
Iată ce a declarat Klaus Iohannis la ultima Conferință de presă, cea din 30 septembrie 2020, după întîlnirea cu ministrul Justiției:
„Reintroducerea concursului pentru promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiție, ASIGURAREA INDEPENDENȚEI PROCURORULUI, instituirea unei proceduri transparente de numire a procurorilor în funcții de rang înalt, reinstituirea unui echilibru instituțional în numirea și revocarea în aceste funcții și reducerea influenței factorului politic, ca și desființarea mult discutatei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, iată, cîteva dintre cele mai importante aspecte care trebuie clarificate”.
Rețineți! Această declarație a fost făcută de Iohannis imediat după întîlnirea cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu cu Turcan sau Anisie. Să nu-i fi spus Predoiu, un profesionist al dreptului, că teoria „independenței procurorului” este o prostie care contrazice prevederile Constituției României, cea pe care, oricum, Klaus Iohannis calcă zilnic ca pe dude?
Și, pentru demonstrație, să revedem ce spune Constituția, atît despre „Statutul procurorilor”, cît și despre „Statutul judecătorilor”:
Deci, conform art. 124, al. 3 din Constituție, „judecătorii sînt independenți și se supun numai legii” și nici o altă autoritate nu le poate cenzura deciziile!
În schimb, tot Constituția, la art. 132, al. 1, definește statutul procurorilor, cărora le impune cu totul alte principii: legalitatea, IMPARȚIALITATEA și – atenție! – își desfășoară activitatea SUB AUTORITATEA MINISTRULUI JUSTIȚIEI!
Pentru cine cunoaște bine limba română și are habar de logica juridică, nimic mai clar: doar judecătorul este INDEPENDENT, căci nu se supune nici unei autorități, ci doar legii, pe cînd procurorul trebuie să fie IMPARȚIAL, așa cum îi impune Codul de procedură penală la art. 100, al. 1: „În cursul judecății, instanța administrează probe la cererea procurorului, a persoanei vătămate sau a părților și, în mod subsidiar, din oficiu, atunci când consideră necesar pentru formarea convingerii sale”.
De asemenea, este absurd și contradictoriu ca, mai ales de la nivelul Președintelui și al ministrului Justiției, să se vorbească despre INDEPENDENȚA PROCURORULUI, din moment ce Constituția prevede explicit că activitatea lui se desfășoară „sub autoritatea ministrului justiției”! Este la mintea cocoșului că, desfășurîndu-și activitatea sub o autoritate executivă și politică, așa cum este ministrul justiției, procurorul nu este și nu trebuie să fie independent, așa cum ar vrea Klaus Iohannis!
Confuzia aceasta care demonstrează limita lui Iohannis de a înțelege limba română vine din faptul că la noi, în mod ciudat, atît judecătorii, cît și procurorii sînt băgați la grămadă în categoria „MAGISTRAȚI”, ceea ce, la un moment dat, ar trebui lămurit și pentru înțelegerea lui Klaus Iohannis.
În Franța, de pildă, separarea acestor cariere este lămurită și legiferată:
– „les magistrats du siège – les juges – sont chargés de dire le droit en rendant des décisions de justice ;
– les magistrats du parquet – les procureurs – ont pour fonction de requérir l’application de la loi”.
La noi, însă, toți sînt magistrați, pur și simplu! Chiar și unii dintre cei care fac parte din aparatul ministerului sau al altor instituții din Justiție (asistenți, consilieri etc). În zadar au militat cîțiva judecători din CSM (Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Lia Savonea, de pildă) și reprezentanții asociațiilor magistraților (UNJR-ul condus de judecătoarea Dana Gîrbovan și AMR-ul condus de judecătoarea Andreea Ciucă) pentru „SEPARAREA CARIERELOR”, cîștig de cauză au avut pînă acum cei din secția de procurori și cîțiva judecători #Rezist, care urmează teoria lui Klaus Iohannis, cel care merge pe calea bătută de personajele acelea sinistre: Monica Macovei și Raluca Prună.
