Un grup de parlamentari acuză organizațiile de mediu de creșterea prețului energiei

Agent Green, Asociația Bankwatch România și Fundația Eco-Civica au fost somate, sub amenințarea unei posibile urmăriri penale pentru „împiedicarea aflării adevărului”, să se prezinte pe 2 decembrie în fața Comisiei parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creșterii substanțiale a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice. ONG-urile califică atitudinea Parlamentului drept o deviere gravă de la principiile democratice și alertează Curtea Europeană de Justiție.

”Acțiunea Parlamentului este una profund antieuropeană și ilustrează incompetența și disperarea celor care au ignorat legislația de mediu. În loc să fie ei investigați de DNA, au recurs la acest instrument extraordinar pe care Parlamentul îl are, comisia de anchetă. Cred că acest mod de acțiune de tip Putin se va întoarce ca un bumerang împotriva lor. Ca prim pas, eu voi sesiza direct Curtea Europeană de Justiție pentru această acțiune mârșavă”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Organizațiile sunt cunoscute pentru eforturile de a proteja natura – inclusiv în justiție – de proiecte cu impact negativ major de mediu, care adesea ajung în etapa de construire cu largul concurs al autorităților statului, tocmai cele care ar trebui să vegheze la respectarea întocmai a legilor naționale și europene și să asigure tuturor cetățenilor dreptul constituțional la un mediu curat.

Cele mai sonore astfel de proiecte, a căror nerealizare grupul de parlamentari din comisia de anchetă lasă să se înțeleagă că ar fi motivul creșterii prețurilor electricității și gazelor, se referă la extinderea mai multor cariere de lignit din Gorj, construirea hidrocentralelor din Parcul Național Defileul Jiului, toate fără o evaluare a impactului de mediu și cu grave încălcări ale prevederilor de autorizare, împotriva acestora existând decizii definitive ale instanțelor din România. La acestea se adaugă și defrișări ilegale din 14 arii protejate din sud-vestul țării, realizate pentru un proiect de linii de înaltă tensiune al Transelectrica, dar și opoziția ONG-urilor față de energia nucleară și față de intențiile Guvernului României de a deturna fondurile PNRR pentru gaze fosile în detrimentulenergiei regenerabile.

Deși în textul transmis ONG-urilor nu sunt menționate proiecte specifice, nu poate trece neobservată ironia că unul din membrii comisiei de anchetă este tocmai un fost președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, ulterior ministru al energiei – Toma-Florin Petcu – în mandatele căruia o parte dintre aceste proiecte au primit undă verde, ca apoi să fie stopate de instanțe de judecată.

„Proiectul hidrocentralei de pe Jiu a fost oprit în ultimul moment prin decizia definitivă a Curții de Apel București în dosarul 10058/2017, prin care au fost anulate autorizațiile de construire emise de Consiliul Județean Hunedoara și de Consiliul Județean Gorj. Decizia definitivă a instanței a fost contestată în justiție de promotorii proiectului prin două căi extraordinare de atac, iar ulterior s-a încercat felierea proiectului, astfel încât componente esențiale ale lui să fie autorizate. Instanțele de judecată au dat de fiecare dată dreptate ONG-urilor. In 2016 fostul președinte ANPM a refuzat să constate nelegaliatea proiectului și a respins cererile ONG-urilor. Astăzi este anchetator al societății civile care și-a permis să oprească un proiect ilegal. Numai regimul comunist îndrăznea să modifice legea după propriul interes, lucru care, pas cu pas, se întâmplă din nou în România”, a declarat Ioana Ciută, președinta Bankwatch România.

Râul Jiu, salvat la Curtea de Apel

„Hidroelectrica, sfidând legislația națională, dreptul european, convențiile internaționale semnate de România (Convenția de la Ramsar, Convenția Carpatică, Convenția de la Berna, Convenţia privind Diversitatea Biologică, etc.), dar și modul în care s-au modificat factorii de mediu, încearcă realizarea unor proiecte dezvoltate înainte de 1989. Ele sunt gândite și la debitele din anii ‘70, mult mai mari decât cele actuale de după decenii de despăduriri, și sunt gândite cu debite de servitute zero, ceea ce acum este absolut ilegal. Chiar și Apele Române recunosc diminuarea severă a debitelor râurilor în bazinul Jiului, în ultimii ani”, declară Dan Trifu, vicepreședintele Eco-Civica.

