Sorin Ovidiu Vîntu: Am firme în toate offshore-urile din lumea asta. Nu fac nimic ilegal

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a declarat într-un interviu acordat în exclusivitate Cotidianul.ro că are firme în toate paradisurile fiscale din lume, inclusiv în Panama, și că acest lucru nu este ilegal.

El este unul dintre oamenii de afaceri români care apar pe listele Panama Papers, alături de Frank Timiș, Cristian Borcea, Corneliu Iacubov, Constantin Iacov, Constantin Buzăianu, Dragoș Dobrescu și alții. El susține că este o afacere organizată, iscată de niște ziariști nepricepuți care fac jocurile celor ce și-au dorit acest scandal.


Întreg interviul acordat Cotidianul.ro îl puteți citi mai jos:



Figurați cu firme înregistrate în Panama?

Evident.

Câte?

Nu știu. Am firme în toate offshore-urile din toată lumea. Inclusiv în Panama. Ți-am spus că am în toată lumea, inclusiv Panama.

Și cu ce se ocupă aceste firme?

Afaceri. Optimizează fiscal, dragul meu. O firmă dintr-un offshore optimizează fiscal venituri. Bătălia întotdeauna în lumea asta este între stat și privat. Privatul vrea să plătească cât mai puțin și statul să ia cât mai mult.

Și care este diferența între taxele plătite în Panama și cele plătite în România?

Acolo taxele sunt zero. Sau, mă rog, erau zero. Statul român nu îmi dă nimic. Mă prigonește ca pe ultimul tâlhar. De ce i-aș da bani?!

Ca să fie puternic, după cum ați spus.

Dar nu în pofida mea, nu în detrimentul meu, nu călcând peste cadavrele cetățenilor.

Și atunci cine poate să facă statul puternic?

Legea, prietene. Legea…

Ce părere aveți despre acest scandal, Panama Papers?

Este un scandal organizat. Din nefericire, niște ziariști care au slabe cunoștințe profesionale fac jocul celor care au inițiat acest scandal.

Și cine are interesul să inițieze un astfel de scandal?

Ei, prietene… Dacă aș ști, aș fi un geniu. Habar n-am cine a inițiat scandalul. Dar se dă o conotație ilegală. Dacă ai o firmă, un offshore, înseamnă că obligatoriu comiți o ilegalitate. Toate băncile, toate corporațiile, toate instituțiile din lumea asta au firme offshore. Absolut toate.

De unde vine această percepție negativă asupra offshore-urilor?

Ascultă-mă: Nu e nimic ilegal. Punctul doi. Care e cretinul care crede că noi, oamenii de afaceri, mișcăm un cent fără o armată de contabili sau de avocați de vârf? Chiar așa de tâmpiți om fi, să mutăm banii la sacoșă din stânga în dreapta? Ce, suntem în Ferentari?!

Percepția asta negativă este indusă. S-au aflat firmele din Panama! Mare șmecherie… Toată lumea le știe. Oricine dă un search, caută și găsește pe cine vrea și pe cine nu vrea. Îți repet, nici un om de afaceri, nici o firmă, nici o corporație, nici o instituție financiar-bancară din lumea asta nu mișcă un leu fără o armată de avocați și contabili, dragă, ca să asigure legalitatea operațiunii. De unde ați scos voi “bani ascunși”? Cine își ascunde banii?! E vorba de saltele?! Copaci?! Este vorba de o anumită confidențialitate a numelui acționarilor. Dar și acolo ai Registrul Comerțului. În orice offshore există un registru al comerțului unde sunt înregistrate aceste acțiuni.


Și atunci de unde această idee că acționarii nu sunt vizibili?


Ce idee? Uite, ca dovadă ne știi pe toți.


Statul român, prin instituțiile sale, DIICOT, ANAF, îi va controla pe cei care apar în Panama Papers.


Evident, nu există firmă care să aibă bani transferabili din România către exterior de care să nu aibă cunoștință statul român. Nu există mișcare financiar-bancară de care să nu aibă cunoștință și instituții ale statului român.

Spuneți-mi dacă aveți teamă de aceste investigații?

Nimeni din cei care au bani acolo nu au motive să să teamă. Repet. Toate acele tranzacții au fost făcute cu o armată de avocați și de contabili.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.