Situația de la dealul Bucium devine tot mai gravă (Video)

Lotul III din autostrada Sibiu-Orăștie stă să cadă în zona dealului Bucium, de lângă localitatea Aciliu, pentru că pământul a luat-o la vale de ceva vreme. Situația destul de gravă este recunoscută și de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care a anunțat că în zona cuprinsă între km 63+770 – km 64+850, stânga, pe taluzurile cuprinse între km 64+000 – km 64+380, calea 2, s-au constatat cedări ale stabilității terenului, care au condus la apariţia mai multor trepte de cedare. În prezent, compania desfăşoară activităţi de măsurare pentru asigurarea scurgerii apelor, curățarea și decolmatarea șanțurilor și podețelor; de asanare a apelor care băltesc pe suprafața versantului din cauza imposibilității de scurgere către un emisar; de mobilizare a unei echipe de intervenție pregătită să acționeze în orice moment pentru degajarea pământului alunecat în șanţul existent de la baza corpului autostrăzii, dacă va fi cazul și inspecția zilnică a zonei menționat. CNAIR a identificat de asemenea crearea unui prag de rupere spre coama dealului, cu lungimea aproximativă de 200 m și înălțimi diferite în lungul acestuia, a cărui aspect confirmă existența unui plan de alunecare, însă acesta s-a echilibrat momentan, cu mult în amonte față de autostradă. Conform reprezentanților companiei, aceste cedări ale terenului existau și erau vizibile anterior rezilierii contractului de lucrări încheiat cu compania italiană Salini Impregilo, constructorul lotului III, iar evoluția din anul 2016 este ca urmare a nefinalizării lucrărilor și nerealizării lucrărilor de conservare/protejare a versanților de către antreprenor.

Recent, unul dintre cei mai fini cunoscători ai infrastructurii din România, Mihai Alexandru Crăciun, fondatorul comunitatii online și al asociației „Construim România”, a tras un semnal de alarmă în legătură cu ce se întâmpă la dealul Bucium. Într-un text pe care l-a publicat pe Contributors.ro, acesta a prezintat probe video și imagini cu aluncările de teren din imediata apropiere a autostrăzii, devenită celebră după ce a stat închisă 13 luni pentru reparația unei zone de 200 de metri în urma infiltrațiilor de apă de sub asfalt. “Pe 14 noiembrie 2016 s-au împlinit doi ani de la inaugurarea inoportună a A1 Sibiu – Orăștie Lot 3. Prinsă de mai bine de cinci ani între greșeli tehnice și ambiții politice, autostrada traversează la Aciliu dificilul Deal Bucium. Care cade. Cădea oricum și înainte de autostradă, dar autostrada l-a trezit și l-a accelerat. Și acum cade până o va înghiți cu totul”, scrie Crăciun. Respectivul lot a fost construit de compania italiană Salini Impregilo și a fost dat în folosință cu două zile înainte de turul doi din campania electorală pentru Palatul Cotroceni. Crăciun susține că Dealul Bucium “reprezintă un pericol iminent pentru autostradă și că poate îngropa de vii zeci sau sute de oameni, într-o tragedie care poate face Colectiv să pălească în uitare”.

Autoritățile dau din nou vina pe italinii constructori. „Antreprenorul Salini Impregilo SpA nu a finalizat lucrările de consolidare a versanților înainte de rezilierea Contractului de lucrări nr.92/28516/20.05.2011 din data de 27.01.2016 și nici nu a realizat lucrările de protejare și/ sau conservare a acestora conform instrucțiunii Inginerului. În perioada 30.01.2017 – 01.02.2017 s-a desfășurat o inspecție vizuală a amplasamentului autostrăzii Orăștie – Sibiu, lot 3, de către reprezentanții CNAIR SA. Scopul vizitei a fost de a realiza o inspecție vizuală a întregului șantier, cu identificarea defectelor și lucrărilor de remediere rămase de executat conform Proiectului Tehnic, etapa 2, întocmit în baza Contractului de servicii nr. 92/42199/12.07.2016. Din cauza condițiilor meteorologice din perioada aferentă inspecției tehnice vizuale (sezon friguros) nu au putut fi inspectate toate lucrările (în special cele adiacente corpului autostrăzii fiind acoperite de zăpadă). În prezent, CNAIR SA analizează cu celeritate constatările consemnate în cadrul inspecției din perioada 30.01.2017 – 01.02.2017 pentru a stabili acțiunile adecvate de urmat. Reprezentanți ai Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), pentru a veni în sprijinul CNAIR SA, au realizat o inspecție vizuală a acestei zone în perioada 10.02.2017 – 13.02.2017 și au emis următoarele concluzii preliminare:”Fenomenele de instabilitate cartate preliminar în amplasament se înscriu în domeniul alunecărilor în suprafaţă şi curgerilor pe versant a stratului de deluviu. Cauza principală a fenomenelor îl reprezintă apa/condiţiile de drenaj în relaţie directă cu litologia particulară zonei şi decomprimarea versantului prin decapare (situaţie rezultată în urma aplicării proiectului)”, susțin reprezentanții CNAIR, companie deținută de Ministerul Transporturilor.

Măsurile luate în vederea remedierii problemei

Reprezentantul local al CNAIR, D.R.D.P. Brașov, asigură supravegherea în permanență a tronsonului de autostradă Orăștie – Sibiu lot 3, susțin oamnii de la CNAIR. Compania desfășoară etapele necesare în vederea reluării procedurii de achiziție publică pentru încheierea unui contract de servicii pentru realizarea unei expertize tehnice asupra lucrărilor executate pentru obiectivul Autostrada Orăștie-Sibiu, lot 3, cuprins între km 43+855 – km 65+965, în lungime de 22,11 km, având în vedere anularea procedurii de achiziție derulată în anul 2016. Se estimează ca, în condiții normale, expertiza tehnică să fie finalizată în trimestrul 3 al anului 2017, având în vedere că durata de realizare a acesteia este estimată pentru o perioadă de 5 luni.

După finalizarea expertizei tehnice, CNAIR SA va organiza o noua procedură de achiziție publică pentru încheierea unui contract de lucrari (proiectare și execuție), pentru realizarea lucrărilor necesare în vederea finalizării obiectivului de investiție autostrada Orăștie – Sibiu, lot 3. CNAIR SA va întreprinde demersurile necesare pentru recuperarea costurilor rezultate ca urmare a remedierii lucrărilor neconforme, precum și a finalizării execuției lucrărilor de consolidare.

Până în prezent CNAIR SA a executat garanția de bună execuție constituită în conformitate cu prevederile contractului de lucrări de către Salini Impregilo SpA, în valoare de 60.479.160,00 lei. În zilele de 21 ianuarie 2017 și 31 ianuarie 2017 au fost postate pe site-ul instituției două comunicate de presă, având ca subiect starea lotului 3 din cadrul Autostrăzii Orăștie-Sibiu. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A va reveni cu informaţii în funcţie de starea şi evoluţia acestui tronson de autostradă. În prezent, pe Autostrada Orăştie – Sibiu traficul se desfăşoară în condiţii de siguranţă, conform semnalizării rutiere existente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.