Statul acordă credite cu dobândă zero și cu garanții mari

români credite dobânzi
Persoanele care au vârste cuprinse între 16 și 26 de ani pot accesa începând de luni, 15 octombrie, un credit de până la 40.000 de lei de la CEC cu dobândă zero și  garantate de stat în proporție de 80%, ca urmare a întrării în funcțiune a programului guvernamental „Investește în tine”.
De asemenea, persoanele care au vârste între 26 și 55 ani pot lua un credit până la 35.000 de lei. „Prin această măsură Guvernul urmăreşte intensificarea participării la viața democratică, culturală, socială, sportivă şi civică care să faciliteze tranziția la vârsta adultă, dar şi integrarea pe piața forței de muncă. Programul se adresează tinerilor fără venituri sau cu venituri reduse, cu vârsta sub 26 de ani şi urmăreşte susținerea acestora în procesul de formare pentru a se realiza din punct de vedere profesional şi pentru a se integra armonios în societate. De asemenea, programul poate fi accesat şi de persoane cu vârsta cuprinsă între 26 și 55 de ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie și/sau specializare profesională”, se arată în nota de fundamentare a normelor la OUG nr. 50/2018. Pe piața bancară autohtonă nu există nicio instituție care să ofere garanție 80% la credite și dobândă zero. Având în vedere caracteristicile programului (categoriile de beneficiari, perioada de creditare, destinația creditelor), pentru toată durata de creditare se estimează o rată a creditelor neperformante de circa 17%.
Pot exista situații în care persoanele fizice beneficiare nu se conformează cu obligația furnizării de documente doveditoare din care sa rezulte finalizarea studiilor sau a cursurilor de reconversie/specializare și nu se prevăd eventuale consecințe în cazul abandonării acestora. Finanțatorii nu au obligația verificării corelației între natura cheltuielilor cu studiile/cursurile de specializare/reconversie care determină eligibilitatea beneficiarului în cadrul Programului. Astfel, nu este prevăzută ca şi condiție obligatorie, ca în cazul efectuarii unor de cheltuieli, de exemplu cheltuielile cu achiziția de cărți, reviste de specialitate, articole sportive etc. să fie prezentate documente care să evidențieze că aceste cheltuieli au fost efectuate în legătură cu programele de pregatire pentru care beneficiarul accesează Programul.
În acest context, pentru perioada 2018 – 2020 se estimează o rata de executare a garanțiilorde până în 3%, care s-a calculat prin raportare la utilizarea plafonului de garantare de 600 milioane de lei. Această estimare are la bază următoarele considerente: obligația finanțatorului de a asigura o perioadă de grație cel puțin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani, astfel încât este de asteptat ca în contractele de finanțare care se vor încheia să fie prevăzută o perioada de grație de 3-5 ani (în funcție de durata studiilor/cursurilor de specializare); executarea garanțiilor de stat este în principal de beneficiarii care efectuează cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională (a căror durata este în general de sub 1 an) și care ar putea opta pentru o perioada de grație de 1 an; estimarea ca aproximativ 25 % din plafonul de garantare alocat pentru anul 2018 (600 milioane de lei) va fi utilizat pentru garantarea acestor beneficiari; o rata medie de default de 10% pentru această categorie de beneficiari, luând în considerare rata medie de default la creditele de consum publicată de BNR (de 8,8 % în luna martie 2018).
Recomanda
Cosmin Pam Matei 5227 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.