De la oricine te aștepți ca, în lipsa unei legislații clare, care să separe carierele judecătorilor și procurorilor, să facă astfel de confuzii, dar nu de la Președintele României, care este garantul respectării Constituției, sau de la ministrul Justiției, cel care – culmea! – este cel care, prin autoritatea sa asupra procurorilor, tocmai face imposibilă „independența procurorilor”!
Deci, ar fi bine să-i spună cineva și lui Klaus Iohannis acest lucru simplu, impus de logica juridică: judecătorul este „independent”, căci se supune doar legii, pe cînd procurorul este doar „imparțial”, supunîndu-se autorității ministrului justiției.
Iar o luam de la capat cu justitia…
Câtă filozofie pentru o bucată de slănină. Domnilor, prompterul e de vina.
Va rog sa nu mă mai acuzați ca sunt gay l.g.b.t. Am și eu drepturi ca toată lumea . Am avut și eu ,citeva tentative ( in tinerețe) sa fiu „fetița”, dar nu cred că pot fi judecat pt asta. îmi place viața și băieții cu mustață.
Un tzaranoi de 1.9 metri cu dificultati de exprimare, a recunoscut ca e un politruc. Cine sa fie oare?
Pwntru acest implantat Constitutia i-a fost tradusa/ezplicata de alti alogeni, de exemplu de „romanca” Costridium, asta explica aproximarile realitatii si incalcarile nonsalante a oricarei reguli de drept, cutume si bun simt. Romania camp tactic a serviciilor Inaltelor Porti in impunere decidentilor – pentru controlul coloniei.
Că vrea renumărarea voturilor la S1 ( știind foarte bine că usr a umblat la voturi) . In loc sa susțină reluarea alegerilor în toată țara……….
O anomalie bine plasată în Constituție a condus la această confuzie între independența judecătorilor și subordonarea procurorilor față de șeful Ministerului Public, (P. G. ) respectiv cel al Ministerului Justiției. Deși toate ministerele sunt instituții publice conduse de miniștri, (de regulă oameni politici afiliați sau nu) în cadrul Guvernului, Ministerul Public nu este condus oficial de un ministru aflat în Guvern și astfel, în subordinea Primului-ministru însă neoficial, prin intermediul Ministrului Justiției, tot de Guvern aparține. Cum guvernele emană din alegeri sau din majorități politice conjuncturale, ele sunt eminamente politice. Concluzie : Ministerul Public, Ministerul Justiției și prin ele procurorii, nu sunt și nu pot fi niciodată independenți ci în doar subordinea actorilor politici aflați periodic la guvernare. Exact ceea ce avem de 30 de ani. Interesele care au fost avute în vedere la acel moment au fost altele însă „metoda” s-a păstrat și utilizat pentru toate tipurile de interese ale celor aflați la guvernare.
Anomalia ar putea sau ar fi putut fi îndreptată dar care Guvern ar putea fi dispus să renunțe la nevoia vitală de control absolut exercitată prin procurori? Evident, nici unul. Poate ar fi cazul să participe și la alegeri, ca în alte țări. (Știm noi care…)
@@Baran Gh. Sunt profesori buni si la UBB Cluj.Nu s de vina profesorii ca discipoli ca Boc, Coldea sa kovesi /lascu sunt vai mama lor. N am invitat/ invocat U Timisoara pentru ca acolo si a „inceput” kovesi doctoratul in anul in care Basescu a numit o procuror „general” , doctorat care a durat 5 ani si l a terminat fiind sefa denea. De la Cluj as aminti pe prof Mateut Gheorghita la public si Liviu Pop la privat.I am cunoscut in conferinte si mi au parut cu tigla pe casa. Da,Iasul si Bucurestiul sunt mai buni, dar tot degeaba pentru ca absolventii fac altfel decat sunt invatati. Salut pe noul decan la Fac de drept Bucuresti dl . Prof. DINCA
Cine si ce sa-i spuna sasului care a urat de mic limba romanilor. Sa nu uitam celebra sa afirmatie cu amintirile din vietile anterioare. Este varza totala in capul lui cand se exprima in limba tarii in care si-au gasit azil toti ca el.
