Un miliardar american devine proprietarul unei bănci din România

jaf armat bancă

Miliardarul american James Christopher Flowers, care controlează fondul de investiţii J.C. Flowers & Co., a finalizat achiziționarea a 76,1% din sucursala românească a Pireus Bank. 19% dintre acțiuni au fost luate de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare iar 4,9% vor merge la conducerea băncii. Vânzătorii sunt grecii de la Piraeus. Aceștia au renunţat la investiţiile străine şi au vândut activele internaţionale, ca parte a unei transformări cuprinzătoare a sectorului financiar grecesc, aşa cum a fost convenită cu Comisia Europeană. În România, Piraeus Bank este una dintre băncile importante de retail, oferind servicii financiare pentru mai mult de 300.000 de clienţi, printr-o reţea de 100 de sucursale şi agenţii, cu peste 1.200 de angajaţi. Flowers, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, conform Forbes, și ceilalți acționari vor contribui cu resurse financiare şi organizaţionale, necesare extinderii operaţiunilor băncii şi a cotei sale de piaţă. Fondat în 1998, J.C. Flowers & Co. a investit peste 15 miliarde de dolari în 53 de companii de portofoliu din 18 ţări, într-o varietate de subsectoare ale industriei financiare, ce includ domeniul bancar, asigurări, reasigurări, servicii financiare specializate şi servicii de management al activelor. J.C. Flowers & Co. gestionează active de aproximativ 6 miliarde de dolari şi are birouri în New York şi Londra.

Flowers și Piraeus Bank au purtat discuţii şi în 2016, însă afacerea a căzut din cauza unor neconcordanţe legată de preţul tranzacţiei. Fondul a reluat însă negocierile şi a câştigat procesul de preluare în care s-a luptat cu grupul ungar OTP Bank. Miliardarul american a dorit să preia și banca Carpatica de la Ilie Carabulea dar și această afacere a picat. J. Christopher Flowers locuieşte în New York, este însurat şi are doi copii. Pe lângă diploma în ştiinţe, acesta are şi o diplomă în arte, tot în cadrul Universităţii Harvard. În 1979, Flowers s-a alăturat Goldman Sachs în 1979, devenind partener în 1988. În 2000 acesta a cumpărat o bancă japoneză controversată, Long Term Credit Bank, care trecuse în 1998 prin procesul de naţionalizare. În 2001, a înfiinţat fondul de investiţii J.C. Flowers & Co. În 2004, a vândut Long Term Credit Bank sub numele de Shinsei Bank. În urma tranzacţiei, acţionarii au avut de câştigat 2,3 miliarde de dolari. În 2008, Flowers a ajutat ca şi consultant în fuziunea dintre Bank of America şi Merril Lynch. Printre cele mai notabile activităţi de investiţii ale fondului, se regăsesc companii de servicii financiare precum Hypo Real Estate Group, Fox-Pitt Kelton Cochran Caronia Waller, Eurovita, MF Global şi altele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.