ONG-urile vizate consideră că principala miză a comisiei parlamentare este să distragă atenția de la cauzele reale ale scumpirilor din domeniul energetic, cu care de altfel se confruntă întreaga Europa, și să găsească un țap ispășitor în ONG-urile de mediu.

„Atragem atenția că noi nu suntem ONG-urile conectate la banul public, ca cele pe care mafiile de mediu au reușit să le aducă deja la ordin, reprezentăm societatea civilă reală și nu putem fi intimidați. Politicienii trebuie să asculte de noi, și nu invers.” este de părere Gabriel Păun.

”Faptul că niște parlamentari români militeză vehement pentru încălcarea legislației comunitare, pentru nerespectarea hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene, reprezintă un precedent extrem de periculos și sugerează apariția unui curent transpartinic iliberal anti-european în România, de tip polonez/maghiar”, concluzionează Ioana Ciută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Astia sunt AGENTI STRAINI cu misiune in Romania, ANTI-ROMANIA. Altminteri, nu ar debita numai LOZINCI. Sa se duca la parlament SA CONTRIBUIE LA AFLAREA ADEVARULUI, asa cum zic si ei. NU VOR SA SE AFLE ADEVARUL? Aha! Deci … cum am zis. Parlamentul este organul SUPREM AL DEMOCRATIEI, iar ei tocmai la democratie fac apel. SA-SI DOVEDEASCA DEMOCRATIA, MERGAND LA PARLAMENT.
    Nu se vor duce, pt ca vor fi aparati de CEI CARE I-AU TRIMIS CU MISIUNE AICI.

  2. Când Energia electrică este produsă 100% în unități ale Statului România cum pot niște firme de “ Ciocoi pribeag, adus de vânt,” să dicteze prețul enegiei pentru cetățenii României? Uite ce surpriză ne-a trimis în plic Electrica Furnizare de 1 Decembrie Sărbătoarea Națională a Romàniei: Preț energie =0,8981 lei/kWh; Transport TI = 0.01922 lei /kWh ; Serviciu sistem = 0.01082 lei /kWh; Distribuție Joasa Tensiune = 0.17393 lei /kWh; Contravaloare certificate verzi = 0.0640659 lei/kWh; Acciză= 0.00523 lei/kWh; TVA (19%)= 0.22741lei / kWh. Preț FINAL (cu TVA) = 1.42432 lei /kWh. Adică dublu. Perioadă de aplicare 01.01.2022-30.06.2022. După 30. Iunie 2022 să vezi ce mai dublează iar prețul!!! Subvenționare? A ajuns din nou la versurile lui G. Coșbuc? “N-avem puteri şi chip de-acum / Să mai trăim cerşind mereu, / Că prea ne schingiuiesc cum vreau / Stăpâni luaţi din drum! () Avem un suflet încă-n noi, / Şi parcă l-aţi uitat! / Aţi pus cu toţii jurământ / Să n-avem drepturi şi cuvânt;” Mulțumim UE, mulțumim USA pentru democrația exemplară pe care ne-ți instalat-o, Studiu de caz de cum se distruge o economie și o națiune.

  3. Siiiigur că da. Ca de obicei acarul Păun.
    Nu vi se pare că purtarea puterii, prin fațade și pulane oficiale (instituții de forță), se poartă leit ca răufăcătorii: mint, fură, amenință, bat, amendeză pe te miri ce (iepurașule, iar n-ai șapcă),strică, bagă vrajbă, protejează cu cine au de cîștigat samd?