Aveti pretentia ca un bolsevic provenit din escroc imobiliar DOVEDIT de justitie, participant la trafic de copii, conform propriei marturisiri, SA INTELEAGA ceva ce NU-L INTERESEAZA? Ma refer la Constitutie. Bolsevicul NU DA doi bani pe Constitutie. D-aia este ADULAT DE ROMANI.
Cluj zici? Cu profesori de ‘drept’ emeriti ca Boc si Coldea si absolventi analfabeti etalon Luluta? Pleaca ma de-aici!
Ca sa inteleaga tot poporul ca KaWI spune prostii ar trebui invitati ,sa explice public,profesorii de drept de la facultatile remarcabile din cadrul universitatilor Bucuresti , Cluj, Iasi, Craiova, in niciun caz Timisoara unde Kovesi a devenit dotore.
Tara asta mai are presedinte? Asta care se erijeaza un aceasta functie e un oparit tradator de tara ….
Voi repeta mereu ca se acorda o nejustificata importanta acestui taranoi solemn cu ifose de european educat. A demonstrat in acesti ani subnivelul dotarii sale mintale si al educatiei. Ma raportez desigur la cerintele functiei in care l-au impins cei ca el. Securitatea nu da doi bani pe acest papagal impaiat. Il tin doar in geam, puterea reala este numai la ei.
De unde sa stie atatea acest mediocru ??!! Ghinion !!????
Impartial =depinde de procuror
Independent=depinde de sistem!
Sa nu incurcam termenii
Poate ca nu sunt expert juridic, dar cred ca trebuie sa fie independenti politic, si administrativ in subordinea tehnica a ministerului justitiei. Dar in Romania nimic nu este independent politic, daca si directorii de spitale si de scoli, care, desigur, tehnic sunt tot in subordinea ministerelor respective, sunt numiti DOAR pe criterii politice. Asa ca dati-i inainte cu incercarile disperate de a controla si manipula politic toate aspectele justitiei din Romania si e clar unde ajungem.
Oricum nu ar pricepe si oricum PSD-ul e de vina!
TREBUIE gasite cai si actiuni constitutionale pentru ca acest . d u s m a n . al poporului roman = Kl Yohannis sa se insatiseze in fatza JUSTITIEI , sa dea socoteala si sa fi grabnic destituit .
La dulapul idiot ,poti sa-i spui ce vrei ca nu intelege decât ce-i spun serviciile străine!
Klaus Werdogan Johannis trebuie suspendat de urgenta pentru încălcarea Constituției României!
traduceti constitutia romaniei in jermana pentru acest antiroman neonazist
romanii au votat si el isi bate joc de cei care l-au votat
sasii numai drepturi,nemtzii -primar de timisoara membru al serviciilor secrete germane,via usr -numai drepturi,ungurii-vezi loci orban-numa drepturi frantzujii -vezi frantzuoaica penala clotilcdd numa drepturi
romanii nimic,sclavi pe bogatul pamint romanesc
Puteti sa il informati pe dl Spanu,va rog? Mersi!:
1.CONSILIUL CONSULTATIV AL PROCURORILOR EUROPENI (CCPE)
Avizul CCPE nr. 13(2018)CONSILIUL CONSULTATIV AL PROCURORILOR EUROPENI (CCPE)
„Independența, responsabilitatea și etica procurorilor”
https://rm.coe.int/opinion-13-ccpe-2018-2ro-avizul-ccpe-nr-13-2018-independenta-responsab/1680931a7c
2.Independența și autonomia parchetelor, corolar al independenței judecătorilor-mesaj_al_procurorului_general_referitor_la_independenta_procurorilor.pdf
3.Independența procurorilor și statul de drept–http://revistaprolege.ro/independenta-procurorilor-si-statul-de-drept/
Dar știe platanus care e diferența dintre independent și imparțial ?!!!
Ma pampalailor, ce a fost a fost. Azi vorbim de : „Justitia mea”. Inca un pic si putem vorbi de „Romania mea” si Maria Sa Claun Muhanis al I-lea.
„Independenta” sa congenitala fata de lege, dreptate si bun simt!