Statele UE s-au înțeles! Prețul gazului va fi plafonat

Miniștrii energiei din UE au stabilit un plafon pentru prețul gazelor naturale la 180 de euro, după săptămâni de discuţii pe marginea acestei măsuri de urgenţă care a divizat opiniile în blocul comunitar în încercarea de a controla criza energetică..

„Nu a fost un lucru ușor de realizat”, a spus ministrul maltez al Energiei, Miriam Dalli.

Acordul, prezentat într-o declarație a Consiliului European, deblochează alte măsuri convenite în prealabil pentru a atenua criza energetică cu care se confruntă Europa ca o consecință a războiului Rusiei în Ucraina.

Acestea includ achiziții comune de gaze, un viitor nou punct de referință pentru stabilirea prețului gazului și autorizații mai rapide pentru sursele de energie regenerabilă.

Au fost necesare patru luni pentru ca cele 27 de state membre UE să depășească diviziunile în această problemă.

O tabără a vrut să scadă de urgență prețurile gazelor provocate de războiul Rusiei din Ucraina. Cealaltă parte, condusă de Germania, se temea de un plafon de preț prea ușor declanșat, care ar putea speria aprovizionarea cu gaz natural lichefiat (GNL) către piețele mai profitabile din Asia.

În cele din urmă, Germania a votat în favoarea plafonului de preț de 180 de euro, care era cu mult mai mic decât limita de 275 de euro propusă inițial de Comisia Europeană.

Miniştrii au convenit să declanşeze un plafon în cazul în care preţurile depăşesc 180 de euro pe megawatt/oră timp de trei zile pe contractul pe prima lună al centrului olandez de transfer de gaze TTF (Title Transfer Facility), care serveşte drept referinţă europeană, au declarat oficialii UE şi un document consultat de Reuters. Plafonul poate fi declanşat începând cu 15 februarie 2023, se arată în documentul care detaliază acordul final. Acordul va fi aprobat oficial de ţări în scris, după care va putea intra în vigoare.

Obținut după mai multe săptămâni de negocieri, mecanismul de plafonare va fi activat numai în cazul în care preţul gazelor naturale ajunge să îl depășească pe cel al gazelor naturale lichefiate (GNL) cu mai mult de 35 euro, pentru a proteja astfel aprovizionarea cu gaze naturale a Uniunii Europene.

Prețul de referință în Europa pentru gazul natural livrat prin conductă se tranzacționa luni la puțin sub 112 euro pe megawat oră. A crescut pentru scurt timp la aproape 340 de euro pe megawat oră pentru gazul vândut în timpul verii.

„Am reușit să ajungem la un acord foarte important cu privire la plafonul de preț al gazului”, a declarat ministrul ceh al industriei Jozef Sikela, care a prezidat întâlnirea sub președinția UE a țării sale.

„Europa va avea astfel un pachet de măsuri care să o ajute să se pregătească pentru iarna viitoare și să protejeze cetățenii și întreprinderile de volatilitatea extremă a prețurilor”.

„Nu a fost ușor de înțeles impactul său final, având în vedere toate garanțiile incluse”, a scris pe Twitter Simone Tagliapietra, expert la think tank-ul Bruegel din Bruxelles, care analizează problemele energetice ale UE.

„Acesta nu este un glonț de argint”, a avertizat el, spunând că țările UE trebuie încă să reducă cererea publică și de afaceri pentru energie alimentată cu gaz și să se concentreze mai mult pe tranziția către surse mai ecologice.

Ministrul francez al energiei, Agnes Pannier-Runacher, a declarat că, odată cu convenirea plafonului de preț, atenția trebuie să se îndrepte acum către o reformă pe termen mai lung a pieței energetice a UE, în special decuplând prețul gazului de cel al electricității.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Tarile UE au repurtat o mare victorie plafonand pretula gaze. Ramane sa gaseasca si un furnizor la pretul lor.

  2. Au reșapat MERCURIALUL din fostele piețe agroalimentare ale Socialismului Multilateral DeZvoltat !?
    Consecința e ușor de prevăZut: marfa dispare și înflorește BURSA NEAGRĂ !

  3. Incet incet gyuri si cu gasca lui transforma europa in colhoz.

    Actuala conducere ue respecta tot ce ordona sorosh. Vom ajunge sa traim mai rau ca in africa.. Nu inteleg, nu ii opreste nimeni??