    „Tot ce spun Statele e minciună și tot ce au a fost din furat”(Friedrich Nietzsche. Așa grăit-a Zarathusrta, 1883) („Everything the State says is a lie, and everything it has it has stolen.”)
    „Minciuni și fraza-i totul ce statele susține” (Eminecu, Împărat și proletar, 1874)

  4. ONG-ul Agent Green trebuie scos inafara legii si conducerea acestuia bagata la puscarie pe viata.

  5. Pai astia de la ong-uri nu au treaba cu preturile din Romania, in orice domeniu, ei primesc „furaje” de afara! Ar trebui totusi sa se faca disciplina in finantele astora! Prea multe rele au provocat societatii, mai ales la autostrazi, dezvoltari de active energetice, etc! Vorba unui est european: „voi din Vest ati facut de toate, in ciuda naturii si acum cind vrem sa ne dezvoltam si noi, v-ati trezit ca natura e stricata!

  6. In romania nu există nimic și nimeni care să fie preocupat de starea mediului,..Chiar de vre-unul ”parlamentar” patriot și-a scobit mămăliga din dinți,. și-a schimbat clopul, a aruncat balega proprie din opinci și s-a dus la capitală spre a fi parlamentar…și de chiar face ceva, te costă milioane, la ceva treabă de mântuială..

  7. ONG-urile habar nu au ce inseamna un sistem energetic national,o infrastructura energetica si securitatea energetica a unei tari!In cele 8760 de ore cat are anul,sistemul energetic trebuie sa acopere toate palierele orare,nu sta sa bea, sa manance,sa se ia la tranta si cu ochii in jocuri video, ca aceste ONG-uri parazitare ,atente doar la banii transferati din conturile „mamicilor’ externe

  8. Ce obrăznicie pe agenții lui Soros! Zbiară cu tupeu că guvernul „trebuie să asculte” de ei! În ce hal de mizerie morală a ajuns România! Niște golani pe care i-a ales „societatea deschisa” pretind cu nerușinare să conducă o țară.

  9. Niste parlamentari vor sa traga de urechi pe cineva pentru ca a indraznit sa ceara respectarea legii. Parca parlamentarii se ocupau cu scrierea legilor, si noi ii platim pentru asta. Daca ei considera ca legile nu trebuie respectate, deci nu au niciun rost, cu ce tupeu ne mai cer sa-i platim pentru ele?? Evident ca astfel de indivizi nu au ce sa mai caute in Parlament, este ca si cum si-ar fi semnat demisiile.

  10. Pana si in lumea a treia se intelege ca parcurile nationale sunt valoarea suprema a unei natiuni, ca sunt in primul rand motiv de mandrie, doar in al doilea locuri de recreere si furnizoare de servicii ecosistemice. Doar la noi nu se intelege. S-au gasit hotii de rauri sa faca niste MW, care se pot face oriunde altundeva (si fara furat rauri), fix in cel mai fain parc national, sa ne bage Jiul pe teava (tunel)!

  11. Baietii sunt disperati ca isi pierd stipendiile tip Soros,cel cu –Societatea deschisa -inspirata de morala -honvezilor- anilor 1940…Cine nu crede sa deschida o carte de istorie.Au disparut soparlele cu dunga galbena ?Investitii de peste 1.000.000.000 de dolari in stadiu de 90% EXECUTATE,SUNT BLOCATE DE ACESTE ONG-uri,care apara natura,dar vom avea blackdown…Romania,a ratat independenta energetica datorita activitatii acestor organizatii finantate de alte state state si interese.

  12. Chiar ca esti anapoda, daca pentru tine distrugerile se numesc investitii. Iar distrugerile sunt blocate de institutii administrative si de instante, in baza legii, nu de ONG-uri.

  13. Ce nu ati inteles???totul a plecat de la calicia lor:a vazut cel care produce caramizi si fier-beton:de ce castiga mai mult ca mine dezvoltatorul!? A vazut apoi cel cu vopselele,dupa cel cu lemnul,samd.!!!ce si-au spus cei cu gazele si curentul???fara noi nu se poate!!!si vedeti unde s-a ajuns!!!de ce nu sunt toti acum la pamant???din vina noastra ca suntem prosti,ca ii lasam!!!D-AIA!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.