“Singura soluție” care ne scapă de grija gazelor naturale

Transgaz

Singura soluţie pentru echilibrarea pieţei de gaze naturale în România sunt resursele din Marea Neagră, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unei videoconferințe de specialitate.

“Recent am avut curiozitatea să verific datele din baza de date a ANRE şi am constatat că, în ultimii 15 ani, aproximativ 82% din necesarul de consum al României a fost acoperit din producţia internă de gaze naturale. Ne place să ne mândrim cu acest lucru şi până nu demult a fost un avantaj pentru consumatorii non-casnici şi pentru cei casnici care, prin intermediul unor intervenţii în preţuri au putut beneficia de nişte preţuri avantajoase. Acest avantaj sau ce credeam noi că este un avantaj al României, faptul că o mare parte din necesarul de gaze naturale este acoperită din producţia internă, uşor-uşor mă tem că o să devină un dezavantaj, dacă nu este deja un dezavantaj. Noi importăm cantităţi relativ mici de gaze naturale, în comparaţie cu pieţele învecinate şi datorită acestui fapt cred că din ce în ce mai greu se face loc la masa negocierilor pentru România. Vedem că Ungaria este dispusă să negocieze contracte, cantităţi, preţuri pe termen lung la nivel guvernamental. Ei importă anual peste 10 miliarde de metri cubi de gaze, iar noi importăm într-o iarnă grea undeva la două miliarde, acest volum fiind şi volatil, pentru că orice variaţie a consumului se reflectă în importuri… Avem o piaţă nesemnificativă pentru un gigant cum este Gazprom. Piaţa, pierzându-şi atractivitatea pentru asemenea jucători, din păcate se pare că şi rutele de transport ne ocolesc. Vedem că preocupările Gazprom de a evita tranzitul prin Ucraina sunt din ce în ce mai evidente. S-a construit Northstream, Southstream şi aşa mai departe”, a spus Nagy-Bege.

Conform oficialului ANRE, România poate echilibra acest dezavantaj prin extracţia gazelor din Marea Neagră. “E adevărat că şi la noi măcar faza I a BRUA s-a terminat, este funcţional, dar parcă este prea puţin faţă de câtă preocupare există la nivelul Europei şi al ţărilor din jur în privinţa diversificării alimentării cu gaze naturale. Faptul că faza II a BRUA nu a mai stârnit interesul unor actori din piaţă, spune foarte, foarte multe. Suntem într-un dezavantaj din ce în ce mai evident şi dacă nu echilibrăm acest dezavantaj din extracţia gazelor din Marea Neagră, care momentan este se pare singura soluţie pentru această echilibrare, ultimele decade ale acestui combustibil numit gaz natural vor fi cu o expunere maximă pentru România”, a explicat oficialul.

În prezent, producţia de gaze naturale a României, aflată în exploatare, “nu are cum să fie menţinută la nivelul actual”. “Mi-ar plăcea să spun că erau şanse ca piaţa de gaze naturale din România să arate altfel, dar cred nu am foarte mult fundament să afirm acest lucru. Ceea ce trebuie menţionat, însă, este că în ultimii ani realmente conectarea la sistemul de transport de gaze naturale a fost îmbunătăţită substanţial, datorită unor eforturi depuse de compania de transport gaze Transgaz. Acest lucru a fost şi va fi în continuare vital pentru România în perspectiva scăderii accentuate a producţiei interne de gaze naturale. Realitatea, din păcate, ne arată că producţia aflată deja în exploatare a celor doi mari producători de gaze naturale din România nu are cum să fie menţinută la nivelul actual. Această producţie scade şi va continua să scadă accentuat, lucru care deja se poate observa în acest moment mai ales la unul dintre producători, Petrom. Indiferent dacă vom avea producţie din Marea Neagră sau nu, sau dacă vom începe extracţia de alte zăcăminte onshore sau offshore, capacităţile de interconectare trebuie să fie întărite, pentru că avem nevoie de o diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale, pentru a permite actorilor din piaţă să-şi diversifice sursele”, a afirmat Zoltan Nagy-Bege.

