ca sa-i zic asa, beton ! Talentele sale de șofer (cind cu fetita accidentata) nu sint depasite decit de cele de șomer !

  15. Cred (sper) că bugetarii s-au gândit că o să le fie reduse salariile în perioada aceasta .

    Apropo , să fim corecți ….. nu pot fi „băgați în aceeaşi oală” toți bugetarii exact aşa cum or mai fi şi firme care „mai încearcă să fenteze impozitu’” sau mai „dau un ban în afara salarului de pe hârtie” .

    Fără să supăr pe cineva , doar câteva aspecte ( dacă greşesc , vă rog să mă corectați ) :
    – oare de ce nu se „taie” mai bine salariul cu 25% pe 2 sau „x” luni ? (per total suma este mai mare)
    – oare câți „consilieri personali” sunt şi câtă nevoie este de ei în această perioadă ?
    – oare de ce nu se aplică rapid supraimpozitarea pensiilor „speciale” ?
    – oare de ce nu renunță partidele politice în acest an la subvențiile pe care le primesc ?
    – bănuiesc că anul acesta nu vor mai fi sponsorizate activități culturale / festivități / culte / etc. şi drept urmare se vor modifica bugetele locale …. Sau nu ?
    – oare suntem în etapa următoare a acțiunii „dezbină şi stăpâneşte”?

    În rest … s’auzim numai de bine şi să nu uităm că „Solidaritatea umană este prima victimă a triumfului pieţei de consum.” (Zygmunt Bauman)

  16. // „Șomajul tehnic” în instituțiile publice este o propunere asumată, a transmis și ministrul Muncii, Violeta Alexandru.// – Asumata pe ce ? Sunteti cam/prea multi/degeaba !

  17. profesorasii e telectuali si urasc ciuma rosie, dar achita vacanata cu vaucerele ciumei si masa la restaurant din salarul ciumei. cum ar veni cu fundul in doua luntrii, ziua cu garderobul maxim, noaptea cu ciuma.

  18. ” Șomajul tehnic și la bugetari ” = varful ghetarului din mare/ocean !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.