Suspiciune de cartel pe o piață importantă. Ar fi al treilea

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere  anticoncurenţială  între Holcim (Romania) S.A., CRH Ciment (Romania) S.A. şi Heidelbergcement România S.A. realizată prin împărţirea pieţei producţiei şi comercializării cimentului din România, din perspectiva cotelor de piaţă şi/sau produselor oferite pe piaţă, limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preţurilor practicate de întreprinderile implicate, începând cu anul 2010. În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a desfăşurat inspecţii inopinate la sediile companiilor investigate, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigatie. În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a legii concurenţei.
În cazul în care autoritatea de concurență va găsi nereguli, va fi cel de-al treilea cartel descoperit pe piața autohtonă a cimentului. La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a amendat cu 3.056.314 lei (aproximativ 655.904 euro) companiile CRH Ciment (România) SA şi Comnord SA pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de a fi autorizată de autoritatea de concurenţă. Este al doilea cartel descoperit pe piața cimentului după ce în trecut Concurența a sancționat trei companii cu o sumă record la vremea respectivă. În cadrul analizei tranzacţiei prin care CRH Ciment (România) SA a devenit unic acţionar al CRH Comnord SA, autoritatea de concurenţă a constatat că o operaţiune anterioară (respectiv cea prin care CRH Ciment România SA şi Comnord SA au preluat împreună CRH Comnord SA) nu a fost notificată şi autorizată, conform normelor în domeniu. Legislaţia în domeniul concurenţei interzice punerea în aplicare a unei concentrări economice, înainte de notificare şi înainte de a fi declarată compatibilă cu un mediu concurenţial normal, printr-o decizie a Consiliului Concurenţei.
CRH Ciment (România) SA face parte din grupul CRH, activ la nivel internaţional în sectorul fabricării şi comercializării cimentului, betonului şi al altor materiale de construcţii. Compania Comnord SA are ca obiect principal de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. CRH Ciment (România) SA şi Comnord SA au recunoscut încălcarea legii şi, ca urmare, au beneficiat de reduceri ale amenzilor.
Piața cimentului din România a mai fost sancționată în trecut de către Consiului Concurenței pe motiv că s-a constituit un cartel de fixare a prețurilor. Asta s-a întâmplat în 2005 iar sancțiunile cumulate de cei trei actori de atunci de pe piață sunt pe locul doi în topul celor mai mari amenzi date vreodată în România. Producătorii din vremea aceea, Lafarge România, Holcim (România) SA și Carpatcement Holding SA au plătit în total 2. 98.050.045,29 lei. După o analiză a pieţei cimentului şi a activităţii celor trei producători, care s-a întins pe o perioada de mai mult de patru ani, echipa de investigaţie a demonstrat că în perioada 2000 – 2004, Lafarge, Holcim şi Carpatcement au acţionat concertat pentru stabilirea unui cartel de fixare şi impunere a preţurilor la ciment pe piaţă din România. În stabilirea amenzilor , s-au avut în vedere şi circumstanţele agravante şi atenuante care au condus în final la diferenţieri corespunzătoare. Astfel, Lafarge, care a vândut la export sub costuri, fiind nevoită să recupereze diferenţele de pe piaţă internă, a fost iniţiatoarea cartelului. Carpatcement, după ce a cumpărat fabrica de ciment de la Fieni, singurul producător nealiniat la cartel, a crescut preţurile şi la această fabrică (cu 38%) consolidând astfel cartelul pe termen lung.
Între timp, piața internă de producere a cimentului a suferit schimbări, urmare a fuziunii la nivel mondial a Lafarge Franța și Holcim Elveția. Din considerente de concurență, două din fabricile de ciment ale Lafarge din România, Medgidia și Hoghiz, au fost vândute. Cumpărătorul a fost compania CRH din Irlanda. Astfel, piața din țara noastră cuprinde tot trei mari producători: LafargeHolcim, Carpatcement din Germania și CRH din Irlanda.
Sursă foto: mediafax.ro
Recomanda
Cosmin Pam Matei 5151 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.