Petroliștii care caută hidrocarburi în Marea Neagră, teritoriul câștigat în urma procesului de la Haga, cer modificare legii offshore în sensul micșorării poverii fiscale. De exemplu, OMV Petrom considereă ”imperios necesar ca legea offshore”, cea care taxează producția de hidrocarburi din Marea Neagră, să fie modificată. În caz contrar, amână sau suspundă activitățile de explorare și exploatare în perimetrul Neptun Deep, situat în apele adânci ale Mării Negre. Compania petrolieră cere de luni bune aceste modificări în sensul reducerii taxelor prevăzute de legea adoptată de Parlament, după ce a fost promovată și impusă de fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. În legislatura trecută, speranțele OMV Petrom dar și a celorlalți petroliști care caută hidrocarburi în zona apelor adânci (americanii de la The Carlyle și rușii de la Lukoil) au fost anulate de neînțelegerile dintre partide. Totul s-a pus în cârca actualului Parlament însă nici până azi nu s-a întreprins nimic. Există doar o declarație a ministrului interimar al Energiei, Virgil Popescu, cum că totul se va rezolva până în vară. Asta înseamnă maxim în două luni. „Va fi o iniţiativă parlamentară a coaliţiei şi sunt convins că până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare va fi aprobată. Îmi doresc un consens mai larg decât consensul din coaliţie şi sunt convins că vom avea colegi în parlament în afara coaliţiei care vor vota alături de noi modificarea legii. Mai aveţi puţintică răbdare”, a spus Popescu la un eveniment de specialitate, răspunzând unei întrebări adresate de reprezentantul investitorilor din Marea Neagră. Nu s-a schimbat nimic.

OMV Petrom este implicată împreună cu americanii de la ExxonMobil în operații de explorare în apele adânci ale Mării Negre din platoul continental românesc iar rezultatele de până acum arată o producție potențială considerabilă. Însă prevederile actuale din legea offshore nu sunt favorabile celor care activează pe piața de explorare și exploatare de hidrocarburi. Actul normativ existent impune un impozit progresiv, între 30 şi 70%, pe veniturile suplimentare obţinute din majorarea preţului gazelor. Prin venit suplimentar se înţelege diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore şi preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi noncasnici în anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, înmulţită cu volumele de gaze vândute din producţia internă din perimetrele offshore. De asemenea, companiile își pot deduce investiţii de maxim 30% din impozitul pe veniturile suplimentare. Acestea au obligaţia ca cel puţin 25% din numărul mediu anual de angajaţi să fie cetăţeni români cu rezidenţă fiscală în România.  Banii obţinuţi din impozitul pe veniturile suplimentare vor fi folosiţi pentru extinderea reţelei de gaze şi pentru alte investiţii. În plus, companii au obligaţia de a vinde 50% din producţia de gaze pe bursa românească.

Americanii au anunțat că părăsesc Marea Neagră iar în locul lor ar putea veni cei de la Romgaz, companie de stat. În aceste condiții, OMV Petrom va acționa ca operator al perimetrului Neptun Deep. “Marea Neagră este o oportunitate unica pentru România și suntem angajați să contribuim la materializarea ei. OMV Petrom are o experiența de peste 40 de ani ca operator în Marea Neagră și beneficiază, de asemenea, de capabilitățile internaționale în operațiuni de mare adâncime ale grupului OMV”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Până să se decidă OMV Petrom, americanii de la Black Sea Oil & Gas, controlați de The Carlyle, continuă cu planurile sale de a fi prima companie care va extrage gaze naturale din depozitele offshore ale României, în pofida legii offshore. Dacă taxa va rămâne în vigoare ar putea să afecteze operaţiunile viitoare ale BSOG în România, a declarat directorul general Mark Beacom, transmite Reuters.

Această companie intenţionează să extragă o cantitate de gaze estimată la 10 miliarde metri cubi în ceea ce va fi un test pentru capacitatea României de a atrage investitori şi a accesa rezervele sale de gaze naturale din Marea Neagră, estimate la 200 miliarde metri cubi.

