Ungaria depășește România la rezerve de aur

Banca Națională a Ungariei a achiziționat 14,5 tone de aur la finalul lunii septembrie a acestui an și a intrat în rândul multor bănci centrale care și-au mărit rezervele de aur în ultimii trei ani.

Astfel, pentru prima oară în istoria modernă, Ungaria deține mai multe rezerve de aur decât România. În aceeași listă se află Polonia, Turcia, Serbia și țări precum China, India sau Singapore.

„Ținând cont de obiectivele strategice naționale și economice pe termen lung ale Ungariei, Banca Națională a Ungariei a decis să majoreze rezerva de aur de la 94,5 tone la 110 tone. Cu aceasta, Ungaria are cele mai mari rezerve de aur pe cap de locuitor din regiunea Europei Centrale și de Est“, scria presa maghiară în septembrie.

 

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, deținerile oficiale de aur ale țării sunt de 103,6 tone. Dintre acestea, aproximativ 61 de tone (sau 59%) sunt deținute în seifurile Băncii Angliei. Cu această cantitate, România este pe locul 39 la nivel global în ceea ce privește rezervele internaționale de aur și pe locul al șaselea în regiunea Europei de Est. Scopul principal în deținerea aurului este că acesta permite menținerea puterii de cumpărare a banilor, fiind în același timp și un instrument de independență față de infrastructura piețelor financiare globale, conform experților Tavex, cel mai mare comerciant de aur de investiții din Europa de Nord și un jucător important pe piața din România și Europa de Sud-Est.

Dacă este să raportăm valoarea aurului deținut la totalul rezervelor internaționale, metalul galben are o pondere de 12% în rezerva internațională a României. De la introducerea noului leu românesc în 2005, această valoare a fluctuat constant, între 6,24% și 14,14%. În pofida acestui interval, deținerile efective de aur s-au modificat prea puțin în termeni cantitativi. Fluctuațiile sunt cauzate atât de schimbarea prețului internațional al aurului, cât și de schimbarea celorlalte active deținute (precum titlurile de stat). Cum, doar anul acesta, prețul aurului a crescut cu 25%, este de înțeles că a ajuns să aibă o cotă parte mai mare în totalul rezervelor.

Recomandările Fondului Monetar Internațional sunt că aurul ar trebui să reprezinte undeva la 10% din totalul rezervelor internaționale ale unei țări. Fiind o recomandare, există devieri între 0% (precum în Canada, Norvegia sau Croația, țări care nu dețin aur deloc) și 75% (țări precum Uzbekistan, Portugalia, SUA și Germania). Desigur, conform acestor recomandări, raportul este menținut de Banca Națională a României. Totuși, într-o lume în care datoriile publice și private cresc constant – datoria globală raportată la produsul total global este de 333% – și cu un ritm din ce în ce mai rapid, ar trebui să ne întrebăm dacă un fond format din doar 10-12% din aur este suficient pentru a acoperi creanțele diverselor părți asupra activelor financiare cu venituri fixe (titluri de stat, obligațiuni corporative, depozite bancare, etc.)”, spune Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.

De asemenea, anul acesta a fost marcat de tăierea dobânzilor, cu scopul stimulării creditării pentru a salva economiile de criză, iar valoarea noilor titluri de stat emise e mai mică față de cele emise la dobânzi de niveluri record.

Totuși, BNR nu a considerat necesară extinderea deținerilor de aur, ultima achiziție având loc în anul 2002, scopul declarat al BNR fiind să mențină stabil cursul de schimb dintre leu și euro, care nu este sinonim cu întărirea valorii leului românesc. Cele mai des întâlnite motivații din spatele deținerii de rezerve internaționale de către băncile centrale sunt: asigurarea unui fond în caz de situații de urgență, utilizarea activelor în ceea ce privește implementarea politicii monetare, dar și folosirea acestor rezerve ca ancoră pentru valoarea monedei emise de banca centrală.

 

 

 

Recomanda 3

20 de Comentarii

  1. Si o precizare, Ungaria isi tine banii acasa in Ungaria nu acasa la „parteneri”.
    romania poate uita de acel aur din UK, nu dispune cu adevarat de el. Oricand se inventeaza o justificare politica ptr a confisca acel aur.

  2. si probabil ca majoritatea rezervei e acasa, si intreaga… nu amanetata in bancile englezesti ca a rromanilor

  3. Auzi la ei, cică menține puterea de cumpărare a banilor! Leul nu mai valorează, sau, valorează exact un leu=un politician, adică, nimic, nicio valoare reală! Dar știam că Romania avea 110 tone cu ani în urmă, au declarat definitiv 103 tone dar cat mai e a țării noastre? În plus, în 2017 s-a dat liber la recuperare și carat de fiecare țară a bogăției aurifere cât și liber și la vedere de la Elveția pentru banii in bănci a celor care au furat masiv din băncile românești, nu s-a auzit niciun sunet și nici nume! Austria au cărat aurul în două etape, Ungaria mai are foarte puțin în străinătate și Romania, totul doar în străinătate, sunt prea multi hoți in linia întâi a conducerii țării noastre, exact cum s-a întâmplat cu bogățiile transferate in rusica și, canci, nu numai, ioc respect și recunoștință, niciun gram de aur returnat! Mă cară gândul, exact cum au procedat cei din securitatea ceaușistă menținuți la butoane care au încasat tot ce însemna datorii străine către România, așa sa fi procedat și cu recuperările de la rusica, totul pe persoana fizica.

