Plouă cu vești bune pentru bugetari

Salariile personalului auxiliar din sănătate, cum sunt asistentele și brancardierii, ar putea crește anul viitor, a anunțat ministrul Finanțelor Adrian Câciu, la Antena 3. Guvernul analizează și situațiile din alte sisteme, cum este învățământul.

„În sistemul sanitar există nişte decalaje între partea de medici şi partea de personal auxiliar”, a spus ministrul, care a precizat că așteaptă propunerile ministerului de resort. „Dincolo de capacitatea fizică şi chiar cea morală, de a rezista și de a munci zi-lumină, eu cred că trebuie văzută şi din perspectiva recompensei pe care statul o poate acorda statul”, a spus Câciu.

Respectivele analize ar urma să fie gata până pe 15 decembrie, odată cu definitivarea strategiei fiscal-bugetare. Un element important al viitoarei stategii este scăderea taxării muncii, mai ales în zona veniturilor mici.

Ministrul a precizat că nu vor apărea taxe noi, dar că este posibil sa dispară unele scutiri de impozite şi taxe pentru anumite categorii de persoane.

O primă variantă a proiectului de buget pentru 2022 ar trebui să fie gata pe 15 decembrie.

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, vineri, că în şedinţa de Guvern s-a discutat despre acordarea voucherelor de vacanţă, precizând că a propus prelungirea cu un an a tichetelor emise din anii anteriori şi nefolosite din cauza pandemiei.

„Legat de vouchere de vacanţă, este deja o discuţie, a fost o discuţie astăzi în Guvern. Noi, ministerele iniţiatoare – IMM şi Ministerul Muncii – am propus şi prelungirea voucherelor de vacanţă care mai sunt şi din cauza pandemiei nu au putut fi folosite şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul următor”, a spus Budăi, după şedinţa Executivului.

El a afirmat că valabilitatea voucherelor de vacanţă nefolosite ar putea fi prelungită până la sfârşitul anului următor.

„Până la sfârşitul anului următor (să fie prelungită valabilitatea voucherelor de vacanţă nefolosite – n.r.). Aceasta este propunerea, vedem ce iese din cadrul avizărilor interministeriale”, a menţionat Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că este vorba despre voucherele emise în 2020, dar sunt în discuţie şi cele din 2019.

„În primă discuţie am înţeles de la ministrul IMM că a trecut 2020, eu ştiu că în piaţă mai sunt şi din 2019. O să discutăm în Guvern şi cu siguranţă când va fi ordonanţa de urgenţă vom discuta şi vom decide forma finală. Se aşteaptă observaţii de la celelalte ministere de resort”, a mai spus Budăi.

Bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale are nevoie în 2022 de o suplimentare de 11 miliarde de lei pentru plata pensiilor, a mai dezvăluit vineri, ministrul de resort, Marius Budăi, la finalul unei dezbateri despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi.

„Cu siguranţă bugetul (Ministerului Muncii, n.r.) va trebui suplimentat (anul viitor, n.r.), impactul bugetar va fi discutat în coaliţie şi în Guvern şi cu siguranţă le veţi regăsi în construcţia bugetului pe anul 2022. Este vorba de 11 miliarde pentru pensii, 1,8 – 1,9 miliarde pentru alocaţii, avem vreo 212 milioane pentru a institui cea de-a treisprezecea indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi”, a afirmat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a apreciat că statul român este obligat să acopere aceste creşteri de cheltuieli, deoarece Constituţia obligă Guvernul să aibă grijă de cetăţeni.

„Statul român e obligat să le suporte (majorările de fonduri solicitate la bugetul Ministerului Muncii, n.r.). Toţi cetăţenii din România, indiferent că vorbim de copii, angajaţi, persoane cu dizabilităţi, pensionari, sunt cetăţenii acestei ţări. Statul, prin Constituţie, este obligat să aibă grijă de cetăţenii săi”, a menţionat Marius Budăi.

Budăi a mai declarat, vineri, că în programul de guvernare nu este cuprinsă o nouă lege a pensiilor, ci modernizarea actualei legi, prioritatea zero a Executivului fiind implementarea pachetului social de la 1 ianuarie 2022.

„După cum ştiţi, prin PNRR stă prinsă o consultanţă pentru o nouă lege a pensiilor sau pentru legea pensiilor şi legea salarizării. În programul de guvernare noi nu am vorbit de o nouă lege a pensiilor, noi vorbim despre modernizarea legii pensiilor actuale şi cu siguranţă dacă vom găsi lucruri care trebuie îndreptate în lege este un lucru foarte bun şi vom pune în aplicare. (…) Am spus şi în programul de guvernare că avem la dispoziţie 120 de zile să stabilim un nou calendar de implementare. Deocamdată prioritatea zero pentru acest guvern, pentru Ministerul Muncii şi pentru această coaliţie este implementarea pachetului social, care trebuie şi este obligatoriu să fie implementat din ianuarie pentru a veni în sprijinul oamenilor şi a traversa această perioadă grea”, a afirmat Budăi, după şedinţa de Guvern, întrebat dacă va exista o nouă lege a pensiilor.