“Debutul producţiei nu este condiţionat de abrogarea legii offshore, dar va avea un impact asupra modului în care BSOG se va angaja în viitor în România. Am primit numeroase asigurări că legea va fi amendată dar încă nu am văzut o propunere de amendament propusă spre dezbatere publică. Dacă va continua să rămână în vigoare, grupul ar putea analiza şi alte măsuri pentru a încerca soluţionarea acestui dosar”, a declarat Mark Beacom pentru Reuters.

În luna februarie a acestui an, Beacom spunea că BSOG va începe în noiembrie extragerea gazelor naturale din proiectul românesc offshore. Recent, Beacom a spus că este posibil ca termenul limită să sufere o uşoară amânare deoarece lucrările de construcţie la facilitatea onshore de tratare a apelor ar putea să nu fie gata până la finele anului. Beacom a mai spus că BSOG analizează posibilitatea de a se implica în proiecte din domeniul energiilor regenerabile utilizând infrastructura existentă, inclusiv parcuri fotovoltaice şi eoliene onshore precum şi un proiect pilot privind o centrală electrică offshore pe bază de hidrogen verde.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4556 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Minciuninle nu mai au limită iar mincinoșii nu au pic de rușine. Ce să comentezi la gunoaiele scose de bozgor?

  2. Nu uitati,indiferent ce spun unii,la ora actuala Romania NU are singura CAPACITATEA tehnologica de a extrage gazele naturale din perimetrul Marea Neagra,fara colaborarea cu parteneri straini,care vor DICTA nogogierile !!.Suntem la „mana” lor,in orice situatie,cu toate ca „bogatia” este a noastra.

  3. Așa, mai pe înțelesul meu. Ori din Marea Neagră cu binecuvântarea domnului Putin, ori de la Gazprom cu aprobarea domnului Putin. Dar mai bine de la domnul Orban Viktor care a negociat deja cu domnul Putin. Vor fi un pic mai ieftine decât gazele românești pe care le cumpărăm prin bursa de la Viena. Am înțeles bine, domnule Nagy?

  4. Ce nu reușesc să înțeleg este cum poate OMV să se declare nemulțumită de prevederile de bun-simț ale Legii Offshore românești, după ce de 20 de ani, OMV a primit prctic pe gratis și exploatează TOATĂ resursa de petrol a României, jumătate din cea de gaz natural, sute de benzinării, platforme maritime și o uriașă capacitate de rafinare. Cum o fi să faci numai în România, pe resursă românească, profituri nete de zeci de miliarde de euro timp de două decenii, dar totuși să te dai sărac și neputincios. Hmmm… Nu este sănătos să fim luați de proști, în propria noastră țară în timp ce 5 milioane au fugit din țara acasta de sărăcie, șomeri sau cu salarii de 200-300 de euro. Politiciani români de cacao, suciți mâna la spate OMV-ului sau o să murim și săraci și sodomizați, ca să mă exprim frumos. Deja murim. Ăștia se cred pur și simplu în Sierra Leone sau în Gambia și din păcate, cam de nivelul aceesta este leadership-ul nostru politic. Faptul că vin cu genul acesta de pretenții nesimțite, după tot ce au primit în România, o avere colosală, este absolut incredibil. Dar ne-o merităm.

  5. Mda, bune gazele alea din Marea Neagra… dar cum o sa putem sa le extragem, atat timp cat guvernele Romaniei se angajeaza sa reduca productia de gaze naturale pana in 2030 cu vreo 40% si pana in 2050 sa o oprim de tot, ca stiti, polueaza si trebuie sa cante si ei la aceeasi masa cu grupurile de ecologisti de la UE.

  6. Nu mai e nicio solutie. Pentru prosti nu prea sunt solutii. Pentru Ungaria da, sa treaca prin condcute de la „noi” adica cei care detin gazul romanesc la ei ca sa faca hub si sa il revanda la prosti!

