Consacrate de Tel Drum și Titan Mar

Toader, pe urmele acțiunilor la purtător

Un proiect de lege privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative elaborat de Ministerul Justiției, stipulează faptul că firmele care emit acțiuni la purtător au obligația ca într-un an și jumătate să le convertească în acțiuni nominative. Printre firmele care emit acțiuni la purtător se numără Tel Drum, în spatele căreia se spune că ar fi Liviu Dragnea, și Titan Mar, controlată de Adriean Videanu.

„În considerarea numărului redus de societăţi emitente de acţiuni la purtător înregistrate în România (deci a impactului relativ mic asupra mediului de afaceri) și având în vedere soluţiile pentru care au optat și celelalte state membre (spre exemplu, Austria, Belgia, Cehia, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Italia, Letonia, Portugalia, Slovacia, Spania) în transpunerea acestei directive, propunem eliminarea posibilităţii societăţilor pe acţiuni de a emite acţiuni la purtător și acordarea unui termen rezonabil (de 18 luni) de efectuare a conversiei acţiunilor la purtător în acţiuni nominative în cazul societăţilor pe acţiuni deja înmatriculate în Registrul comerţului. În acest scop, prin proiect se propune amendarea corelată a tuturor prevederilor Legii societăţilor nr. 31/1990 care fac referire la conceptul de acţiune la purtător și se instituie sancţiunea dizolvării judiciare în cazul în care nu se realizează conversia acţiunilor la purtător aflate actualmente în circuitul economic“, se arată în nota de fundamentare a proiectului menționat.

De ce a apărut acest proiect

La finele anului trecut, în România funcţionau 483 de societăţi emitente de acţiuni la purtător, echivalentul a 5,26% din numărul total de societăţi pe acţiuni. Mai mult, 106 din aceste firme sunt în faliment, dizolvare sau lichidare voluntară ori în întrerupere temporară a activităţii. Una dintre companiile care au formalizat acțiunile la purtător este Tel Drum, societatea despre care se spune că este patronată din umbră de către Liviu Dragnea, șeful PSD,  în condiţiile în care printre cei care au condus-o s-au aflat Marian Fişcuci, fost coleg de liceu al liderului PSD, sau Liviu Lucian Dobrescu şi Mugurel Sorin Gheorghieş, doi foşti colegi de facultate. O altă societate celebră cu acțiuni la purtător este Titan Mar, creația fostului ministru și lider PDL Adriean Videanu. Acesta și-a lăsat acțiunile soției și copilului, așa cum reiese dintr-un referat DNA. Conform documentului procurorilor, „rezultă cu evidenţă, din cronologia naturii şi destinaţiei celor 80 de acţiuni, aparţinând numitului Videanu Adriean, de la SC Titan Mar SA, că, anterior datei de 24.09.2013, când s-a dispus în această cauză luarea măsurii asigurătorii în vederea instituirii unui sechestru asigurator, au fost efectuate demersuri pentru convertirea acţiunilor nominative ale numitului Videanu Adriean în acţiuni la purtător“. Mutarea acțiunilor a venit după ce fostul șef al DIICOT Alina Bica l-a scăpat pe Videanu de sechestru. După modelul Tel Drum, unde în spate s-ar afla Liviu Dragnea, și la Titan Mar există suspiciuni că altcineva ar trage sforile, nicidecum Videanu. Iar acel păpușar ar fi Traian Băsescu, cel care l-a sprjinit în toate campaniile pe Adriean Videanu. Alte firme cu acțiuni la purtător sunt: ICME ECAB, Unicom Tranzit, Elcomex-IEA, Mercedes-Benz Leasing IFN, Bucegi Invest, Ferma Salcia, Arena Group, Avicola Ciocănești etc.

Ce înseamnă acțiuni la purtător

Conceptul de acţiuni la purtător a fost reglementat în vechiul Cod comercial de la 1887 (art. 166) și a fost preluat ulterior de Legea nr. 31/1990, după modelul altor state europene. În stabilirea regimului acţiunilor la purtător, s-a avut în vedere asigurarea funcţionării mecanismelor de drept societar. Astfel, din perspectivă societară, regimul juridic al acţiunilor la purtător, astfel cum este stabilit în prezent de Legea nr. 31/1990, este conform naturii juridice a acestui tip de acţiuni care, prin esenţa lor, trebuie să permită transmiterea, prin tradiţiune, fără nicio altă formalitate. În același mod, identificarea titularilor acţiunilor la purtător este asigurată, din perspectiva funcţionării organelor statutare ale societăţii, prin prezentarea la societate a titlurilor de către proprietar pentru valorificarea unuia sau mai multora din drepturile conferite de lege acţionarului (dreptul la participarea la procesul decizional, dreptul la dividende, dreptul rezidual de creanţă în cazul lichidării societăţii ș.a.).

Instituţia acţiunii la purtător ridică însă, tot mai accentuat, problema lipsei transparenţei acţionariatului, iar cunoașterea în orice moment a acţionarilor este esenţială în implementarea măsurilor de prevenire și combatere a spălării banilor, a luptei împotriva terorismului și finanţării acestuia, a prevenirii și combaterii evaziunii fiscale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Ramane la nivel discutii, doar nu credeti ca dady isi va taia singur craca de sub picioare. Subiect ingropat in a doua secunda dupa ce s-a vorbit. Tudorele fa ceva, va face sa nu se faca de rusine la sfatul inofensiv al lui dady

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.