Întrebat când va veni cu o nouă formulă de recalculare a pensiilor, ministrul Muncii a precizat: „Nu avem o nouă formulă de recalculare a pensiilor, avem o lege pe care o să o punem în vigoare şi avem un pachet social pe care o să-l punem în vigoare începând cu luna ianuarie 2022”.

„Faţă de termenul (de recalculare a pensiilor – n.r.) asumat iniţial în lege suntem deja întârziaţi. După cum am spus, vom stabili un calendar şi cu siguranţă veţi afla public acest calendar. Noi continuăm activitatea în cadrul Caselor de pensii din ţară. Am deja două zile la minister (…), voi avea întâlnire cu toate structurile din teritoriu, mă refer la Casele de Pensii, agenţiile de ocupare, inspectoratele de muncă şi agenţiile de prestaţii şi plăţi şi vom stabili pe fiecare agenţie, pentru că am pentru fiecare agenţie câte un mesaj de dat şi de de impulsionare la treabă”, a adăugat Marius Budăi.

El a spus că propunerile membrilor Federaţiei pensionarilor de majorare a pensiilor sunt „de bun simţ”.

„Propunerile sunt de bun simţ şi am spus din punctul zero al negocierii programului de guvernare să nu-şi închipuie cineva că noi cu aceste majorări îi vom îmbogăţi pe pensionari. Nu, încercăm doar să creăm un scut în jurul pensionarilor în faţa acestui val de scumpiri năprasnic. Cu siguranţă că pe viitor trebuie să gândim majorări, pentru că nivelul pensiilor din România este mult mai mic faţă de media Uniunii Europene”, a adăugat Budăi.

Ministrul a mai afirmat că în şedinţa de Guvern nu s-a luat o decizie privind prorogarea indemnizaţiilor speciale pentru aleşii locali, care ar urma să intre în plată de anul viitor şi a criticat prevederile din PNRR referitor la procentul din PIB pentru pensii.

„9,4% – aici ar trebui să ne spună fostul ministru care a prins acest lucru în PNRR, în contextul în care media UE cu plata pensiilor din sistemul public este de 13%. De ce USR şi domnul Ghinea i-a vrut săraci pe părinţii şi bunicii noştri, întrebaţi-l pe dumnealui. Nu am spus că există sau nu există (acest pericol de a fi depăşit procentul de 9,4% din PIB -n.r.). Eu critic acest 9,4% prins în PNRR pentru că nu-l înţeleg. De ce UE merge şi tinde spre 13%, are acum 13%, noi prin legea 127 ne-am propus 11,7%, iar domnul Ghinea a spus 9,4%. Eu personal nu înţeleg”, a adăugat Budăi.

Referitor la acordarea sporurilor pentru bugetari, Budăi a menţionat că nu a fost luată nicio decizie.

„Nu este nimic stabilit la această oră vizavi de aceste sporuri şi indemnizaţii”, a mai spus Budăi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

18 Comentarii

  1. daca nu-l intreba si pe Omicron,nu as fi atat de sigura ca in 2022 pot merge la bai

  2. Plosnițelor, vreti vaucere??.
    Poate o plăcuță suedeză!!..nenorociților…

  3. De ce anunta in ultimul moment? Multi lr-au cheltuit deja pe oferte scumpe si proaste, pt ca se stia ca expira in dec. 2021!

  4. vaucer, 2-3 voturi pentru PSD. De platit, sa le plateasca privatii aia de muncesc 10-12 ore pe zi!
    Muncitor la privat 2000lei, la bujet, 5000lei! Fascinanta Romanie!

  5. De ce nu se dau vouchere și la privat? Nu mai gura bugetarilor să mănânce? După ce că au 100 de zile libere conform crucii roșii din calendar este evident că schema de personal de la buget este încărcată cu 50%.Huuuo!

  6. Huuo! De ce nu se dau vauchere și la pensionari! Mai terminați cu tichete de călătorie pentru pensionari fiindcă fiecare merge cu jeep-ul la munte și la mare!

  7. De ce nu se dau vouchere și la privat? Pentru că foarte multe firme nu sunt interesate de această măsură, deoarece nu ar îndeplini condițiile impuse (plata la zi a taxelor fiscale, existența profitului, număr stabil de angajați etc.).
    În loc ca salariații din privat să pună presiune pe patroni (pe cei care nu sunt onești în raport cu responsabilitatea socială, pe cei care se circumscriu conceptului de firmă săracă, dar patron bogat), aceștia se concentrează pe fentele propagandistice. Cu ce te ajută pe tine cetățean lucrător în privat că nici cetățeanul lucrător la stat nu va primi vouchere? Efectele vor fi atât pe verticala lanțului economiei (industria turistică), cât și pe orizontala acesteia (industria alimentară, artizanală, a divertismentului).
    Clar, acordarea voucherelor ar trebui extinsă și pentru sectorul privat. Din păcate, nu am văzut nici o acțiune a patronatelor în acest sens (cu excepția celor direct interesate, adică din turism).