  7. Bre Zoltane, lasă-ne cu vrăjelile…
    Toți străinii ăștia au pus mîna pe resursele naturale ale țării pe nimic datorită trădătorului și șpăgarului numit Bombonel…
    Acum ei ne vînd gazele și petrolul chipurile la prețul bursei care nu știu cum se face că tot timpul e mai scump decît ce primesc alte țări care-au făcut și semnat contracte ferme cu rușii…
    Vii tu, care ne crezi pe noi proști și ne spui că austriecii se retrag, că americanii se retrag pentru că săracii de ei, deși plătesc niște taxe de nimc, ei vor practic să nu plătească nimic…
    Băi acesta, tu-ți dai seama ce spui, sau crezi că românii sunt un neam de tîmpiți pe care-i duci tu de nas???
    Tu cam pînă unde crezi că o să întindeți voi coarda și-o să abuzați de români???
    Dar de adausurilw nesimțite puse de firmele care fsc distribuția de ce nu spui nimic??? Firme care-au luat pe nimic activele și n-au investit un sfanț pentru reducerea pierderilor, pierderi care sunt transferate cinsumatorului final…
    Păi pentru ce s-a făcut așa zisa peivatizare???
    Băi, tu și cu tot guvernul din care fsci parte, sunteți buni de împușcat… împreună cu toți sefii și șefuții pe care-i aveți voi in subordine.

  8. Rutele ne ocolesc datorita imbecilitatii noastre nu pentru ca n-am fi piață atractivă!
    Amintiți-vă cum Soutstream era proiectat sa treacă prin România dar ticălosul ala chior bețiv i-a pus bețe în roate doar pentru ca asa primise el ordine de la amerloci să-i învețe elminte pe ruși.
    Pana la urma rușii tot și-au construit conducta în sud prin Turcia, Bulgaria Serbia și-și vad de treaba în timp ce prostovanii de români bat mărunt din buze acuma alături de „strategici” ?

  9. Singura solitie este sa dam gazele poporului pe gratis americanilor si ei sa ni le vândă la „pretul pieței”

  10. Daca statul roman ar dorii sa exploateze resursele de gaz din Marea Neagra ar da termen de 6 luni pentru luarea deciziei de catre firmele ,,caatigatoare,, (in fond firmele coruptiei politice) , iar da a nu iau o hotarare , se poate pune impozit pe neactivitate atat de mare incat dupa alte 6 luni sa-si declare falimentul in Romania si apoi uscheala .
    Dar Catisti sunt oamenii lor care cauta sa ne convinga de foloasele aduse tarii a gazului slab impozitat si posibil vandut pe alte meleaguri prin bursa atothotaratoare de destine . Trucaje si Patrie !

  11. Nu mai avem nici o solutie. Relatiile cu Rusia sunt la pămînt prin grija și indemul unora bine intenționati, iar tehnologie pt Mare se zice că nu avem (dar probabil e putin si iese scump de nu se merită, de asta au dat amerilocii inapoi ca nu era profitabila afacerea, asta numai după ce au avut acces deplin la secrete). Poate ceva cărbune să scotem iute daca ne lasă stăpînirea u€.

  12. Escrocherie pe banda rulanta prin lege, asta se practica in Romania celor 32 ani cranceni! Obligatoriu, trebuia prevazut ca: toti extractorii sa nu aiba dreptul de a exporta pana nu au aprovizionat tara cu tot ce se extrage, la fel si cu energia electrica: intai tara si in caz de exces, sa exporte in masa pe gheata! Niciunii nu au dorit si nu doresc aceasta lege in favoarea Romaniei si concetatenilor care traiesc in tara!

  13. Numai injectații cred că e coincidență între schimbarea de decor de la 1989 și rezervele de gaze. La 1990 se scoteau 30 de miliarde m3.
    Este și azi destul dar (1) fie nu scot, (2) fie-l exportă.
    https://www.gasresources.net/

  14. Soluția era să fii normal, gospodar, cumpătat și bun vecin.. Să nu fii agent provocator care mereu bagă bățul prin gard, Să nu ai nevoia de un deveselu sau alte mizerii cu care nici intr-un caz nu ești independent și suveran. Să știi locul tău și să nu sari calul căzând mereu pe gură.. Trebuia,.. și erai in regulă..

