Un soft marca Siveco-Teamnet a dat peste cap sute de mii de fermieri

Sistemul informatic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) funcţionează în acest moment cu fluctuaţii după ce a fost blocat, dând în felul acesta peste cap plăţile către sute de mii de fermieri. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a spus că până joi dimineaţa au fost emise decizii de plată pentru 12.235 fermieri, iar pentru 24.972 au fost finalizate calculele pentru plata avansului pe suprafaţă. La nivel naţional sunt însă 147.313 cereri în faze avansate de procesare din care 70.760 cu controlul administrativ aprobat. Potrivit ministrului, la APIA au fost depuse 943.000 cereri de plată, în urma controalelor din teren fiind acceptate doar 700.000.

Softul buclucaş a fost realizat de firmele Siveco, controlată de Irina Socol, condamnată în prima instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală, şi Teamnet, care este legată de deputatul Sebastian Ghiţă, şi el aflat în vizorul justiţiei. Atât Siveco cât şi Teamnet sunt două companii abonate la contracte cu statul. Siveco şi Teamnet au câştigat licitaţia pentru implementarea
sistemului informatic la APIA la începutul anului trecut, pentru 35,4 milioane de euro pe o perioadă de trei ani. Ministrul Irimescu a spus că din cauza funcţionării greoaie a acestui soft va lua schimba sau sancţiona câţiva şefi din APIA. În plus va verifica şi contractul de 35,4 milioane de euro.

Fermierii primesc un avans de 69,75% din plata unică pe suprafaţă, respectiv 53,4198 euro pe hectar, din cuantumul stabilit pentru anul 2015 de 77,42 de euro/ha, la care se adaugă un avans de 84% şi din plăţile pe agromediu. Banii vor fi plăţi în lei la cursul stabilit de Banca Centrală Europeană la 30 septembrie 2015 (4,4176 lei/euro), ceea ce înseamnă aproximativ 235,9 lei/hectar.

Premierul Dacian Cioloş i-a solicitat, miercuri, ministrului Irimescu, ca plăţile fie făcute cât mai multe. „Domnul ministrul al Agriculturii o să vă rog, în ciuda faptului că ştiu că sistemul informatic la Agenţia de plăţi pentru noua perioadă 2014-2020, la plăţi directe pentru agricultori, nu era finalizat şi au fost acolo nişte sincope pe care le-aţi identificat – ştiţi, Comisia Europeană ne dă dreptul să plătim în avans o parte din subvenţia la hectar – ,o să vă rog să vă mobilizaţi atât cât este nevoie şi zi şi noapte şi în zilele pe care le avem la dispoziţie până la începutul lunii decembrie să facem plăţi cât mai multe. O să vă rog, totodată, să şi comunicaţi pe marginea acestui lucru, să explicaţi oamenilor ce se poate face, ce nu se poate face. Dar e important să recuperăm cât mai mult din întârzierea cu
pregătirea cu plata la hectar, cu plata acestui avans”, a precizat premierul Cioloş în cadrul şedinţei de Guvern.

În urmă cu două zile, Irimescu a avut prima poziţie legată de această speţă.
„Azi-noapte (23/24 noiembrie 2015 n.r.) erau prelucrate doar 4.000 de cereri din cele 120.000 de cereri unice de plată despre care am fost informat ieri (luni, 23 noiembrie n.r.) de conducerea APIA. Softul nu funcționează, s-a blocat. Acum cererile unice depuse de fermieri sunt prelucrate manual. La APIA se lucrează pompieristic. Nu-mi asum greșelile lor și vor plăti. Reforma Cioloș a fost încheiată încă din vara anului trecut, acum suntem la sfârșitul anului 2015. Ce au făcut până acum?! Au dormit?! De la Bruxelles le-am transmis mereu: dați drumul la treabă, dați drumul la treabă. Unii au dormit și ăsta este rezultatul”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru pentru Agroinfo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.