  8. Da toți bugetarii au certificat? Că unde lucrează nu le-a cerut nimeni lor, doar nouă proștilor! Cum intră ei în saună, hotel? Scrie pă vocer că e bugetar și special și esențial?
    Sau fac stațiuni speciale și esențiale?

  9. Aici este vorba despre dezbinare,tovarasi.Dupa dezbinarea vaccinati-nevaccinati se continua cu dezbinarea bugetari-privati.Adevarul e ca a avea ca bugetar 4-5000 lei salariu ,sporuri si vouchere si loc de munca lasat mostenire urmasilor,se practica des in Romanaia ,iar la patron cu studii asemanatoare 3000 de lei fara nimic este o magarie tipic romaneasca.O tara datoare pentru doua-trei generatii nu cred ca isi poate permite sa azvarle cu bani pentru confortul angajatilor statului.Cine isi inchipuie ca o tara progreseaza in asemenea conditii se insala amarnic.

  10. in sistemul privat(în majoritatea cazurilor)„lucrătorii” sunt retribuiți,în acte cu salariul minim,pe lângă care mai primesc,la negru,incă2-3 salarii minime neimpozitate.Să-i verifice anaf-ul,antifrauda,DNA-ul pe cei ce își petrec concediile și vacanțele in locuri exotice,în care nu ar putea ajunge cu salariul minim,plus ca mai au în dotare autoturisme de lux+„casă”,vilă,etc.Instituțiile nu mai au sânge îi instalație să verifice firmele cu acest comportament.Sunt imediat chemați la ordin personal de ambasadori(cazuri relatate de media) ori de miniștri.

  11. De bugetari, pensionari, copii … doar STATUL TREBUIE sa aiba GRIJA. Sa aiba GRIJA a nu se ajunge sub LIMITA de SARACIE!
    De nebugetari … doar PATRONII TREBUIE sa aiba GRIJA . Sa aiba GRIJA a nu se ajunge sub LIMITA de SARACIE!

    Relatia STAT – PATRONAT este doar o problema POLITICIANISTA … de STANGA sau de DREAPTA !!!

  12. Daca as fi Stiut ca Scapam de Vasilica Citu si Dam peste Adrian Caciu as mai fi Trudit un An ca Bugetar de Lux sa Beneficiez si Eu de Pensie Speciala decenta.
    M-am Pensionat Tirziu la 28 de Ani… nu ca Altii!

  13. Voucherele au fost emise in 2019, Guvernele Orban si Citu au prelungit valabilitatea au luat tot ceea ce au putut pe motiv de criza, asa a fost si cu pensiile, pt ca erau alegeri au dat 14%, restul nici macar inflatia de 9% acordata din ianuarie 2020 celor cu pensii speciale, astfel in ultimii ani castigati au fost tot cei cu venituri mari. spre exemplu unul cu o pensie speciala de 10.000 a primit in 2020 din ianuarie 900 lei in plus/luna TOT ANUL, unul cu pensie pe contributie de 1000 de lei a primit 140 lei doar din septembrie, deci patru luni. Corect? Cand va suparati ca se primesc 1450 lei, nu uitati ca sunt impozitati cu 10% si se mai ia CAS, CASS, somaj, deci de fapt este mai putin de 100 de lei pe luna. Printre bugetari sunt si angajati cu salarii mici nu numai viitorii beneficiari de pensii mai mari decat salariul si acela mai mare decat al presedintelui Romaniei.

  14. @ revolutionarul
    Corect! Vad ca nu se mai aude nimic de pensiile speciale. Ei au impresia ca daca arunca in bugetari cu vouchere si bani, acestia se vor grabi sa-i voteze. Pai ce, dau de la ei? Tot de la noi toti dau. Problema este ce vor face cand nu vor mai avea de unde, ca se mai satura si oamenii sa munceasca pe putin ca sa sustina o gramada de „speciali” cu neamurile lor si vor pleca din tara.

  15. Corect ce spuneti ,insa doar partial.Acest sistem la negru se practica mai ales la munca de jos,paza,constructii,contracte temporare de munca.Sa nu exageram ,cei din privat care au bunastarea de care vorbiti sunt in general cei cu functii de conducere prin banci sau multinationale pentru care nu cred ca ar risca firma ,macar prestigiul, sa practice acest sistem la negru.Dincoace la bugetari pareti sa fiti stapanit de aceeasi mentalitate cum ca salariatul statului e mai cu mot si scrie in stele ca el trebuie sa fie platit regeste din banii contributotrului privat caruia patronul ii pune n targeturi si conditii pentru a lua salariul intreg necum sporuri.Eu cred ca toti suntem cetatenii aceleiasi tari si meritam sa fim tratati egal iar controalele institutiilor ar trebui sa vizeze in mod egal si modul cum se stabilesc sporurile si indemnizatiile la stat.Ce e ala spor de calculator sau spor de antena?Sa fim seriosi.

  16. Asta a facut mai ales PSD-ul iar ailalti au continuat.Sa fie o intamplare ca din 2020 PSD-ul nu au mai avut pe nimeni la Cotroceni?Nu cred ,poporul judeca si voteaza in consecinta ,e drept,nu intotdeauna persoana potrivita.A se vedea actualul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.