  4. Șiiii…partea română ce-a zis? Au avut vreo părere sau au dat din cap precum cățeii de pluș de sub luneta daciilor 1300?
    PS Curios, azi: „Cotațiile gazelor naturale pe bursa din Olanda au scăzut la sub 110 EUR/MWh în a treia săptămână din decembrie, cea mai scăzută din ultimele luni, după o scădere de 17% în săptămâna precedentă…”

  5. Adica eu vreau sa cumpar cu un leu si tu vrei sa-mi vinzi cu 2 lei? Adica, cum babi? Adica, vezi ca ma supar pe tine…

  6. # Eduard M… zău dacă nu te doare sufletul când îi vezi așa proști !

  7. E ca_cum eu cu vecinii mei hotărâm că hipermarketul sa vândă cartofii la 10 bani/kg.

    A mai făcut si ăla de la Energie o aroganță d-asta, că d-aia nu vinde nici dracu’ lemne de foc si peleți, pentru că a plafonat b.ou.l prețul.

  8. … „incalzirea globala”, „Greta”, „energia verde”, „pachetele de sanctiuni”, „masinutele electrice”, etc.=SARACIE!

  9. De ce va opriti numai la gaze sau petrol? Plafonati preturile la tot,de la mancare la nr.de copii,de la cati ani ai voie sa traiesti pana de cate ori ai voie sa iesi din casa.Nu mai pot rusii de plafonari,isi iau marfa in alte piete si EU ajunge la niveul epocii de bronz.Nu Rusia pierde,ci voi, nu va dau date concrete care sunt accesibile sa vedeti cat petrol+ derivate,gaze,plastic,ingrasaminte,metale etc importa masiv EU+USA din Rusia,ce sens are sa vedeti realitatea,opincarilor.

  10. Qatarul are gas pe 400 de ani? Ce pret fixat? De ce? Vrem piata, liberalism. Lasati tarile sa exporte. E destul pt toata planeta. De ce sa controlati voi totul?

  11. Un metru cub are cca 10,6 Kw. Un Megawat (180 eur) are 1.000 Kw. Deci un Kw ar costa 18 eurocenți. Un eurocent inseamna ~5 bani. 18 eurocent = 0,9 lei/Kwatt = 0,9 x 10,6 = 9,54 lei/m.cub!?! Păi ce plafonare e asta? Acu 2 ani noi plăteam 1,7o lei/mc. Azi prețul real este 7 lei/mc dar plătim doar 3,1 lei prin subvenție. Despre ce plafonare vorbim dacă stabilim prețul minim la 9,54 lei/mc? Înseamnă că o familie cu ap. de 3 cam si cu consum banal de 200 mc lunar (iarna) va plăti numai la încălzire & apă caldă cca. 1.900 lei/ lună?!?

  12. Inca o caramida pusa la proiectul resetarii.uite asa se deregleaza piata libera cu preturi impuse ca pe vremea lui ceausescu. Nu conteaza cererea nici oferta conteaza demolarea principiilor si distrugerea mecanismelor cpana ieri considerate absolut normale. Pretul si cererea nu se mai autoregleaza avem ue care ne distruge tot in favoarea americii sub ipocrizia ingrijorarii pentru supravietuirea planetei.cine sa ii mai creada pe jandarmii depopularii, doar niste slugi umile care primesc orice scuipat cu zâmbetul pe fata.inselati si jefuitinonstop, hai cu cenzura dragii mei! Huoue!

  13. Da, va inflori bursa neagra si vom avea ue neagra si planeta neagra . Sau black deal, ursula cea neagra! Hai cu innegrirea pietelor, sa facem economie la Lumina, fratilor!

  14. DUDU2, de unde „prețul real este 7 lei/mc”? Adică Romgazu, Transgazu și cititorii de contoare au mers în pierdere cu 1,70 lei/mc pînă acum doi ani? Nu merg în pieredere nici sub 50 bani/mc, gazul, ca orice hidrocarbură, se face de măgan în pămînt.
    PS Nu este nici o piață la energie. Prețurile sînt speculație, manpulare, scoase din burtă de…de-am ști!

  15. Toti trolache putinisti care laudau plafonarile lui Orban sunt tare suparati ca se plafoneaza si pretul gazului rusesc.

  16. Spre comunismul sorosist in zbor! Sa vedem ce zice piata libera!

  17. ati comunicat pretul? pt ca daca 180 de euro este pretul pt 1000 de metri cubi de gaz, atunci un metru cub costa 180×4,92/1000=0,8856 lei metru cub, iar noi cu rezerve platim 3,225 m3 de gaz.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.