Sprijinul pentru antreprenori demarează greu: șase amânări din șase

În lunile februarie şi martie 2017, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat nu a iniţiat niciun act normativ pentru sprijinirea mediului de afaceri, care să fie prezentat şi aprobat de Guvern iar toate cele șase măsuri de sprijinre a mediului de afaceri pe care Progamul de guvernare au fost gândite să intre în vigoare în primele trei luni ale anului au fost depășite. O analiză făcută de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a efectuat o analiză, organism condus de Florin Jianu, singurul ministru din Cabinetul Grindeanu care și-a dat demisia după apariția OUG 13, arată că legea prevenției, programul Sturt-Up nation, departamentul de debirocratizare, programul de susținere a internaționalizării, acordarea ajutoarelor pentru firmele mici și Codul economic al României se lasă încă așteptate deși termenele prevăzute în Programul de Guvernare sunt până la finele lui martie.

Legea prevenției, care are ca scop prevenirea aplicării automate a sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale, avea ca termen 23 februarie 2017 pentru aprobarea proiectului de către Guvern și votată apoi de către Parlament, iar de la 1 aprilie urma să intre în viitoare. Pe site-ul Mediului de Afaceri nu apare niciun proiect al legii.

Programul Start-up nation Romania, aprobat prin OUG nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, avea ca termen pentru elaborarea normelor de implementare 2 martie 2017. În prezent proiectul de HG privind normele de aplicare sunt în dezbatere publică, nefiind estimat un termen pentru aprobare
Pentru înființarea Departamentului de Debirocratizare a fost stabilit un termen de impelemtare pentru data de 31 martie 2017. Memorandumului privind “Simplificarea procedurilor administrative şi înfiinţarea Departamentului pentru debirocratizare” nu a fost încă prezentat pentru adoptare. Această nouă structură, plasată în cadrul Secretariatului General al Guvernului, are pentru început două obiective majore: realizarea unui nomenclator al taxelor din România, care va cuprinde într-un singur document toate taxele fiscal și parafiscale care există la acest moment și o analiză asupra oportunităților și utilității fiecăreia dintre taxe.

OUG 8/2017 privind Programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici român a fost publicată în 25 ianuarie 2017. În 30d e zile, trebuiau elaborate şiaprobate normele de implementare, adică până în 24 februarie 2017. Momentan nu există informaţii despre elaborarea proiectului de HG privind normele de aplicare. Prin Program se finanţează, prin alocaţie financiară nerambursabilă, următoarele tipuri de activităţi în vederea internaţionalizării operatorilor economici români: participări individuale la târguri şi expoziţii internaţionale organizate în străinătate, cu stand propriu; participări individuale la misiuni economice organizate în străinătate; crearea identităţii vizuale a unui operator economic român (marcă, siglă, slogan); realizarea unui site pe internet/aplicaţie pentru mobil, pentru prezentarea activităţii solicitantului şi a produselor promovate, în limba română şi cel puţin într-o limbă de circulaţie internaţională; participări la cursuri de pregătire, în ţară şi/sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi pieţe; documentare de piaţă şi alte tipuri de activităţi de promovare şi susţinere a internaţionalizării.

Până la 31 martie 2017 trebuie să se acorde ajutoare de stat în valoare de 500 milioane de euro pentru întreprinzători astfel: 33% pentru firmele cu cifră de afaceri cuprinsă între 100.000 euro și 1 milion de euro; 33% pentru firmele cu cifră de afaceri cuprinsă între 1 milion de euro și 10 mil euro; 34% pentru firmele cu cifră de afaceri peste 10 milioane euro. Acum se calculează schemele de ajutor.

Până la finalul lunii trebuia să fie dezbătut cu reprezentanții mediului de afaceri viitorul Cod economic al României. Acesta include toate legile care vizează domeniul economic într-un pachet legislative unitar ce va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor agenţilor economici şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente, incluzând Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea de înfiinţare a societăţilor comerciale, Legea evaziunii fiscal şi toate celelalte legi cu caracter economic. Proiectul Codului nu a fostrealizat şi nici pus în dezbatere publică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.