  15. Iar va asupresc mai baieti imperialistii?
    Ca de obicei, altii sunt de vina.
    Exploatati mai baieti, voi dacogetii, gazele voastre.
    In lume sunt doar 4-5 mari companii care detin tehnologia exploatarii de la mare adancime.
    In loc sa recunoastem tampenia pe care au facut-o Dragnea&Co cu legea Off-Shore noi o tinem langa cu gazele noastre si strainii care vor sa ne asupreasca.
    La 13.5% redeventa nu investeste nimeni. Se termina gazele si aia nu-si recupereaza nici investitia.
    Tot aud comparatia cu Norvegia, ca Dragnea a vrut sa copieze modelul norvegian. Asta este pentru prostovani, hai sa mai latram putin la luna ca poate pune cineva botul.
    Norvegia nu percepe redevente, impoziteaza profitul. Profitul poate sa fie urias,poate sa fie zero, se poate merge pe pierdere, functie de cotatiile pe bursa.

  16. Explicația este simpla : OMV este firma a serviciilor și românești și austriece, sau care or mai fi. Au salarii f mari, toți cei angajați sint activi sau sint odrasle ale unora care au avut serviciu activ în Austria pe vremea comuniștilor. Iar partea austriaca este la fel :tot felul de politicieni angajați, sau rudele, amantele lor, care primesc practic sinecuri grase,membrii în tot felul de organizații și servicii, iarăși pe bani grei. Toate astea necesita finanțe. Sa nu uităm pe cei care iau grosul și sint în spate, nu se vad. De aceea este OMV nemulțumit. Oricum, noi sintem și păgubiți și puși la stâlpul infamiei.

  17. @Tic
    Este dreptul dvs. să credeți că firma multinațională OMV, unde acționar majoritar este statul austriac fie direct sau indirect, este de fapt proprietatea serviciilor secrete românești. Personal, cred că nu este încă dar ideea nu mi se pare deloc rea. Totuși, până la a lua în posesie noi, pârliții români, economia statului Austria, fost imperiu, trebuie să ținem în mâini românești domeniile strategice din propria noastră economie. Poate că nu știați dar unii, printează trilioane de dolari în beci și apoi vin să cumpere active economice FINITE, prin lumea largă. Cum sunt și resursele poporului român. Acest lucru este deosebit de interesant. În privința amantelor celor din OMV și a necesităților lor financiare ridicate, nu am nicio îndoială că este adevărat ce spuneți. Dar nu este vocația României să satisfacă toate fanteziile diverșilor indivizi și individe din multinaționalele lumii. Noi vrem să nu ne găsească moartea departe de casă și de cei dragi, la cules sparanghel și la spălat WC-uri. Vrem să trăim, vrem să ne mai și naștem în ȚARA NOASTRĂ, nu doar să murim. Ghiara de oțel a serviciilor secrete românești, recunoscută ca atare și afară, trebuie unsă, dezmorțită, încălzită puțin să fie plăcută la atingere, iar apoi pusă să-i strângă de gât pe toți acești nemernici îmbuibați, încet dar sigur. Eu asta cred că se va întâmpla, e inevitabil.

  18. Ion Anapoda,Buna seara,cititori ,am o nedumerire …U.E. prin prea inteleapta sa birocratie,stabileste 2050 anul final al productiei de petrol si gaze in Europa germana…Intrebare – Ce va face toata industria petrochimica, care furnizeaza materii prime tuturor domeniilor de activitate productiva,chiar si ARTEI…ex.paleta de culori pentru dragii nostri creatori de frumos,aflati in mare voga(moda,lifestyle etc…)????Si cate altele mai sunt…S-a declansat un tunami verde,fara a se dimensiona marimea valului distrugerii…O mica observatie…Germania nu dispune de petrol, gaze,centrale nucleare etc…etc..etc…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.