  4. Noi avem un tutancamon la BNR, unul care isi mai miroase propriile parturi, fericit la gandul ca la sfarsitul lunii isi va numara, din nou, zecile de mii de euro care ii vor intra in cont de pe spinarea pulimii. Unul care a pus pe primul loc interesele altora, in detrimentul celor nationale. El a fost cel care a mutat 60 tone din aurul romanesc la Londra, chipurile ca garantie, credibilitate. Acel aur nu va mai veni inapoi niciodata. Romania merita!! guvernator special, procurori speciali, judecatori speciali, parlamentari speciali si din ce in ce mai putina pulime care sa tina in spinare pe cei de mai sus.

  5. DrakNea ! A creZut că e de capu’ lui și poate repatria aurul de la Londra.
    Iar Veorica i-a tras preșul de sub picioare și a fost recompensată apoi de Manole, măR🤮g…
    ● mElena PoMpa 1 – 🌈Ba ●

  6. Pana una alta, Romania are la mosckova vreo 93,5 tone de aur plus alte bunuri, confiscate de rusi….Nici Sosoaca, nici Simion si categoric nici Ciolacu, nu spun nimic despre asta….si nici alte cozi de topor..Cu Tezaurul de la mosckova si cu aurul pe care il avem, depasim si pe ma-sa Hungariei!!

  7. Ascultati mai, cracanatilor la cerebel,alegeti o tara mai de Doamne ajuta la compatratiile pe care le tot faceti.Nici la plus nici la minus Ungaria nu e un subiect de comparat.

  8. VOtatii din nou!
    Ave-ti curaj sa-i da-ti afara ,Nu! Tôt urmasii lui johanis,iliescu,vre-ti sa-i alegeti V-au ptostit cu ” stabilitate”! Adica tôt noi la butoane. Incercati aur! Dar nu-i s’ingère apartment!

  9. Păi da! Ei cumpără aur de aiurea, iar noi suficient de proști nu suntem în stare să extragem tonele de aur din zǎcǎmintele noastre, pt cǎ marusalemicul guvernator al BNR a spus cǎ nu e rentabil sǎ-l extragem.

  10. unii de pe la noi erau speriati ca daca ”vine aurul” il mananca Dragnea, cu lingura intrand in depozitul lui Isarescu…
    in alta ordine este un vax…daca uncia are aprox. 30 de grame de aur 3 kg 100 de uncii iar 3 tone 100.000 de uncii X 2500$=250.000.000 milioane 30 de tone 2.500.000.000 $ iar 90 de tone 7.500.000.000 de $ sau 120 de tone zece miliarde de $…Rezerva BNR era de peste 60 de miliarde de euro in diverse monede…
    Aurul are alta conotatie decat cea financiara este un simbol subtil puternic de aceea trebui lasat in inima Mamaei Gaia…si fiecare sa aiba gramul lui de aur in rest sa ne pastram un sufelt bun sau cum se spune in popor o inima de aur…

  11. @parere: ” exact cum s-a întâmplat cu bogățiile transferate in rusica și, canci, nu numai, ioc respect și recunoștință, niciun gram de aur returnat! ”
    Imi pare rau,te contrazic Rusia ne-a dat inapoi tot AUR-ul,chiar poti sa-l iei acasa pe Simion,daca n-ai AUR de verighte

  12. Ce caraghioslâc să pui țări ca Ungaria sau România – 100 de tone – în aceeași frază cu țări precum China – +2 mii de tone.

  13. Vai de capul ungurilor, de îl aveau pe Manole a nostru deja puneau aurul la „adapost” în UK. Am fost si vom rămâne eterni „smecheri” ai planetei – ne rad în nas ciolaveci dar tot smecheri am rămas, vai de capul nostru.

  14. Diferența este că România NU cumpără aur,dar cumpără ARMAMRNT de zeci de miliarde de dolari de la americani!.

  15. Aurul românesc din Rusia a stat acolo sub doi ani fiind confiscat de nemți, apoi l-au luat francezii de la Berlin! Cine vrea tezaurul, să-l ceară de la Macron, nu de la Putin. Ce naiba, chiar nu se mai documentează nimeni, toată lumea recită propagandă?

  16. Romania mai detine doar 42,6 tone de aur, pentru ca restul de 61 de tone sunt detinute de Banca Angliei.

  17. @ Nicu.. E cazul să se știe că in 89 ai avut peste 200 tone,. Azi ai mai puțin de o sută tone, teoretic, practic poate nu ai nimic,. Poate ar fi cazul de chestionat ”cîțiva” de diferența unde s-a topit ..

  18. Ciordacii BNR au trimis aurul la Londra.Anglia e în picaj, în buza războiului civil sau a instaurării dictaturii neoleniniste.Daca vor dori să verifice aurul din depozit peste vreo zece ani, dăștepții mult prea bine plătiți ai BNR se vor întoarce tăcuți ca dânsu-n iarbă și cu moace promo danemann, precum conbăncuristii lor nemți, elvețieni și de alte specii de la New York în ’70 unde erau duși cu preșul în vreme ce minitrenurile subterane cărau vesele lingourile gata număratedintr-un seif într-altul cu lipsuri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.